Kevésnek találta a pincérnő a borravalót, óriási jelenetet rendezett

Elképesztő, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhet. Nem is tudjuk, mi hogyan reagáltunk volna, ha ilyen módon kritizálják a borravaló mértékét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A borravaló kérdése a legtöbb esetben érzékeny téma: sokan úgy vannak vele, hogy - mivel nem kötelező - nem adnak plusz pénzt, és persze olyanok is vannak, akik nem szeretnék, ha zsugori személynek könyvelnék el őket, ugyanakkor igyekeznek észszerű keretek között tartani a jattot.

A borravalóadásnak is van etikettje. Bár a kiszolgálás és a felszolgálás díjának magyarországi mértéke általában 10-15% között mozog - van, ahol már a számlán is szerepel -, másutt, így az USA-ban is úgy tartják illendőnek, ha a vendég minimum 15%-ot hozzácsap a végösszeghez. Etikett ide vagy oda, ami a következő történet főszereplőjével megesett, az finoman szólva kiábrándító.

Botrányt csapott a borravaló miatt

Emberünk, a történetét noctynight felhasználónéven megosztó férfi éppen randevún volt egy hangulatos étteremben, ahol látszólag minden tökéletes volt: az este, az étel és a kiszolgálás is. Legalábbis a fizetés pillanatáig.

A férfi anyagi lehetőségeihez mérten választott vendéglőt, így a számla kifizetésével nem volt probléma, viszont nem készült elegendő készpénzzel, ezért busás borravalóra már nem futotta, így partnerével együtt összedobták a 15%-ot.

A pincérnő jött, mosolyogva elvette a pénzt és a számlát, majd alig egy perc múlva visszatért, ám mosolya addigra köddé vált. Először fennhangon megkérdezte, akadt-e bármi probléma a kiszolgálással. A férfi udvariasan közölte, hogy mindennel elégedett volt, de ennél több borravalót most nem tud adni. A hölgy ezen teljesen kiakadt, majd még emeltebb hangon kifejtette, hogy szerinte megbotránkoztató, hogy ennyi pénzzel kiszúrták a szemét, majd szintén hangosan közölte, hogy ha a vendég nem engedhet meg magának egy ilyen árkategóriájú helyet, legközelebb válasszon egy olcsóbbat.

A kommentelők mélységesen felháborodtak a pincérnő viselkedésén: különféle megfogalmazásokban, de többnyire egyetértettek abban, hogy  a férfinak hívnia kellett volna egy vezetőt, a borravalót pedig szó nélkül zsebre vágni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amerika a borravaló-perek hazája?

A Dining Guide-on olvasható egy történet egy philadelphiai pincérnőről, aki körülbelül nyolcvanmilliós pert akasztott a Zahav étterem nyakába, mert munkáltatói megszegték a borravaló elosztására vonatkozó előírásokat.

"A tengerentúlon a felszolgáló személyzet fizetésének java részét a borravaló adja. A pincérek alap órabére ugyanis mindössze két-három dollár között mozog, vagyis amerikai viszonylatban kifejezetten alacsony. Bár a vezetőség is eloszthatja a borravalót, végül hivatalosan csak az kaphat belőle, aki valóban kapcsolatba került a vendéggel."

Nem tudjuk, hogy a szóban forgó étteremnél hasonló volt-e a helyzet, mindenesetre abban egyetérthetünk, senki sem érezhetné magát feljogosítva efféle viselkedésre azért, mert kevesli a borravalót, amit egyébként nem is lenne muszáj adni.

Ezt is szeretjük