Napokon belül katasztrófahelyzet lehet a kórházakban
Nem járnak jól a betegek!
Felújítás miatt bezárhat a Merényi Gusztáv Kórház.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felújítás miatt bezárhat a Merényi Gusztáv Kórház, ami nemcsak traumatológiai centrum 24 órás ügyelettel, de ide tartozik szinte a teljes déli agglomeráció sürgősségi ellátása is. A Merényi kórház baleseti ambulanciáján naponta átlagosan 200 beteget látnak el, ha front van, vagy csúsznak az utak, akkor akár a dupláját.

A kórház traumatológiája, a hozzá tartozó ambulancia épülete és infrastruktúrája olyan állapotban van, hogy hiába a kiváló a szakembergárda, aki ide kerül, sokáig emlékezni fog a látogatásra.

Jöhet a felújítás?

Kórházi forrásokból úgy értesültünk, hogy uniós forrásokból hamarosan elkezdődhet a kórház felújítása, ami viszont egyet jelent azzal, hogy egy időre biztosan be fogják zárni a Merényit - várhatóan még ebben az évben.

Hogy egy több hetes leállás mit jelent a sürgősségi ellátásban, azt el lehet képzelni annak tükrében, hogy Budapest másik két frekventált traumatológiai központja - a János kórház és a Pétefyhez tartozó Országos Baleseti Intézet - szintén csúcsra van járatva, egyik helyen sem ritka a heti 2000 beteg ellátása, és a több órás várakozás az ambulanciákon.

Márpedig ha az a betegmennyiség, amit eddig a Merényi kórház elvitt, rázúdul a többi intézetre, az mind az orvosok és egészségügyi dolgozók, mind pedig a páciensek számára komoly megpróbáltatást jelenthet.

Ahogy a többi baleseti központban, itt is megszokott az órákig tartó várakozás az ügyeleten, ami törött végtagokkal kifejezett élmény a málló falak és lepusztult folyosók között. A kórtermek felszereltsége enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után, a kényszerű kórházi tartózkodást csak az itt dolgozók teszik elviselhetővé.

Kétségtelen, hogy a ráncfelvarrás igencsak ráfér a kórházra, pedig a traumatológia néhány éve saját helikopter-leszállót is kapott, ami lehetővé tette, hogy a súlyos sérülteket nem kell még mentőautóval keresztül-kasul átcipelni a városon, hogy megfelelő ellátást kapjanak.

Csak kevés dolgozó megy át máshová

A Merényi kórház dolgozói ráadásul azzal számolnak, hogy csak kevesen kerülnek át majd máshová segíteni, mert az összegyűlt szabadnapokat, benn ragadt szabadságokat a felújítás idejére adják ki a dolgozóknak. Úgy tudjuk, a nem sürgős műtétekre - mint például fémkivételre, korrekciós beavatkozásokra - már nem is adnak időpontot, inkább arra kérik a betegeket, várjanak, amíg rendbe nem teszik az épületeket.

A János kórházban szintén 24 órában ügyelnek, némileg megosztva a terheket a baleseti traumatológia és az ortopéd traumatológia között - szintén olyan épületekben, ahol a betegek fejére potyog a vakolat, vagy jön víz a csapokból, vagy nem, és teljesen mindegy, hogy zárva vagy nyitva vannak az ablakok. A balesetiben ugyanekkora az alapterhelés, de ott legalább az épület aránylag jó állapotban van - legalábbis a két másik kórházhoz képest.

A Merényi kórház legutóbb akkor került a címlapokra, amikor a pszichiátriájáról szóló ombudsmani jelentésből kiderült: középkori körülmények uralkodnak az osztályon.  

Fotók: MTI/ Máthé Zoltán, Beliczai László, Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük