Így lepik meg az utasokat a BKK automatái!
Az automaták egy részénél nem lehet készpénzzel fizetni. Most megtudhatod, miért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Továbbra is küzd a BKK a jegykiadó automatákat fosztogató csalók ellen, ezért nem lehet több helyen készpénzzel fizetni. Szoftverfrissítés lesz, bosszankodás van.

Kevés idegesítőbb pillanat van a közösségi közlekedés során, mint amikor az ember sietve jutna el a főváros egyik pontjáról a másikra, de már az első akadálynál elbukik.

Nevezetesen, hogy nem tud hozzájutni az utazáshoz szükséges vonaljegyhez. Jegypénztár már sok helyen nincs, van viszont automata, amiből nemcsak jegyeket, de mindenféle bérleteket is lehet vásárolni. Elvileg. Gyakorlatilag azonban nyár óta az automaták egy része csak akkor ad jegyet, ha bankkártyával fizetünk, a készpénz nem érdekli.

Mivel a legtöbb esetben ezt semmiféle felirat nem jelzi, a rohanó utas általában csak hosszú percek és sűrű szitkozódások után jön rá, hogy feleslegesen próbálja belemasszírozni a dobozba a fém kétszázast, nincs más megoldás, fizetheti a 350 forintos jegyet kártyával.

Még mindig előszeretettel berhelik az automatákat a csalók

Megkérdeztük a BKK-t, hogy mi az oka az automaták ilyetén korlátozásának, és megtudtuk, hogy a nyáron külön csalóiparág épült rá a jegyautomatákra, akik egyszerűen eltömítették a visszajáró pénz kiadására szolgáló nyílást. A gyanútlan utas fizetett a jegyért vagy a bérletért, de a visszajáró pénz már nem tudott kipotyogni - ami különösen nagy címletnél nem volt túl kellemes.

A BKK a csalók ellen felszerelte az automatákat az ATM-ekhez hasonló kamerával, és augusztus végén beletettek egy olyan szoftvert is, ami egy perc után visszaszippantja a visszajáró bankjegyet - akkor is, ha az automata el van dugaszolva -, így az utas visszajáró pénze nem jut illetéktelen kezekbe. Igaz, a sajátjába is csak későn, mert ha ilyen történik, akkor a BKK 30 napon belül vizsgálja ki az esetet, és ha jogosnak találja a panaszt, akkor visszatéríti az automatában maradt összeget.

A bankjegyvisszahúzós módszer a BKK szerint jelentősen csökkentette a visszaéléseket, de a csalók mostanában a fémpénzes nyílást vették célba, és azt tömítik el. A közlekedési központ azt ígéri, hamarosan az az eszköz is meglesz, amivel ezt meg tudják majd akadályozni.

Addig viszont, amíg ez a megoldás nem születik meg, célszerű a BKK automatáit kivont bankkártyával megközelíteni, illetve ha lehet, pontos összeget beledobni. Ezen kívül a közlekedési központ azt javasolja, hogy elsőnek mindig a visszajáró pénzt vegyük el az automatából, és csak utána a jegyet vagy a bérletet.

Fotók: www.bkk.hu.

Ezt is szeretjük