4 kitűnő bor nyárestékre, 1500 forint alatt

Ízesek, illatosak, kitűnő kellékei egy mosolygós nyáresti beszélgetésnek, nem utolsósorban pedig olcsók. Íme, 4 bor, amit a pénztárcád sem fog bánni!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Palota Rubin 2003 - Palota Borház

12 hónapig érlelődött 220 literes új francia tölgyfahordóban. Illata gyümölcsös, főleg málna- és szederjegyekkel.

Szájban az érés jelenlegi fázisának megfelelően gazdag gyümölcsösséget mutat. A korlátozott tanninérzet mellett kitűnő egyensúly élvezhető.

Csúcsát 2009-ben éri el. Ezt a Dél-Balaton lankáin szüretelt Cabernet sauvignont a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának külön engedélye alapján a Palota Borház történelmi Rákóczi pincéjének hűvösében érlelték.
Fogyasztását 16°C-on vörös húsokhoz, valamint vadételekhez ajánljuk kísérőnek.

A pincészetről

A Tokaji Borvidék egyik legismertebb és legjelentősebb településén, Tállyán található Palota Borház 28 hektáros szőlőbirtokának legértékesebb termőterülete a tállyai Palota-dűlőben húzódik, amely a világ legelső dűlő-besorolása, az 1772-es tokaj-hegyaljai felmérés szerint első osztályba sorolt terület. Boraikat kiváló minőségű szőlőből készítik, tölgyfahordóban érlelik és tárolják.

Etyeki Pinot Noir Rosé 2007 - Kattra Pincészet

Félszáraz rosébor. Intenzív szamóca-, málna- és csipkebogyó-illatú, érett, behízelgő, telt bor, kellemesen édeskés gyümölcsös, lekvárosságba hajló ízjegyekkel.

Kitűnő belépőbor olyanoknak, akik most ismerkednek a borok világával.
Remek bóléalapbor, de gyümölcssalátákhoz, puncsízesítésű süteményekhez is jó választás - 6-8°C-ra lehűtve.

A pincészetről

A Kattra Pincészet 1994-ben alakult családi vállalkozás. Kattra Imre és lánya, Ágnes különös gondot fordít a minőségi szőlőalapanyag előállítására, melyet a termés mennyiségének szabályozásával érnek el. Boraikat hűtött, irányított erjesztéssel állítják elő, a vörösboroknál alkalmazzák az új barrique-hordós érlelést. A 12 éves pincészet szőlőültetvényei az Etyeki-dombság területein helyezkednek el.

Egerszóláti Olaszrizling 2007 - Gál Lajos Pincészete

Az egykor híres, majd méltatlanul kezelt Egerszóláti Olaszrizling mai megfogalmazása, egy hagyomány újrateremtése, a pincészet emblematikus borának immár hetedik évjárata. A Pipis-, a Tagi- és a Tóbérc-dűlők öreg, valamint hét és három éves ültetvényeinek terméséből készült száraz fehérbor. Mind illatában, mind pedig ízében az érett szőlő jegyei, valamint az alma és az őszibarack ismerhető fel. Koncentrált, olajos hatású, szép egyensúlyú, finom bor kiváló savakkal.
Fogyasztását 12°C-on, baromfiból, sertésszűzből készült ételekhez, salátákhoz és önmagában, köszöntőborként ajánljuk.

A pincészetről

Dr. Gál Lajos - a családfő, aki főállásban az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára - mindig is rendelkezett saját tulajdonú szőlőterülettel, amelyet másodállásban művelt. Ezek termését sokáig más borászatoknak adta el hordós tételként. Az első évjárat, amely önálló címke alatt került piacra, az 1999-es volt 2001-ben. Azóta a birtok palackozott borainak száma dinamikusan nő. Hordóik mindegyike magyar tölgyből készült.

Il Primo Rosé 2007 - Jekl Flóra, Jekl Pincészet

A Pinot noir eleganciája a Kadarka izgalmas gyümölcsösségével párosulva fűszerezi a finom, minden porcikájában harmonikus, forró nyári naplementéket idéző, friss, ropogós cuvée-t. Furfangos bor, amely minden kóstolással más és más arcát fedi fel, újabbnál újabb élvezetekre csábítva a borkedvelőket. Könnyen fogyasztható, a mindennapok bora.

A pincészetről

Jekl Béla szőlész-borász szakember növényvédelmi szakmérnökként is tevékenykedik a borvidéken. A bort azonban az Il Primo család többi tagjával a családi vállalkozásukban tevékenykedő lánya, Jekl Flóra jegyzi.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Termő szőlőik a legjobb dűlőkben találhatóak - Jammertal, Ördögárok, Fekete-hegy -, ahol jelentős terméskorlátozással, integrált növényvédelmi technológiával állítják elő prémium boraikat.

Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük