Bostoni robbantás: zavarba ejtő, új fejlemények az elkövetőkről

Újabbnál újabb hírek látnak napvilágot a bostoni robbantásról.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kettős robbantás történt 2013. április 15-én, helyi idő szerint 15:40-kor a bostoni maraton céljának közelében. A két elkövető egy testvérpár, Tamerlan és Dzsohar Carnajev. 

A külföldi sajtó rengeteget foglalkozik az üggyel, és naponta derülnek ki újabb és újabb részletek. Mindazonáltal igyekeztünk összeszedni, mi is történt eddig a robbantás óta, hogyan áll a nyomozás. Az információkhoz az NBC, a Reuters, a BBC News és a The Mirror hírforrásokat vettük alapul.  A bostoni maraton céljánál április 15-én két bomba robbant, aminek következtében három ember meghalt, és a sérültek száma több mint 260. 

Aktuális helyzet

Eredetileg július 4-re tervezték a merényletet a Carnajev fivérek, közölte az MTI május 3-án, pénteken. A hatóságok még csak találgatnak, hogy végül miért hozták előre a robbantás időpontját.

Két nappal korábbi információk alapján pedig további három fiatalembert vettek őrizetbe, egy amerikai és két kazah állampolgárt, amiért feltehetően tárgyi bizonyítékokat, egy laptopot és egy hátizsáknyi petárdát távolítottak el a fiatalabb gyanúsított szobájából és fontos információk birtokában lehetnek. Az őrizetbe vettek azt állítják, hogy nem voltak tisztában tetteik súlyosságával.

Az MTI április 30-i információi szerint az idősebb Carnajev fivér kapcsolatban állt egy 18 éves, kumik-palesztin származású dagesztáni lakossal és egy 23 éves, orosz-tatár származású férfival. A két iszlám férfit az orosz hatóságok már 2012-ben kivégezték Oroszország elleni cselekedeteik miatt.

A Reuters azt is megírta, a fiatalabb merénylőt, Dzsohart - aki akár halálbüntetésre is számíthat - péntek óta egy börtönkórházban ápolják tovább egy különleges cellában, ahol 24 órás megfigyelés alatt áll. Két telefonbeszélgetésre is bukkantak két héttel a merénylet után, az egyik során Tamerlan hevesen vitatkozik anyjával a muszlim szent háborúval kapcsolatban, a másikban az anya és egy dél-oroszországi férfi beszél egymással, de nem hangzott el utalás bármilyen összeesküvésre.

Fotókon az elmúlt évek legmegrázóbb merényletei - Csak erős idegzetűeknek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem bizonyított még az a feltevés sem, miszerint Tamerlan követhette el a két évvel ezelőtt történt brutális hármas gyilkosságot, amiben három fiatalembert - többek közt egyik legjobb barátját - holtan találtak egy bostoni lakásban 2011 szeptemberében.

Mit lehet tudni róluk?

Miután pár nappal a merénylet után az idősebb Tamerlant egy rajtaütés során megölték a rendőrök, súlyos sérüléseket elszenvedő öccsét a kórházban hallgatták ki. A 19 éves Dzsohar azt vallotta, hogy az afganisztáni és az iraki háború motiválta őket, és terveztek egy következő robbantást is New Yorkban.

Az idősebb testvér,Tamerlan Massachusettsben élt 2012-ig feleségével és hároméves kislányukkal, akiket szociális segélyből tartott el. Iszlám hitre áttért felesége, Katherine Russel betegápolást vállalt, Tamerlan pedig munkanélküli volt. Tamerlan és anyja között meglehetősen szoros volt a kapcsolat, emiatt az anya sokkos állapotba került, amikor meglátta a fia holttestét a televízióban. Az idősebbik fiú részben az anya ösztönzésére vált hívő muzulmánná 2008-ban. Szerinte fiai ártatlanok az ügyben.  

Az oroszok és az USA is gyanakodtak

Több mint egy évvel ezelőtt Tamerlan Carnajev neve felkerült a Nemzeti Terrorelhárítási Központ adatbázisába és a vámhatósági listára is.

Ennek ellenére a férfi akadály nélkül ki tudott utazni Oroszországba, aminek feltételezett oka, hogy elírták a nevét az orosz légitársaságnál. A hatóságokban felmerült a lehetőség, hogy a bostoni robbantás egy esetleges oroszországi utasításra elkövetett terrorcselekmény volt, de erre egyelőre még nem találtak bizonyítékot. 

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Az orosz hatóságok már 2011-ben felkeresték az Egyesült Államokat az idősebb Carnajevet érintő aggályukkal, miszerint az a radikális iszlám követője, és tartottak tőle, hogy terrortámadásra készül. Ennek következtében az FBI kihallgatta a férfit, de nem találtak terrorizmusra utaló jelet. A CIA máshogy ítélte meg az ügyet, így kezdeményezte a felvételt a potenciális terroristák adatbázisába.

Kép: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük