A térképeken szerepelt, még sincs ott a sziget: egyszerűen eltűnt a Föld színéről Bermeja

Bermeja szigete egyszerűen felszívódott: hová lett, ha a 19. században még jelölték a térképeken?

berm1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok minden van, ami szőrén-szálán eltűnhet. Elkallódhat egy kulcscsomó, nyoma veszhet egy esernyőnek. De, hogy egy komplett sziget váljon köddé, az elég szokatlan, mi több, lehetetlennek hangzó dolog.

Pedig Bermeja szigete egyszeriben eltűnt: míg a 16-20. századig jegyezték nevét, és jelölték a térképeken, napjainkban hiába keresik, semmi sem látható az apró sziget helyén.

Hová tűnt Bermeja szigete?

22°33' N, 91°22 E. Ezek a sziget koordinátái, legalábbis elvileg. A Mexikói-öbölben volt sziget helyén semmit nem találni. Pedig egykor, amikor a spanyol felfedezők járták a tengereket, a kis sziget, igaz, néha Vermeja néven, de felkerült a készülő térképekre.

Volt idő, hogy jól kivehetően jelölték Bermeját.
Volt idő, hogy jól kivehetően jelölték Bermeját.

Délibáb lehetett talán? Aligha, hiszen az 1500-as évektől a huszadik század elejéig mégsem tévedhettek folyamatosan a geográfia szakértői. Bermeja szigete 1921-ig szerepelt a térképeken, utoljára az 1921-es Geographic Atlas of the Mexican Republic, azaz a Mexikói Köztársaság Földrajzi Atlaszában.

Fáradhatatlanul keresték

A szőrén-szálán eltűnt sziget, persze, sokak érdeklődését felkeltette. Több teória létezik, mi lett Bermeja sorsa. Az egyik szerint elnyelte a víz, mégpedig egy jókora földmozgás következtében. Egy másik a tengerszint megemelkedésével magyarázza, hogyan kerülhetett volna víz alá. Egy elrugaszkodott elképzelés szerint Bermeját kis méretéből adódóan lehetséges volt elpusztítani, és erre azért lehetett "szükség", hogy Amerika felségterülete, fontos olajlelőhelyeket megtartandó, kiszélesedjen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1997-ben a mexikói és amerikai kormány egy szerződésről tárgyalt, hogy a Hoyos de Dona olajlelőhely megnevezett határvonalát kiszélesítsék arra a területre, ahol elvileg Bermeja helyezkedne el. Ekkor a mexikói kormány expedícióra küldött egy csapatot, hogy kiderüljön, ott van-e bármilyen formában a sziget. Mexikónak érdekét szolgálta volna, mert akkor Mexikó tengeri területe, olajforrása nagyobb lett volna. A kutatócsoport viszont egyáltalán nem talált semmit a helyszínen. Mit volt mit tenni, aláírták a szerződést, hogy attól fogva a kérdéses rész egy bizonyos ideig Amerikához tartozzon.

2009-ben ismét megvizsgálták a helyszínt, három hivatalos kutatócsoport érkezett Bermeja állítólagos területére. Semmit sem találtak. Juli Zamora, a Mexikói Geográfiai Társaság elnöke ekkor úgy nyilatkozott, szerinte Bermeja nem létező sziget volt, melyet az akkori térképkészítők talán katonai, stratégiai okokból rajzoltak be a térképekre. Ellenségeik számára így használhatatlanná tették azokat, hiszen pontatlanok, másfelől így az ellenség nem arra tervezte útját, hanem másik, akadálytalannak bizonyuló, üres vízi utakat kellett keresniük.

ber3
Fotó: Google maps

Zamora elmélete egészen reálisnak tűnik. Annál mindenképp reálisabbnak, mint az, hogy egy sziget köddé váljon. A szellemszigetet ettől függetlenül a mai napig jelzi a Google Maps.

Ha ma megpróbálunk rákeresni Bermeja szigetére a Google-ön, az megtalálja Bermeja helyét, ám a piros jelzésnél nem egy zöld foltot látunk, mint más kis szigetek esetében, hanem egy, a tenger kékjétől egy árnyalattal eltérő foltot. Ott kellene lennie, akkorának kellene lennie. Bermeja szigete viszont sincs ott.

Lehet, hogy egészen máshol van, csak rosszul rajzolták be? Esetleg elsüllyedt vagy elpusztították?  Talán tényleg katonai megtévesztés volt?  Ha ez utóbbi, akkor a régi katonai stratégia olyannyira bejött, hogy nemcsak az akkori ellenséggel, de a több száz évvel később élőkkel is a bolondját járatja.

A szfinx régen

Bermeja szigetéről nem készült fénykép, régi ismeretéről csak feljegyzések, térképek árulkodnak. Arról viszont nemcsak mesélnek, hogy egykor az egyiptomi nagy szfinx csak nyaktól felfelé látszott.

Ezt is szeretjük