18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Az irodalomtörténet 3 legbotrányosabb személye

Munkásságuk mérföldkőnek számít az irodalom történetében, ám hírnevüket nem csupán műveiknek köszönhetik.

Az irodalom történetének legnagyobb személyiségeiről szinte mindent tudunk: ismerjük szüleik életét, a gyermekkorukat, munkásságukat az első betűtől az utolsóig. Sőt, a tankönyvek alkalmanként még a magánéletükbe is betekintést engednek - feltéve, hogy az adott személy nem éppen beteges szexuális viszonyairól vagy a kábítószerekhez fűződő szoros kapcsolatáról volt híres.

Paul Verlaine

Pedig nem egy olyan írót vagy költőt ismerünk, aki hírnevét éppúgy köszönheti botrányos életének, mint hátrahagyott műveinek. Íme, három személy, akiről ritkán szólnak részletesen a tankönyvek.

A szimbolizmus különce: Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Ha az olyan versekből, mint A részeg hajó vagy A magánhangzók szonettje, már nem tudsz idézni, az bizonyára rémlik, hogy a francia szimbolizmus egyik legnevesebb költője, Arthur Rimbaud nem csak versei által vált híressé. Bár munkássága rendkívüli hatással volt a francia költők következő generációjára, és más, közöttük számos magyar irodalmi személyiségre, kusza szerelmi viszonyáról Paul Verlaine költővel nem feledkezhetünk meg.

Rimbaud 1854-ben született Charleville-ben, és még nem töltötte be a 18. életévét, amikor a sors Párizsba vezérelte. Itt ismerkedett meg Paul Verlaine-nel, aki szállást adott neki, és aki - fittyet hányva a tényre, hogy házas, és felesége gyermeket vár - hamarosan érzelmei felől is biztosította. 1872-től kezdve egyre több napot és éjszakát töltöttek együtt, hol kettesben, hol mások, valamint az elmaradhatatlan abszint társaságában. Verlaine felesége nehezen viselte kettejük viszonyát, panaszaira azonban sokszor verés volt a válasz. Egy ilyen eset után Rimbaud úgy döntött, egy időre hazautazik, hogy időt hagyjon a házaspárnak a kibékülésre, de Verlaine könyörgő levelei hatására hamarosan ismét csatlakozott a költőhöz. Utazgatni kezdtek: elsőként Belgiumot, később Londont vették célba. Kapcsolatuk azonban már nem volt a régi, Rimbaud egyre ingerlékenyebbé vált, egyre terhesebb lett számára kielégíteni Verlaine azon igényeit, melyek már túlmutattak a barátságon.

Jean Nicolas Arthur Rimbaud fiatalkori képe, és a sírja

Amikor 1873-ban Verlaine váratlanul magára hagyta Londonban, hogy kibékülhessen a feleségével, majd levélben ismét maga után hívta - ezúttal Brüsszelbe -, Rimbaud megelégelte a dolgot, és közölte Verlaine-nel, hogy kilép a viszonyból. Verlaine erre ittas állapotban fegyvert ragadott, és kétszer is rálőtt Rimbaud-ra, de csak a csuklóján találta el. Ennek ellenére letartóztatták, és két év börtönbüntetésre ítélték. Amikor 1875-ben kiengedték, azonnal felkereste Rimbaud-t, aki azonban már egyáltalán nem volt kíváncsi a költőre: heves vita tört ki kettejük között, Rimbaud pedig alaposan helybenhagyta Verlaine-t. Ekkor találkoztak utoljára.

A szadizmus atyja: Donatien Alphonse François de Sade

A francia író és filozófus, de Sade márki korának kiemelkedő egyénisége volt, nevét mégis többnyire a szadizmus, az elmebaj és a szexuális anarchizmus fogalmainak kapcsán emlegetik.

