Képeken a téli Börzsöny varázslatos világa: egy magyar fotós meseszép felvételei
A Börzsöny télen is gyönyörű: ezt mutatják be a következő fotók.

szadoczky-tibor-15
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország gyönyörű helyen fekszik. Változatos domborzata és éghajlata miatt még a legtapasztaltabb túrázóknak is mindig tartogat feltérképezni való, csodás úti célokat. Így van ezzel Szádoczky Tibor is: a hobbifotósként tevékenykedő, földrajztanárként dolgozó természetjárónak különösen jó szeme van ahhoz, hogy meglássa és dokumentálja a különleges területeket, pillanatokat. Fotói a képernyőn keresztül is átadják a hangulatot, és meghozzák a kedvet ahhoz, hogy felfedezzük hazánk meseszép vidékeit.

- Gyerekkoromtól kezdve szerettem egyedül is megfigyelni a fákat, patakokat, a felhőket, az időjárást  - idézte fel Szádoczky Tibor. - Később nem volt kérdés, hogy földrajztanár legyek, a természetet tanulmányozzam, és ezt tovább is adjam. Egyetemi tanulmányaimat elvégezvén egyszer csak jött a pillanat: elindultam, és azóta tart, sőt erősödik a szenvedély, menni, menni kell a természetbe csodás tájainkra. Mindig volt olyan tanítványom, aki csatlakozott, így az élményt megosztottam, és nagy szeretettel gondolok azokra a hétvégékre, amikor tíz-húsz diákkal jártuk a hegyeket jó hangulatban.

"Fontos, hogy időben érkezzem"

- A túrák során kezdtem a természet megfigyelését távcsővel, valamint az események megörökítését, amihez először az édesapámtól örökölt, filmes Praktica fényképezőgépet használtam. Jó néhány évvel később a természettel kapcsolatos mélyebb élményekre vágytam, és sokszor maradtak el a tanítványok is. Ekkor gondoltam rá, hogy megörökítem a saját élményeimet. Vettem egy tükörreflexes fényképezőgépet, amit lassan, egyedül tanulmányoztam, és próbáltam egyre szebb, de mindig realista fotókat készíteni - folytatta.

- Intenzíven figyeltem a természetfotózásban élen járó profik és amatőrök által készített képeket. A sok tökéletes kép láttán kezdetben úgy gondoltam, nem sok esélyem van arra, hogy valami komolyat alkossak. A természetjárás azonban folytatódott, hihetetlenül gazdag és varázslatos világ tárult fel előttem, és a csodákat egyre nagyobb biztonsággal fotóztam. Ekkor jöttem rá, milyen fontos, hogy időben érkezzem, hiszen amennyire szép egy-egy jelenség, annyira tünékeny is tud lenni - mondta a földrajztanár.

- Világossá vált: soha nincsen két ugyanolyan pillanat, nincs két egyforma tél, és nemcsak az évszakok, de az egyes napok is egyediek és változatosak tudnak lenni. Kialakult egy természeti időrend, amit az évszakok és a hozzájuk kötődő meteorológiai jelenségek felvonulása határoznak meg. A túrák, természetjárások ehhez a természeti változáshoz, rendhez igazodnak - avatott be Szádoczky Tibor.

Nézz meg egy csokorra valót a tehetséges magyar hobbifotós képei közül, és közben tudj meg többet a művészről, valamint a téli jelenségekről is! Az alábbi összeállításban megismerheted a zúzmarás Magas-Börzsöny bámulatos világát, és egy ritka természeti tüneményt is megcsodálhatsz.

Ezt is szeretjük