Újfajta lehúzás terjed Budapesten: mit tehetsz a csalók ellen?
Sok pénzzel megkárosíthatnak, ha hagyod magad. A kamera lenne a megoldás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elképesztő csalással lopják meg az utasokat a BKK új jegypénztárainál. Bár a gép érzékeli, hogy babráltak vele, legalább egy áldozatot így is mindig sikerül lehúzni a trükkös tolvajoknak.

A BKK minden bejelentett esetben feljelentést tesz, de mivel nincs kamera a gépeken, kétséges ezek sikere. De hogyan lehet védekezni a csalók ellen?

Eltömik a pénzkiadó nyílást

Az M1 Híradó számolt be róla, hogy papírral tömik el a BKK jegyautomaták pénzkiadó nyílását. Ezzel a pofonegyszerű trükkel akár 10 ezer forintnál is nagyobb összeget húzhatnak le egy-egy gyanútlan utasról.

A módszer lényege, hogy a tolvaj belülről eltömíti a szűk pénzkiadó nyílást, amin a visszajáró papírpénzt kaphatja meg az utas. Tegyük fel, hogy például valaki 20 ezer forintos bankjeggyel vásárol egy 9500 forintos havi felnőtt bérletet. Ez esetben a csalók 10 500 forinttal lophatják meg a gyanútlan vásárlót.

A Híradó riportja szerint a BKK tud a problémáról, mivel már több bejelentés is érkezett hozzájuk, amik alapján feljelentést tesznek minden alkalommal.

Az automaták elvileg letiltják a készpénzes vásárlást, ha észlelik a problémát, azonban csak az első beragadt visszajáró után. Így tehát a csalók a szerkezet manipulálása utáni első utast még meg tudják károsítani.

Érdemes átvizsgálni az automatát

Érdemes megelőzni a problémát, és valamivel - egy kulccsal vagy egy bankkártyával - ellenőrizni, hogy szabad-e az út a visszajárót kiadó nyílásban. Csak ekkor szabad nagyobb címletű készpénzzel fizetni. Erről azonban a külföldiek - akik többsége biztosan készpénzzel vásárol jegyet - valószínűleg nem tud.
A BKV-figyelő blog szerkesztője a Híradónak elmondta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha egy olyan első kamerát szerelnének a gépekre, amiket az ATM-eken is alkalmaznak.

Budapesten tavaly óta már 300 jegyautomatát telepítettek, amik már a külső kerületekben is hozzáférhetőek. Aki gyakran utazik BKV-val, tapasztalhatta, hogy egyre többen választják a jegykiadó ablakoknál gyorsabb bérlet- vagy jegyvásárlást. Ezek legnagyobb előnye, hogy éjjel-nappal rendelkezésre állnak. A BKK szerint egy év alatt 17 milliárd forintot dobtak be az utasok a masinákba.

Fotó: Facebook.com/BKK

Ezt is szeretjük