Vérvörössé vált az Antarktisz jeges zuhataga: kiderült, mi okozza a döbbenetes látványt

Mindenkit ámulatba ejtett, kutatók ezrei vizsgálták.

blood falls
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Antarktiszon található az a káprázatos jelenség, amit Blood Fallnak, vagyis Vérzuhatagnak neveztek el felfedezői. A hófehér, jeges gleccser bordó színbe fordulása mindenkit ámulattal töltött el.

A vérző gleccsert nagyon sokat kutatták, és számtalan teória született a különleges természeti képződmény eredetét illetően. Most azonban kétséget kizáróan megfejtették, hogy hogyan alakult ki az impozáns látvány.

A magyarázat meglepő

A rejtély évszázados, a magyarázatért azonban évmilliókkal ezelőtti időkbe kellett visszanyúlni. Amerikai kutatók azt állítják, hogy több millió éves sós víz tárolódott a gleccser belsejében, és az ebben létrejött reakciók okozták a felszínre törő vörös elszíneződést. Egy speciális radar segítségével fedeztek fel egy másik vízesést a jégen belül, amely mozgásban van még mindig, és jelenleg a leghidegebb folyóvízként van nyilvántartva.

A sarkvidékeken, az örök jég birodalmában zajló változások mindig felkeltik a tudósok figyelmét. Nézd meg galériánkban, mire csodálkoztak rá legutóbb Grönlandon!

Speciális technikával sikerült kideríteni a rejtélyt

A rádiófrekvenciás echolokációs mérés kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a gleccserben fogságba esett víz évmilliók óta ott van, összetétele pedig sós, ezért nem fagy meg. Pedig a McMurdo Dry-völgyet, ahol a gleccser található, a világ egyik leghidegebb helyének tartják.

A vörös színnek van köze a vashoz, mert a jég belsejében áramló víz egy mikrobákkal teli, vasban gazdag sóoldat. A kiáramlásnál a víz ezért egy bordós színű köpenyt terített a gleccser északi oldalára, amely mindig nedves.

Tartogat még kutatnivalót a gleccser

Az alaszkai Fairbanks Egyetem gleccserkutatója, Erin Pettit elmondta, hogy a felfedezés után a Taylor-gleccser a leghíresebb olyan jégképződmény, melynek a belsejében folyóvíz van. A piros vízesés öt emeletnyi magasan látható a jégtömb oldalán, és ezentúl is kutatni fogják.

A belsejében több mint kilencven méteren keresztül folyó víz ugyanis évmilliók óta ott van, és élő mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek nem fagytak jéggé az idők során. Ez mindenképpen érdekes kihívás a továbbiakban is a kutatók számára, még ha meg is fejtették a különleges, vörös szín titkát.

Ezt is szeretjük