Bándy Kata-ügy: Navracsics Tibor szerint ez is lehet egy megoldás

A rendőrség nem hibázhatott, nem vihették be a férfit, mert a behívó után újabb nyolc napig várni kell.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendőrség közleményben válaszolt kérdéseinkre, amelyekkel arra szerettünk volna választ kapni, hogy miért nem volt börtönben a július 2-i behívó ellenére az elkövető, Bándy Kata gyilkosa.

A közlemény alapján a rendőrség sem tudta volna megakadályozni a gyilkosságot, mivel, mint írják, "P. László szabálysértési ügyében az elzárás megkezdésének kikényszerítése érdekében a rendőrség szabálysértési hatóságának az emberölés elkövetésének időpontjáig intézkedési jogosultsága, illetve kötelezettsége nem volt".

Napokon múlott

- Az irányadó jogi szabályozás szerint a jelentkezés kijelölt időpontját követő nyolc nap eredménytelen elteltét követően, ügyészi jóváhagyással kerülhet sor elővezetés elrendelésére - magyarázta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája a dokumentumban.

A rendőrség közölte továbbá, hogy a Bándy Kata sérelmére 2012. július 8-án Pécsett elkövetett emberöléssel megalapozottan gyanúsított P. Lászlót egy 2010. augusztus 3-án és egy 2010. október 4-én elkövetett engedély nélküli vezetés és érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli vezetés szabálysértése miatt sújtotta a szabálysértési hatóság 40 ezer forint pénzbírság büntetéssel, és tiltotta el tíz hónap időtartamra a járművezetéstől.

A pénzbírságot nem fizette meg, ezért azt a bíróság 2012. április 10-én keltezett jogerős végzésével 20 nap elzárásra változtatta át. P. Lászlónak a szabálysértési hatóság felhívása alapján 2012. július 2-án kellett jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetnél az elzárás letöltésére, amit elmulasztott.

10-én intézkedhettek volna, nem tudni, hogy végül kimentek-e

A rendőrök a fentiek miatt csak ezután nyolc nappal, vagyis július 10-én intézkedhettek volna.

A gyilkosság július 8-án történt, a gyilkost július 15-én kapták el. Arra nem tér ki a közlemény, hogy az elővezetés végül megtörtént-e, vagyis keresték-e P. Lászlót 10-én a lakhelyén.

Navracsics Tibor a rendőrség közleményére is reagálva a TV2 Mokka című műsorában elmondta, az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz.

- Vagyis, ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani - közölte a miniszterelnök-helyettes.

Ezt is szeretjük