Bárki megszerezheti az adataidat
Így védd magad a Facebookon!
Sokan használják a Facebookot, de csak kevesen ismerik az adatvédelem lehetőségeit. Ne tartozz közéjük!

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Valamit nagyon tud ez a stílusos ikerpár, ami régen senkinek nem jött össze: cseppet sem gagyi, ahogy összeöltöznek »

Ezért néznek ki a japán nők 20 évvel fiatalabbnak a koruknál: így kövesd a rutinjukat »

Beindítja a fogyást és feltölti a vitaminraktárakat: rostban gazdag smoothie répával »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Facebookot, a jelenlegi legnagyobb és legnépszerűbb közösségi oldalt az utóbbi időben számos támadás érte a felhasználók adatainak kezelésével kapcsolatban, ráadásul nem egy jogos is volt. Nagy botrányt kavart legutóbb az, amikor kiderült: több népszerű alkalmazás is anélkül szolgáltatott harmadik félnek adatokat a felhasználókról, hogy arról az utóbbiak tudtak volna. Az ilyen és ehhez hasonló visszaélések ellen nem sokat tehetsz, de az adataid más módon történő megóvására lehetőséged van.

Néhány egyszerű beállítással megakadályozhatod, hogy ismeretlenek láthassák a fényképeidet, és korlátozhatod azoknak a számát is, akik hozzászólásaidat, bejegyzéseidet megtekinthetik.

Adatvédelmi beállítások a Facebookon

Miután belépsz a fiókodba, a jobb felső sarokban a Profilom menüpont alatt találod az Adatvédelmi beállításokat. Az oldal elég sok beállítási lehetőséget biztosít, de alapértelmezettként publikusan kezeli a neved, a portrénak beállított képed, a nemed és azoknak a közösségeknek a listáját, melyekhez ezidáig csatlakoztál.

Ez megkönnyíti, hogy ismerőseid, barátaid megtaláljanak a Facebookon - de ha ezt szükségtelennek érzed, többek között ezen is változtathatsz. Érdemes minden beállítást végignézned, illetve alaposan végiggondolnod, hogy milyen információkat adsz meg magadról. A Facebook-adatlapot ugyanis a megfelelő beállítások hiányában akár olyan személyek is megtekinthetik, akik nem is regisztrált felhasználói az oldalnak, egyszerűen csak rákerestek a nevedre a Google-ben - az adatlapról ugyanis utóbbi másolatot készít.

A közösségi oldalakat ráadásul nem egy HR-es munkatárs, munkaadó is nézi, hiszen értékes információkat szolgáltathatnak az álláskereső pályázókról, munkavállalókról - egy-egy kompromittáló fotó vagy bejegyzés akár hátrányt is jelenthet például az álláskeresésnél.

Így kezeld az adataidat!

A legjobb megoldás az adataid és a privát szférád védelme érdekében, ha egész egyszerűen törlöd magad a közösségi portálról. Ha azonban ezt nem akarod megtenni - mert ideálisnak találod kapcsolatépítéshez, szórakozáshoz vagy távoli barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartáshoz -, akkor se bánj kesztyűs kézzel a beállításokkal. Amellett, hogy a neved és a nemed publikus, beállíthatod, hogy jelenlegi lakhelyed, illetve szülővárosod már ne legyen az.

Tény, hogy ez segíthet ismerőseidnek megtalálni téged, ezért rajtad áll, hogy véded-e vagy sem, azoknak a közösségeknek, csoportoknak a listáját azonban érdemes privát adatként kezelni, amelyekhez csatlakoztál - legfőképpen akkor, ha annak bármilyen vallási, politikai vonatkozása lehet.

Ezeknek a védelmét az Adatvédelmi beállítások Alapadatok menüpontban állíthatod be. Ugyanitt döntheted el azt is, hogy kik küldhet üzenetet, ki jelölhet be ismerősnek, ki láthatja az ismerőseid listáját, a végzettséged, valamint a munkahelyed - a beállítási lehetőségek: mindenki, csak az ismerőseid, vagy utóbbiak és azok ismerősei is.

Érdeklődési kör, videók, fényképek

Lehet, hogy megválogatod, milyen fotókat, videókat töltesz fel a Facebookra, az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezt teszik az ismerőseid is. Így aztán előfordulhat, hogy olyan fotók is felkerülnek rólad a közösségi oldalra, melyeket egyébként nem osztanál meg országgal-világgal, ráadásul erről már csak akkor értesülsz, amikor valaki név szerint be is jelöl a fotón.

Ezt ugyan teljesen megakadályozni nem tudod - legfeljebb privát üzenetben megkérheted az illetőt, hogy vegye le a képet -, de az Adatvédelmi beállítások Megosztás a Facebookon menüpontjában korlátozhatod azoknak a körét, akik megnézhetik. Az Egyéni beállítások menüben döntheted el, hogy csak ismerősök lássák azokat, vagy azok ismerősei is, illetve mindenki más. Ugyanitt korlátozhatod többek között az olyan információk megosztását is, mint a saját fényképeid és hozzászólásaid, életrajzi adataid, családi és baráti kapcsolataid, vallási és politikai nézeted, valamint elérhetőségeid.

Jó, ha tudod!
Ha az üzenőfalra írsz, vagy bármilyen fényképet, videót, linket teszel ki, lehetőséged van minden egyes ilyen jellegű bejegyzésnél egyenként eldönteni, hogy azt minden Facebook-felhasználó, az ismerőseid, esetleg rajtuk kívül még azok ismerősei is lássák. Ehhez csak kattints az üzenőfal tetején lévő mezőbe - ahová a bejegyzést írnád -, majd az ekkor megjelenő lakat ikonra kattintva tedd meg a kívánt beállítást. Ez felülírja az alap biztonsági beállítást az adott bejegyzés esetében.

Alkalmazások és az üzenőfal használata

A Facebookon számos humoros vagy játékos alkalmazást találni, amelyekkel akár többen is elüthetitek az időt. Csakhogy ezek is közvetíthetik az adataidat a tudtod nélkül, még akkor is, ha nem te, hanem valamelyik ismerősöd használja azt. Megakadályozhatod ezt, ha a Megosztás a Facebookon menü alatt az oldal alján az Alkalmazások, játékok és honlapok menüre kattintasz, és megteszed a megfelelő beállításokat.

A Használt alkalmazások és az Ismerőseiden keresztül elérhető adataid felirat melletti Beállítások gombra kattintva felugrik azon adataidnak a listája, melyek eddig elérhetőek voltak.

Ezek elől vedd ki a pipákat, ha nem akarod közzétenni az oldalon. A Facebook felhívása szerint ezen adatok megosztására a nagyobb közösségi élmény miatt van szükség - rajtad áll, hogy utóbbit választod vagy az adatvédelmet.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük