Egy magyar férfi a teraszáról nézte végig a bejrúti robbanást - Részletesen beszélt róla

Németh Ágoston szemtanúja volt a robbanásnak, amelynek több ezer sebesültje és már több tucat halottja van.

bejrut

Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este robbanás történt, amelynek több ezer sebesültje és már száznál több halottja van. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyag-raktár - található. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanás oka egyelőre ismeretlen.

Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a robbanásnak, amelynek több ezer sebesültje és már több tucat halottja van.

Ilyen volt a robbanás pár száz méterről

Az M1 Híradónak Skype-on nyilatkozó Németh Ágoston elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, 850 méterre a történtektől. A lakásuk teraszáról nézte végig, ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület. Először puskaropogás-szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni.

Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát, és látta, hogy a lakásuk romokban van: minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén, mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt. Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal.

Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát-raktár égett, és robbant fel. A műsorvezető kérdésére Németh Ágoston közölte: nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna. Az ammónium-nitrát műtrágyagyártáshoz is alapanyag, ezért nem jelentené ki, hogy robbanószer volt az épületben. A következő videót ő készítette.

Közölte, hogy a teraszukról látta azt is, amint egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger. Németh Ágoston elmondta még, hogy jól vannak, szerencsére több magyar barátjuk él Bejrútban, akikkel felvették a kapcsolatot, azok pedig felajánlották, hogy megszállhatnak náluk.

Megsérült a magyar követség épülete

A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért - írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán. Kollégáik jól vannak, készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat - tette hozzá.

Menczer Tamás úgy fogalmazott: a minisztérium megdöbbenéssel értesült a pusztító libanoni robbanásról, és együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, valamint Libanon mellett áll ebben a szörnyű helyzetben. Kapcsolatban vannak a helyi hatóságokkal. A követség épületében álmennyezetek szakadtak le, és ablakok törtek be, ahogy több munkatársuk lakásán is - közölte az államtitkár.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Képeken a hely, ami nem is létezhetne

A Bekaa folyó völgyében, Libanonban található Baalbek nem csupán a világ egyik történelmi örökség tekintetében legjelentősebb helye, de egyik legrejtélyesebb úti célja is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük