Kevésnek találta a pincérnő a borravalót, óriási jelenetet rendezett
Elképesztő, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhet. Nem is tudjuk, mi hogyan reagáltunk volna, ha ilyen módon kritizálják a borravaló mértékét.

borravalo 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borravaló kérdése a legtöbb esetben érzékeny téma: sokan úgy vannak vele, hogy - mivel nem kötelező - nem adnak plusz pénzt, és persze olyanok is vannak, akik nem szeretnék, ha zsugori személynek könyvelnék el őket, ugyanakkor igyekeznek észszerű keretek között tartani a jattot.

A borravalóadásnak is van etikettje. Bár a kiszolgálás és a felszolgálás díjának magyarországi mértéke általában 10-15% között mozog - van, ahol már a számlán is szerepel -, másutt, így az USA-ban is úgy tartják illendőnek, ha a vendég minimum 15%-ot hozzácsap a végösszeghez. Etikett ide vagy oda, ami a következő történet főszereplőjével megesett, az finoman szólva kiábrándító.

Botrányt csapott a borravaló miatt

Emberünk, a történetét noctynight felhasználónéven megosztó férfi éppen randevún volt egy hangulatos étteremben, ahol látszólag minden tökéletes volt: az este, az étel és a kiszolgálás is. Legalábbis a fizetés pillanatáig.

A férfi anyagi lehetőségeihez mérten választott vendéglőt, így a számla kifizetésével nem volt probléma, viszont nem készült elegendő készpénzzel, ezért busás borravalóra már nem futotta, így partnerével együtt összedobták a 15%-ot.

A pincérnő jött, mosolyogva elvette a pénzt és a számlát, majd alig egy perc múlva visszatért, ám mosolya addigra köddé vált. Először fennhangon megkérdezte, akadt-e bármi probléma a kiszolgálással. A férfi udvariasan közölte, hogy mindennel elégedett volt, de ennél több borravalót most nem tud adni. A hölgy ezen teljesen kiakadt, majd még emeltebb hangon kifejtette, hogy szerinte megbotránkoztató, hogy ennyi pénzzel kiszúrták a szemét, majd szintén hangosan közölte, hogy ha a vendég nem engedhet meg magának egy ilyen árkategóriájú helyet, legközelebb válasszon egy olcsóbbat.

A kommentelők mélységesen felháborodtak a pincérnő viselkedésén: különféle megfogalmazásokban, de többnyire egyetértettek abban, hogy  a férfinak hívnia kellett volna egy vezetőt, a borravalót pedig szó nélkül zsebre vágni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: www.femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Amerika a borravaló-perek hazája?

A Dining Guide-on olvasható egy történet egy philadelphiai pincérnőről, aki körülbelül nyolcvanmilliós pert akasztott a Zahav étterem nyakába, mert munkáltatói megszegték a borravaló elosztására vonatkozó előírásokat.

"A tengerentúlon a felszolgáló személyzet fizetésének java részét a borravaló adja. A pincérek alap órabére ugyanis mindössze két-három dollár között mozog, vagyis amerikai viszonylatban kifejezetten alacsony. Bár a vezetőség is eloszthatja a borravalót, végül hivatalosan csak az kaphat belőle, aki valóban kapcsolatba került a vendéggel."

Nem tudjuk, hogy a szóban forgó étteremnél hasonló volt-e a helyzet, mindenesetre abban egyetérthetünk, senki sem érezhetné magát feljogosítva efféle viselkedésre azért, mert kevesli a borravalót, amit egyébként nem is lenne muszáj adni.

Ezt is szeretjük