Ez sem jött össze a BKK-nak

Rengeteg pénzbe került, de nem indult el időben a Bubi

Részletek az árakról, szabályokról, veszélyekről, lehetőségekről.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába örültünk annak, hogy március végével kikerültek a tárolókba a budapesti közbringarendszer főszereplői, a kerékpárok, máig nem tudjuk használni azokat. A turisták is gyakorta próbálják kivarázsolni tárolójukból az eszközöket, de minden alkalommal marad a gyaloglás vagy a közösségi közlekedés.

A BKK annyit közöl az indulásról, hogy jelenleg próbaüzem zajlik, amit a rendszert működtető szoftver fejlesztésének késedelme okoz. Egyelőre senki sem tudja, mikortól válnak élesben is használhatóvá a közösségi kerékpárok. Addig is ismerkedjünk elméletben a Bubival!

Mi is az a Bubi?

Biztos te is találkoztál már a zöld biciklikkel és állomásaikkal a fővárosban. Ez egy közbringarendszer, egy új közlekedési lehetőség Budapesten, amely 1100 kerékpárból áll, és 76 gyűjtőállomással rendelkezik.

Hogyan vehetem igénybe?

Éves és féléves bérlettel vagy 24 órás, 72 órás és 7 napos jeggyel a hét minden napján, 0-24 óráig.

Mennyibe kerül?

Az éves díj várhatóan 18 900 forint lesz. Az alkalmi bringások és a turisták 24 órás, háromnapos vagy hetijegyet válthatnak, ezek ára 500, 1000, illetve 2000 forint lesz. Ők az érintőképernyős termináloknál, a Mol Bubi honlapján vagy okostelefonon fizethetnek majd kártyával, de kaucióként 25 ezer forintot elkülönítenek a számlájukon.

A használat 30 percig mindkét felhasználói csoport számára díjmentes lesz, ezt követően a díja viszont meredeken emelkedik. Pár órát meghaladó időre már nem éri meg igénybe venni, így inkább úgy ajánlják, hogy a többi közösségi közlekedéssel kombináljuk őket.

Mit lehet tudni erről a kezdeményezésről?

A budapesti közbringarendszer létrehozásáról még 2008-ban hoztak rendeletet, és most jutottak oda, hogy el is indulhat a rendszer. A nevére akkor pályázatot hirdettek, a zsűri pedig ötöt választott ki - ezek közül internetes szavazáson választották ki a MOL Bubi nevet. Az új közösségi közlekedés nagy részben európai uniós forrásból jöhetett létre, közel 900 millió forintos támogatással.

Hol tudod használni?

A pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten. De itt a térképen is megnézheted.

Hogy is néznek ki?

A kerékpárok egységes megjelenésűek és strapabírók. Olyan elemekből rakták össze őket, amelyek nem kompatibilisek más típusú kerékpárok alkatrészeivel, így nem lesz érdemes ellopni őket. A gyűjtőállomások nem csupán dokkoló állásokból állnak: informatikai terminállal és biztonsági kamerával is felszerelték őket.

Mi van akkor, ha nincs bringa?

Az egyes állomásokon lévő bringákról, vagyis az aktuális telítettségi helyzetről a MOL Bubi majdani weboldalán és mobilalkalmazásokon keresztül online, valós idejű információt lehet majd szerezni.

Vissza kell vinni ugyanoda?

Egyirányú közlekedésre is használható, nem muszáj a visszautat is kerékpárral megtenni, ha váratlanul eleredne az eső, nehéz csomagot kaptunk, vagy összetalálkozunk egy autós ismerősünkkel, aki elvisz.

Mi történik, ha ellopják?

Nem kell a lopás kockázatát viselni, ha használat után mindig gyűjtőállomáson rakjuk le a biciklit, annak sorsáért a továbbiakban már nem mi vagyunk a felelősek.

Miben más a MOL Bubi?

  • Nem kell menetrendekhez igazodni.
  • 30 percig díjmentesen használhatjuk, nem jön ellenőr.
  • Nem kell zsúfolt járművön utaznunk, mindig kapunk ülőhelyet.
  • Megvan a napi mozgásunk.
  • Egész úton friss levegőhöz juthatunk.
  • Gyorsabban tehetjük meg az utat, mint a felszíni járatok többségével.
  • Nem kell autóval mozognunk a belvárosban.
  • A MOL Bubit használók nem szennyezik saját környezetüket.

Képek: facebook.com/molbubi

Ezt is szeretjük