A 3 legveszélyesebb biológiai fegyver
A 21. században már nem az atombomba jelenti a legnagyobb veszélyt. A biológiai fegyverek kegyetlenebbek és pusztítóbbak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vírusokkal, baktériumokkal, mérgekkel folytatott hadviselés nem a modern idők találmánya, alattomos eszközöket már az ókori háborúkban is bevetettek.

A kutak és források vizének tönkretétele bevett gyakorlat volt, de néha rafináltabb ötleteket is kitaláltak a küzdő felek.

A pun Hannibál például mérges kígyókkal megrakott korsókkal bombázta az ellenséget, a mongolok pedig pestises holttesteket dobáltak át hajítógépekkel az ostromlott város falain belülre. A 3500 éve hatalmas birodalommal rendelkező hettiták fekélyt és lázat okozó tularémiával fertőzött kosokat kergettek át ellenséges területre, ahol a betegség aztán óriási pusztítást végzett a lakosság körében. Napjainkra a módszerek sokat finomodtak, és jóval kegyetlenebbé váltak.

Lépfene: újabb pánik 9/11 után

A biológia fegyverek egy része kevésbé veszélyes, inkább csak megbetegedéseket okoz, a lakosságot azonban ezekkel is pánikba lehet ejteni.

A magyarul lépfenének nevezett anthrax azonban 80%-os halálozási rátát képes produkálni a fertőzöttek körében, az utólagos oltás pedig szinte teljesen hatástalan. Irán, Líbia, Észak-Korea szinte biztosan rendelkezik ilyen fegyverrel, Irakban pedig olyan mennyiséget találtak belőle az Öböl-háború idején, ami az egész emberiség kipusztítására alkalmas lett volna.

A véráramba bekerülő baktériumok duzzanatot okoznak, ami aztán hólyaggá, majd fekete varrá alakul, rosszabb esetben véres váladékot ereszt. 2001-ben, nem sokkal a New York-i ikertornyokat ért támadás után a terroristák lépfene-baktériumokat juttattak el több amerikai nagyvárosba, tovább növelve a lakosság veszélyérzetét. Félmázsányi ebből az anyagból legalább 20–25 ezer ember halálát okozhatta volna.

Fekete himlő: 30 alatt életveszélyes

A variola vírus által okozott fekete himlő az ókorban és a középkorban szinte ciklikusan söpört végig a világon, újra meg újra megtizedelve a lakosságot. A fertőzöttek negyede-fele biztosan meghalt, a többiek pedig sokszor szenvedtek maradandó károsodást - Kölcsey Ferenc például a fél szemére megvakult tőle.

Az 1970-es évekre a betegséget lényegében felszámolták, de a hidegháborúban a szemben álló felek őriztek maguknál néhány baktériumot, hogy szükség esetén még az atombombánál is pusztítóbb fegyvert állítsanak elő belőle. Rossz hír, hogy a mai huszonévesek, illetve a náluk fiatalabbak sem kaptak már ellene kötelező védőoltást, így a himlő újbóli megjelenése beláthatatlan következményekkel járna.

Ebola: 90%-os halálozási arány

A szintén vírus által terjesztett Ebola minden idők egyik legborzalmasabb betegsége. Az utolsó fázisban a nyelőcsőről, nyelvről, légcsőről leválik a nyálkahártya, így minden levegővétel és nyelés kínszenvedéssé válik a fertőzött ember számára. A test kisebesedik, károsodik az agy is, végül a beteg eszméletét veszti, és minden testnyílásán ömleni kezd a vér.
Az Ebolát az 1970-es években azonosították Kongóban, 1995-ben pedig Zairében okozott járványt, 90%-os halálozási rátát produkálva. Az emberi véráramon áthaladva a vírus még fertőzőbbé válik.

Amikor 1988-ban az Ebola egyik mutánsával dolgozó orosz tudós, Nyikolaj Usztyinov véletlenül megfertőzte magát, a kollégái nem késlekedtek: a holttestből mintát vettek, és ebből hoztak létre egy még veszélyesebb, fegyverekben is alkalmazható vírustörzset.

Az egyetlen szerencsénk, hogy az Ebola nem képes hosszabb távon fennmaradni az emberi népességben, legalábbis egyelőre...

OLVASD EL EZT IS!

folyam
  • történelem
  • természeti katasztrófa

A történelem legpusztítóbb vulkánkitörései

Ezt is szeretjük