Börtön a hontalanok ezreinek: felkészültek a rohamra?

Rogán Antal bezáratná a hajléktalanokat. A börtönök felkészültek a rohamra?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rogán Antal V. kerületi polgármester módosító indítványt nyújtott be a hajléktalanokkal kapcsolatban. Az indítvány szerint a jövőben 150 ezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással sújtanák azokat, akik életvitelszerű lakhatás céljára használják a közterületet, vagy az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságaikat a közterületen tárolják.

Szabó Máté ombudsman a terv nyilvánosságra kerülése után kijelentette: a módosítás aggályos és előkészítetlen, hozzátette továbbá, hogy a hajléktalanság, a szegénység stigmatizálása, kriminalizálása olyan út, mely nem kezeli, hanem elrejti a valódi problémát.

- Az ilyen intézkedések nem szolgálják a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedését, sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé annak, az Európai Unió által célul kitűzött, valódi felszámolását - hangsúlyozta.

Megnyugodhatunk, lesz hely a börtönökben

Mivel feltételezhető, hogy a hajléktalanok nem tudják majd kifizetni a 150 ezer forintos bírságot, marad számukra az elzárás büntetésként. Budapesten közel 10 ezer ember él az utcán, ennyi potenciális rabot hozna magával Rogán javaslata.

A magyar börtönökben a fogvatartottak összlétszáma jelenleg 17 ezer felett van, ami 137%-os országos átlagtelítettséget jelent. Kérdés, hogy a zsúfolt börtönök felkészültek-e egy ekkora rohamra?

A Belügyminisztérium e kérdésünkre igenlő választ adott. Mint írták, mivel a kormányváltás után átalakítások kezdődtek meg, a büntetés-végrehajtás biztosítani tudja azokat a feltételeket és körülményeket, melyek szükségesek az intézetek biztonságának és működőképességének fenntartásához.

Majdnem hétszáz fővel több hely van tavaly óta!

Az új kormány első intézkedésként megnyitotta az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának két, korábban bezárt körletét, ahol tavaly nyár óta 287 fővel több rabot lehet elhelyezni. Idén június 1-jén pedig a Fővárosi Bv. Intézet 237 fős Gyorskocsi utcai objektumát állították újból rendszerbe, „jelentősen csökkentve a börtön telítettségét”.

- Az egyenletesebb mutató elérése érdekében a büntetés-végrehajtás telítettség-kiegyenlítő programot működtet, melynek során a zsúfoltabb megyei börtönökből, ahol túlnyomórészt előzetesen letartóztatottakat helyeznek el, átszállítják a fogvatartottakat más, kevésbé telített intézetekbe - közölte a BM, hangsúlyozva, hogy mindezen intézkedések miatt képesek a megnövekedett feladatok elvégzésére.

A minisztérium ugyanakkor arra nem tért ki válaszában, hogy a közel tízezer potenciális hajléktalan-rab és az ezernél kevesebb férőhely pontosan hogyan egyenlítené ki egymást.

Észhez tér a főváros?

Míg az V. kerületi polgármester börtönbe küldené a hontalanokat, addig a sokat bírált főváros június 22-én elmozdulhat a hajléktalan-probléma felszámolása felé. Ekkor kerül a Fővárosi Közgyűlés elé az a javaslat, melynek megvalósításával évente kilencszáz, közterületen élő hajléktalan embernek tudnának valamilyen formában 12 hónapig lakhatást biztosítani.

Győri Péter, a javaslat egyik kidolgozója, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója az MTI-nek azt mondta, az új javaslat megvalósításával paradigmaváltás következne be, az eddigi ellátás ugyanis, melynek fő törekvése az volt, hogy senki ne fagyjon meg télen, kiegészülne azzal: minél több hajléktalannak próbáljanak meg valamilyen lakhatást biztosítani.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Győri Péter szerint az említett célokra 340 millió forint, a 2010-es forrással megegyező összeg elég lenne. - Ha kevesebb pénzt szánnak erre, akkor kevesebb embert tudnak majd elhelyezni - mondta az igazgató. Egyelőre nem tudni, hogy a főváros támogatja-e a javaslatot, ez majd június 22-én derül ki.

Ezt is szeretjük