A minisztérium mégsem mond igazat?
Balog ígérete a nőknek
Halász Pálma szerint haladnak a dolgok, az ügyvédek szerint viszont nem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyáltalán nem biztos, hogy valóban elkészült a törvényjavaslat a családon belüli erőszak - a kormánypártok kapcsolati erőszaknak nevezik - büntetőjogi meghatározásáról, de ha létezik is ilyen, arról a civilek nem tudnak. Ezt mondta a Népszava kérdésére Kincses István ügyvéd, aki civil delegáltként tagja a témával foglalkozó munkacsoportnak.

Az ügyvéd elmondta, utoljára novemberben találkoztak a szaktárcák képviselőivel, amit egy nyílt nap követett, ahol bántalmazottak meséltek megpróbáltatásaikról, és ez alapján elég egyértelműen kiderült, hogy az erőszak többségében nem feltétlenül az együtt élők között történik, sokkal inkább akkor, amikor a pár már elvált egymástól.

Kizárták őket

Kincses István akkor vállalta, hogy a tanulságokat összefoglalja, és átadja a kormány képviselőinek, hogy azokat figyelembe véve dolgozzanak tovább a törvénymódosításon. Ám ez a törekvése hiábavalónak bizonyult, a kabinet ugyanis ezek után már nem volt kíváncsi a civilek véleményére.

Már az első egyeztetésen kiderült, a kabinet továbbra is szűken értelmezi a problémát, mindenképpen külön kezelné a család és a bántalmazás kifejezést, ezért kizárólag párkapcsolati problémáról akartak egyeztetni. Ragaszkodtak ahhoz is, hogy kizárólag lelki bántalmazásról beszéljenek. Ezt elutasították a többek között jogászokból, ügyvédekből álló civilek, akik azt követelték, hogy egyebek mellett a gazdasági visszaélés is ebbe a körbe tartozzon. Azt is próbálták megértetni, hogy a gyakorlatban egy kapcsolat lezárulta után sem ritka a bántalmazás és a zsarolás. Úgy tűnik, a kabinet végül megoldotta a vitás helyzetet: kizárta őket a tárgyalásból.

Halász Pálma szerint haladnak a dolgok

Ezzel szemben Halász Pálma érdeklődésünkre, hogy hogyan haladnak a tárgyalások, pozitív kicsengésű nyilatkozatot adott, és a civilek kizárását nem említette. Mint mondta, a Kodifikációs Bizottság felállt, volt néhány ülése, és civil jogászok képviselőként vehettek részt ebben a bizottságban.

Halász Pálma hozzátette, a nyílt napra is jöhettek panaszosok, ott egy civil szervezet képviselője kérte, hogy még lassítsák a folyamatot, amit nem ők kértek.

- Az egész népi kezdeményezés eredménye az, hogy ma már nem tabutéma a családon belüli erőszak, és eljutott a Parlamentbe és a döntéshozó pozícióban lévő jogalkotók kezébe a kérdés. A labda most nem nálunk van. Továbbra is kérjük, hogy az országban bárki, aki jogász, illetve a szakterületen érdemi munkát letett szakember, szakmai tudásával segítse a kodifikációs munkát, és vegyen részt a törvénytervezet normaszövegének megalkotásában - tette hozzá.

Megkerestük Halász Pálmát, hogy az ügyvéd által elmondottak alapján hogy látja a helyzetet, valóban igaz-e az, hogy kizárták a nyilatkozókat. Halász Pálma kérdésünkre azt közölte: a következő időpontot még nem kaptuk meg, mivel időt kértek a diákok ügye miatt.

Egy, a tárgyalások menetére rálátó forrásunk arról számolt be, a bizottságnak decemberben lett volna még egy ülése, ami elmaradt, mert a minisztérium a diákok ügyét helyezte előtérbe. Forrásunk arra a kérdésre, hogy mi volt a probléma a normaszöveg-javaslattal, ami miatt a civilek még egy alkalommal szeretnének egyeztetni a törvénymódosítás beterjesztését megelőzően, azt mondta, abban egyeztek meg, hogy ebben a kérdéskörben nem nyilatkoznak addig, amíg a mindenki által elfogadott javaslat nem születik meg. A nyilatkozatstopot ezek szerint nem tartották be.

Ezt is szeretjük