A magyar bérekkel ijesztget egy brit lap
A kormány tervéről cikkeznek Londonban
Több százezer magyarból ezret próbál meg visszahozni a kormány.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A brit Independent is ír a kormány programjáról, amellyel külföldre költözött fiatalok ezreit csábítanák haza. Egy riasztó összehasonlításban pedig egyetlen mondattal indokolják meg, miért is él több százezer magyar külföldön.

A lap megemlíti, hogy a kormány 100 ezer forintot kínál egy éven át havonta, ha valaki otthagyja külföldi munkáját, és hazaköltözik. Ezen aztán jól meg is hökken a cikk szerzője, és fontosnak érzi megmagyarázni, hogy a 226 fontnak megfelelő összeg Budapesten azért több mindenre elég, mint Londonban.

A szerző megjegyzi, hogy a héten a kormány nyílt napot tartott Londonban, amin nagyjából száz magyar fiatal tudhatott meg többet a programról. A szerző, Doug Bolton egy mondatban magyarázza el a kivándorlás okát, amikor leírja, hogy míg Magyarországon az átlagfizetés 450 font körül van, Nagy-Britanniában 1600 fontot keresnek átlagosan havonta.

A cikk szerzője szerint ez talán jobban fog tetszeni a magyar fiataloknak, mint a kormány korábbi, kivándorlást megállítani hivatott tervei, mint például a röghöz kötés. A KSH-ra hivatkozva megemlíti, hogy 2014-ben 46%-kal nőtt a külföldre költözők száma Magyarországon az azt megelőző évhez képest.

A lap szerint 2014-ben hatszor annyi magyar él külföldön, mint 2009-ben, és többségük 40 év alatti. A valós szám azonban ennél magasabb is lehet, ugyanis sokan nem jelzik a hatóságok felé, amikor külföldre költöznek - teszik hozzá.

A kormány egyébként a tavasszal indult Gyere haza, fiatal programra 100 millió forintot szán. Czomba Sándor államtitkár szerint eddig mintegy ezren regisztráltak a program honlapján, ám nem tudni, hogy közülük hányan fognak tényleg hazatérni.

Fotó: Wikipedia.org/London, feltöltő: Ultra7.

Ezt is szeretjük