Nagyon máshogy nézett ki a szfinx, mint ma: ritka fotókon, milyen volt 100 évvel ezelőtt
Réges-régi fotókon a szfinx, mely egykori állapotában meglepően más volt, mint ma.

covkep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Büszkén és tekintélyt parancsolóan nyújtózik el a gízai piramisok szomszédságában a nagy szfinx, mely 4500 éve épült, körülbelül az i. e. 26. században, Hufu vagy Hafré idején. Építése az Óbirodalom IV. dinasztiájának korára tehető.

Egy másik elmélet egyébként 12-13 ezer évesnek mondja a szfinxet, mivel oldalán vízmosás nyomai lelhetők fel, és az ehhez szükséges víz abban az időben lehetett jelen, i. e. 8000-től kezdve elindult a sivatagosodás. Bármelyik kormeghatározás a helytálló, tény, hogy a szfinx sokat változott mostanáig.

Volt, hogy szinte ki sem látszott

A szél révén a szfinxet története során többször ellepte a homok, ezért többször ki kellett azt ásni, megtisztítani. 

A régen színesre festett szfinx már az ókorban homok alá került, az i. e. 14. században. A középkorban szinte mindvégig csak a feje látszott ki a földből. Caviglia volt az első újkori kiásója 1818-ban, ám 1886-ban újfent neki kellett veselkedni a homok fogságába került építmény kiszabadításának. Ekkor Gaston Maspero vezetésével zajlottak a munkálatok. Nem telt bele száz év, 1925-26-ban újabb kiásásra volt szükség, ekkor Baraize francia építész vezetésével. Mivel ekkor a homokhordalék ellen már biztosítva lett, azóta, közel további száz esztendővel a kiszabadítása óta nem lepte el újra a homok.

Története során többször tatarozták. Első felújítására még az i. e. 14. században került sor, később, mint írásos feljegyzések mondják, Kheopsz idején újfent renoválták, akkor a szfinx fejkendőjét kellett helyreállítani. A 20. században utolsó kiszabadítója, Baraize csapata is végzett rajta restauráló munkálatokat, 1925-26-ban.

Régi fotók a szfinxről

A ritka, régi felvételeken olykor nyakig homok alatt, olykor töredezetten láthatjuk a piramisok őrzőjét, a szfinxet.

A szfinx mai képe: Getty Images.

Ezt is szeretjük