Minden pestinek nagy az arca? Ezt mondták róluk a vidékiek!
A főváros is megszólalt
Sztereotípiákról vallottak a Comedy Central rajongói.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Comedy Central facebookos rajongótáborából több ezren töltötték ki a magyar humorcsatorna kérdőívét, amely arra kereste a választ, hogy vajon hol tart egy generációk óta húzódó vita.

Kertvárosba száműzve

Merre jobb lakni? Mit gondolnak egymásról a vidékiek és a budapestiek? Mennyire élnek még a régi sztereotípiák? Ahogy a Kertvárosba száműzve című sorozat, úgy a Comedy Central is ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A budapestiek toleránsabbak

A végeredmény ugyan nem reprezentatív, de attól még meglepő: a vidékiek jóval elutasítóbbak a fővárosiakkal szemben, mint fordítva, 20%-uk egyenesen a fennhéjázó, idegbeteg, tapló piperkőc választ jelölte meg, amikor jellemeznie kellett honfitársait. A párválasztásnál azonban senkit sem érdekel a származás, akár hottentotta is lehet a kiszemelt.

A magyar humorcsatorna a Kertvárosba száműzve című szitkom ötletén felbuzdulva kérdezte meg rajongóit, hiszen a sorozat a vidéki-városi ellentéthez hasonló kertváros-belváros szembenállást feszegeti. A sorozatban az édesapa egy álmatag kertvárosba költözteti lányát: a férfi remekül megtalálja a helyét a helyi elvált, otthon borozgató, tip-top anyukák között, míg a tini visszasírja a régi életét.

Ebből kiindulva tudakolta a Comedy Central, hogy a magyar nézők miként tekintenek a vidéki vagy városi társaikra, és hogyan látják az ottani életet. A rögtönzött kutatás kérdőívét majdnem háromszor annyi vidéki töltötte ki, mint budapesti. Ez önmagában nem húzza a gémeskút felé a mérleg nyelvét, tehát egyértelműen még most sem lehet kimondani, hogy ez a vita eldőlt.

Aki vidéki, nem lenne pesti

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy komoly az ellenszenv a magyar metropolisz lakóival szemben: a vidékiek 10%-a sem lenne pesti, sőt, 20%-uk a fennhéjázó, idegbeteg, tapló piperkőc választ ikszelte be, amikor a fővárosiakról kérdezték. Ezzel szemben a budapestiek jóval toleránsabbak: a megkérdezettek fele szerint a távoli települések lakói is emberek, csak máshova néz az ablakuk. Azt a választ pedig, amely szerint kilóg a kapa a szájukból, és egy hokedlin ülnek egész nap, mindössze 3%-uk választotta.

A vidéki válaszadók fele tovább erősíti a sztereotípiát, miszerint a fővárosiaknak nagy az arcuk, és egyáltalán nem kedvesek. Ezzel szemben a megkérdezett pestieket az égvilágon semmi nem zavarja a vidékiekben, pedig választhatták volna a pletykás bunkók, akiknek disznóólra nézett a szobájuk opciót is.

De az ócsárolás mellett a féltékenykedés is felüti a fejét a két csoport tagjai között. A falvak és vidéki városok szülöttei 56%-ban a kultúrát, míg a másik tábor képviselői pedig 53%-ban a nyugalmat és a csendet irigylik leginkább.

Plázák nélkül is van élet

Az egyértelmű, hogy a plázák egyáltalán nem hiányoznak a fővároson túlról, a vidékiek egyáltalán nem igénylik, hogy a környékükön is bevásárlóközpontok nőjenek ki a földből. A pestiek csupán 17%-a gondolja úgy, hogy a főváros a világ közepe, és egyáltalán nem is érdemes máshova menni.

Ezzel a vidékiek is egyetértenek: 16%-uk teljes mértékben meg van elégedve a lakhelyével, és a világért se tenné be a lábát Magyarország legnagyobb városába. Ami a párkeresést illeti, nagy az egyetértés: mindkét tábor úgy véli - 61-63% -, hogy a leendőbeli partner akár hottentotta is lehet, azaz teljesen mindegy, hová valósi.

A vidék vs. Budapest kérdés ezzel lezárult, de hogy a Kertvárosba száműzve második évadában hogyan csapódnak le a külvárosi-belvárosi ellentétek a tinik között, és miként épül be az édesapa a helyi elvált nők közegébe, legközelebb szerdán este 21 órától derül ki a Comedy Central műsorán. 

Ezt is szeretjük