Az 1740-ben Párizsban született író a felvilágosodás legnagyobb kritikusa volt: úgy tartotta, az ész emberellenes dolog, az erkölcsökre semmi szükség, a szexuális szabadság pedig mindenek felett áll.
De Sade szerelmi ügyei 1762-ban kezdődtek, amikor szerelmes lett egy nála tíz évvel idősebb nőbe - a házasságról csak ismerősei nyomására volt hajlandó letenni. A katonaságtól távozva visszatért Párizsba, ahol udvarolni kezdett Laure de Lauris-nak - annak ellenére, hogy az apja mást szánt neki feleségül. Miután azonban rajtakapták őket a hálószobában, de Sade Avignon-ba menekült, ahonnan csak akkor tért vissza, amikor Laure végül szakított vele. Ekkor egyezett bele, hogy édesapja akaratának megfelelően elveszi Renée-Pélagie de Montreuil-t - a lányt csak két nappal az esküvő előtt mutatták be neki -, ám hamarosan titkos lakást bérelt, ahol igen szabatos életvitelt folytatott.

Donatien Alphonse François de Sade

Prostituáltak és színésznők váltották egymást az ágyában, és volt, hogy a korbács is előkerült. Egy orgia alkalmával afrodiziákumot kevert vendégei ételébe, amivel majdnem sikerült megmérgeznie a résztvevőket. Durva szóhasználatáért, gátlástalan orgiáiért és a kor emberének igencsak szemet szúró magatartásáért számos alkalommal tartóztatták le - XV. Lajos, XVI. Lajos, a jakobinus diktatúra, Napóleon és végül XVIII. Lajos is börtönbe dugta - szodómia és szentséggyalázás vádjával.
Összesen 32 évet töltött a különböző börtönökben és az elmegyógyintézetben, élete során pedig kétszer is halálra ítélték - ám mindkétszer megúszta a dolgot. Utolsó éveit intézetben töltötte, ahol egyes források szerint több dolgozóval is erotikus kapcsolatot tartott fenn egészen 1814-ben bekövetkezett haláláig.

A szexualitás irodalmi úttörője: Anais Nin

Munkássága mérföldkőnek számít az irodalom történetében, de egyben felkavarónak is a kor szemével nézve. Anais Nin volt ugyanis az első nő, aki az 1900-as évek első felében számottevően foglalkozott írásaiban az erotikával - előtte csak elvétve akadtak olyanok, aki a szexualitást választották műveik fő témájának. Számos híresség, közöttük orvosok, színészek és írók bízták meg azzal, hogy szexuális életüket a nyilvánosság elé tárja írásaiban, amiben a legmeghökkentőbb az volt, hogy többségükben férfiak voltak.

A spanyol és kubai szülőktől származó Anais Nin irodalmi szerepvállalása nem meglepő, tekintve, hogy saját magánélete is bővelkedett szaftos történetekben: számtalan szeretőt tartott, két férjjel büszkélkedhetett egy időben, és nem mellesleg vérfertőző viszonyt folytatott saját apjával is.

Anais Nin

Első műveinek éppen hozzá írt levelei tekinthetők, legfőbb alkotása azonban Naplója, melyben - összesen nyolc kötetben - minden apró mozzanatát rögzítette kicsapongó, szexuálisan túlfűtött viszonyokban bővelkedő életének. Húszévesen ment hozzá Hugo Guiler-hez - bár a férfit nem tartotta szexuálisan teljes mértékben megfelelőnek, mindig ő maradt számára az ideális társ. A másik főszereplő az életében Henry Miller lett, valamint annak felesége, June, akivel hosszú ideig édeshármasban éltek. Az első férj, Hugo tudott a kapcsolatról, és el is fogadta a helyzetet. Ebben az erotikától túlfűtött időszakban bukkant fel Nin apja, aki hamarosan teljesen az ujja köré csavarta az akkor harminc éves lányát, és szexuális viszonyba keveredett vele. A viszony bűnösségére Otto Ranck pszichiáter döbbentette rá a lányt, aki hamarosan meg is szakította a kapcsolatot apjával.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Anais élete azonban ezután sem volt mentes a különös szexuális viszonyoktól. 1947-ben, 44 évesen megismerkedett Rupert Pole-lal, és gondolkodás nélkül feleségül ment hozzá. Ezt azonban már nem kötötte Hugo orrára, de olyannyira, hogy Anais 1977-es halálakor férje az újságokból tudta meg, hogy Anais nem csak neki mondta ki a boldogító igent.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük