A világ legrejtélyesebb festménye tele van bizarr részletekkel: amputált lábak, kotta a fenéken

A Gyönyörök kertje című festmény első pillantásra befogadhatatlannak tűnik. Zavaros hallucinációk vagy mélyen átélt látomások jelennek meg rajta?

GettyImages-520831849
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A művészetek történetében kevés talányosabb alkotó található, mint Hieronymus Bosch (1450 körül - 1516). A németalföldi festőnek még a neve sem biztos, életénél pedig csak a művei rejtélyesebbek.

A nem túl sok, körülbelül húsz fennmaradt festmény hemzseg a szimbólumoktól, a szörnyalakoktól és a kutatókat mindmáig kérdések elé állító részletektől. Az alkotások egészen zavarba ejtőek. Humoros, ironikus képek, zavaros hallucinációk vagy inkább látomásos, mélyen átélt víziók? A leghíresebb és legkomplexebb közöttük a Gyönyörök kertje triptichon.

A Paradicsomtól a Pokolig

A Gyönyörök kertje hármas táblakép az emberiség sorsát és az emberi lét fázisait ábrázolja a paradicsomtól a földi életen át a pokol bizarr, félelmetes világáig. A mű pontos készítési ideje nem ismert, valószínűleg Bosch kései alkotásai közé sorolható. A nagy méretű, tölgyfatáblára festett, 205,5 cm magas, 385 cm széles, szinte a befogadhatatlanságig részletgazdag festmény a madridi Prado legféltettebb kincsei közé tartozik. Először 1517-ben az Oránia-Nassaui-ház tulajdonában Brüsszelben dokumentálták, az 1500-as évek végén már II. Fülöp magánlakosztályát díszítette az uralkodói palotában, az Escorialban.

A mű középső táblája a Földi gyönyörök kertje, balján a Paradicsom, jobbján a Pokol található, a színek és a motívumok a jobb tábla felé haladva egyre sötétebbé válnak. Ádám és Éva párosa mindegyiken felbukkan. A szimbólumok sokasága jóformán felfejthetetlen, néhány érdekes részletet mutatunk. Tipp az angolul tudóknak: ezen az oldalon rövid magyarázatokat olvasva és hallgatva merülhetnek el a kép varázslatos világában.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Közkincs.)

Ezt is szeretjük