25 évig élt egy szobába zárva a gyönyörű nő: csontsoványan, borzalmas körülmények között találtak rá

Blanche Monnier élete szerencsésen indult, később azonban minden megváltozott.

blanche-monnier-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a modern világban is hallani néha olyan borzalmas történetekről, amikor valaki a saját szórakoztatására, vagy éppen beteges fantáziái miatt elrabol valakit, és bezárva fogva tartja. Ez azonban nem új keletű dolog, hiszen régen is voltak olyanok, akiknek az egész életükre rányomta a bélyegét ez a szörnyűség.

Blanche Monnier 1849. március 1-jén született a franciaországi Poitiers-ben egy jó nevű, arisztokrata családban, ráadásul már hamar látszott, hogy igazán megnyerő külsővel rendelkezik, így abban a korban minden adott volt számára, hogy sikeres élete legyen. Ez azonban mégsem így történt.

Bezárták, mert túl népszerű volt

Tizenéves évei végén Blanche sugárzó szépsége sorra vette le a lábáról a férfiakat, rengeteg udvarlója akadt, az otthonukat pedig folyamatosan elárasztották a hozzá írt szerelmes levelek. Ez nem igazán tetszett anyjának, Madame Louise Monnier Demarconnaynak, aki féltette lányát a házasságtól, és úgy gondolta, egyik férfi sem ér fel hozzá, hiszen túl értékes ahhoz. A leginkább az bosszantotta, hogy az 1870-es években Blanche kapcsolatba kezdett egy nála jóval idősebb ügyvéddel, majd elhatározta, hogy hozzámegy. A társadalmi és életkori különbségek miatt anyja nem hagyhatta szó nélkül a házasságot, ezért fiát, Marcel Monnier-t bízta meg azzal, hogy eszeljen ki valamit, amivel megakadályozhatják a házasságot. A férfi egész egyszerűen annyit tett, hogy éjszaka bezárta a szobájába, majd nem engedték ki onnan. Ez 1876-ban történt, amikor a lány 27 éves volt. Később az ablakokat is bedeszkázták, hogy Blanche ne jusson fényhez, és ami a legfontosabb: ne lássa meg senki.

Fiatalon mindenkit elbűvölt szépségével.
Fiatalon mindenkit elbűvölt szépségével.
Fotó: tulorexd / Twitter

A család úgy kalkulált, hogy néhány nap fogság után a lány lemond a házasságról, ő azonban kitartott, így nem engedték ki. Anyja és testvére azt mondta a családoknak és rokonoknak, hogy bentlakásos iskolába ment az Egyesült Királyságba, és az időbeosztása miatt nem tudott hazamenni. Azon a ponton, ahol be kellett volna fejeznie a tanulmányait, azt hazudták, hogy Blanche önálló életet kezdett Skóciában, ezért nem látják. Éppen ezért soha nem kereste senki, és nem is gyanakodtak rá, hogy valami sötét titkot rejteget a család. Rajtuk és a szolgálókon kívül nem tudott senki a lány valódi hollétéről, és még akkor sem engedték ki a fogságból, amikor az ügyvéd kérője 1885-ben meghalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Blanche 25 évig élt teljesen bezárva a szobájába. 1901. március 23-án a párizsi főügyész névtelen levelet kapott, miszerint egy jól ismert család rejteget valamit a zárt ajtók mögött. A levél írója a mai napig ismeretlen, a történészek azonban úgy vélik, hogy az egyik szolgáló volt. A Monnier családot nagyra becsülték a párizsi közösségben, ami miatt a hatóságok vonakodtak a levélben megfogalmazott állításoktól, ennek ellenére elkezdődött a nyomozás. Első pillantásra tisztának tűnt a ház, egészen addig, amíg a rendőrök rothadásszagot nem észleltek az egyik helyiségből. A helyszínre érve, ahonnan a rothadásszag áradt, a nyomozók észrevették, hogy a szoba évek óta zárva van, mivel a lakat rozsdásnak tűnt. A hatóságok összetörték a lakatot, és behatoltak, ám ilyen látványra még ők sem számítottak.

Borzalmas körülmények között élt 25 évig a nő

Az ekkor már 51 éves Blanche még élt ugyan, amikor rátaláltak a hatóságok, de borzalmas körülmények között tengette a mindennapjait. A szoba, ahol élt, sötét volt, és nyirkos, bogarak szaladgáltak benne, nem volt más bent, csak egy ágy, és mindent ellepett az ürülék és az ételmaradék, amitől elviselhetetlen volt a bűz. A nő szinte teljesen meztelenül, csontsoványan feküdt az ágyon, és amikor a rendőrök letörték az ablakokon lévő deszkákat, 25 év után először láthatott napfényt. Egészségi állapota olyan rossz volt, hogy mindössze 25 kilogrammot nyomott, és nem volt ereje a saját lábára állni. Miután beszállították a kórházba, megemlítette, milyen csodálatos érzés a friss levegő illata. Az orvosok szerint hihetetlen volt, hogy ennyi éven át sikerült életben maradnia ilyen szörnyű állapotban, mozgás nélkül.

Borzalmas állapotban volt, amikor rátaláltak.
Borzalmas állapotban volt, amikor rátaláltak.
Fotó: Wikimedia Commons

Anyját és testvérét szinte azonnal letartóztatták. Anyja, Louise két héttel később, a börtönben meghalt szívelégtelenség miatt, bár sokak szerint maga vetett véget az életének, hogy elkerülje a szégyent. Testvére, Marcel végig anyját hibáztatta a bűncselekményért, 15 hónapot kapott, ami ellen fellebbezett, mivel nem történt testi erőszak. A férfi megúszta a börtönt. Blanche ugyan időközben testileg megerősödött, mentálisan nagyon megviselték az események, és olyan betegségek alakultak ki nála, mint a skizofrénia, exhibicionizmus vagy a koprofília. Pszichiátriára került, majd itt is halt meg 1913-ban, 64 éves korában.

8 elrabolt gyerek, aki a csodával határos módon szabadult meg fogvatartójától

Elképesztő és végtelenül szerencsés megmenekülések.

8 elrabolt gyerek, aki a csodával határos módon szabadult meg fogvatartójától: hihetetlen megmenekülések

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: AJolines / Twitter.)

Ezt is szeretjük