Jön a második Bokros-csomag - Orbán akadémiája 3 milliárdot kapott
1400 milliárd forintos megszorítás jön 2012-ben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tegnapi nap több szempontból is érdekes döntéseket hozott, államosították a maradék magán-nyugdíjpénztári vagyont, vitatott jogszabályt nyújtottak be az MNB és a PSZÁF összevonásáról és a parlamenti munkáról, Matolcsy 320 milliárdos megszorítást jelentett be, és mindeközben kiderült, hogy Orbán akadémiája hárommilliárd forint támogatást kapott. Az Index arról ír, a megszorítások összértéke 1400 milliárd forint lesz, ami a GDP 4,5%-ának megfelelő összeg. A Bokros-csomag a GDP 5%-a volt.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban, MTI Fotó: Kovács Tamás

Míg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csak többszöri kérésre volt hajlandó kifizetni az Összefogás a Hajléktalanokért Közalapítványnak a téli hajléktalanellátást épp hogy fedező 70 millió forintos támogatást, addig Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Matolcsy György adópolitikáért felelős miniszter hárommilliárd forint támogatást szavazott meg az Orbán Viktor-féle fociakadémiának.

Az Origo információ szerint a labdarúgásban tevékenykedő sportszervezetek összesen 30,6 milliárd forint támogatást igényeltek a 2011-12-es bajnoki szezonra. Ezek döntő részének elbírálása már korábban megtörtént, a legnagyobb értékű - 500 millió forint feletti - pályázatok elfogadásáról viszont az MLSZ elnöksége Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Matolcsy György adópolitikáért felelős miniszter jóváhagyásával döntött keddi ülésén. A közel 31 milliárdos összigényből mintegy 20 milliárdnyit fogadtak el, a lap információi szerint a legnagyobb támogatást az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány veheti igénybe. Az alapítvány négymilliárd forint körüli összeget igényelt a társaságiadó-kedvezményből, és ebből nagyságrendileg hárommilliárd forintot ítéltek meg a számára.

Tegnap kiderült az is, hogy 320 milliárd forintos megszorítás jöhet amiatt, mert nem úgy alakul a gazdasági növekedés, ahogy a kormány remélte.

Az újratervezés több területet érint, emelik a cigaretta jövedéki adóját, és Matolcsy arról is beszélt, hogy további egy évig az állami kasszába irányítják a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseit.

Később kiderült, a kormány teljesen megszünteti a magán-nyugdíjpénztári rendszert, erre utal a költségvetési bizottság csütörtöki módosító javaslata, amely szerint a természetes személy által a nyugellátás fedezetére kifizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illetné meg, és megszűnne a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés.

Hogy hogy lesz így nyugdíja a vissza nem lépő mintegy 100 ezer tagnak, az nem derül ki a javaslatból. Orbán Viktor közölte, lehetőséget fog biztosítani a kormány a magánnyugdíjpénztáraknál maradt embereknek arra, hogy visszatérjenek az állami rendszerbe.

Az Indexnek Török Zoltán a Raiffeisen makroelemzője elmondta, a második Orbán-kormány 2012-re bejelentett megszorításai nagyságrendileg megközelítik a mai napig vitákat kavaró 1995-ös Bokros-csomag mértékét, az 1400 milliárd körüli csomag a GDP 4,5%-ának megfelelő összeg. A Bokros-csomag privatizáció nélkül számolt, azaz a megszorítást jelentő része nagyjából a GDP 5%-a körüli összegre rúgott.

A jegybank és a parlamenti vita vége

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán döntött egy módosító javaslat benyújtásáról az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz, amely szerint összevonnák a Magyar Nemzeti Bank - MNB - és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - PSZÁF - feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jönne létre. Így a szervezet magát felügyelné.

Csütörtök este az Európai Központi Bank aggodalmait hangoztatta a magyar jegybanktörvény tervezetét illetően. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt akar elfogadtatni, amely potenciálisan alááshatja a központi bank függetlenségét.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt mondta, teljesen érthetetlennek tartja az unió gazdasági és pénzügyi biztosa szóvivőjének szavait, különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak, amelynek az erre adott reagálása éppen csütörtökön látott napvilágot.

Mindennek tetejébe a HVG csütörtök este arról számolt be, önálló indítványban módosítaná a Házszabályt kilenc fideszes képviselő, akik javaslatukban megváltoztatnák a zárószavazás előtti módosító javaslat benyújtására és a kivételes eljárásra vonatkozó rendelkezéseket. Utóbbihoz az eddigi négyötödös támogatás helyett már a képviselők kétharmadának támogatása is elegendő lenne, és akár a beterjesztést követő napon is lehetővé tenné a zárószavazás megtartását, kiiktatva az Országgyűlés életéből a vitát mint olyant.

Ezt is szeretjük