Furcsa jelenséget figyeltek meg a Balatonban: nem biztos, hogy jót jelez

Kutatók megállapították, mi lehetett a fő oka a rendkívüli algásodásnak a Balatonban.

balaton
beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus végén rendkívüli algásodást figyeltek meg a Balaton délnyugati területén, amelynek az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka - állapította meg az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának készített összefoglalójában.

Istvánovics Vera és Honti Márk érvelése szerint a mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja - az algatömeget mutató érték - elérte a köbméterenkénti 300 milligrammot, ami másfélszerese az 1982-es nagy algásodás csúcspontján megfigyeltnek. Ehhez legalább 15 tonna foszforra volt szükség, ami csak az üledékből jöhetett, mert külső forrásból ennyi foszfor nagyjából 1 év alatt jut ide.

Még nem találkoztak hasonlóval

Arra viszont csak a további vizsgálatok, kutatások adhatják meg a választ, miért szabadult fel ennyi foszfor a tó üledékéből - mondta az MTI-nek Istvánovics Vera. A kutatók megállapítása szerint a nagy és váratlan algaszaporulatban döntően egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.

Istvánovics Vera megjegyezte azt is, hogy bár a hűvös időjárás hatására az elmúlt napokban csökkent a Balaton nyugati területén az algásodás, a beindult folyamat hatására jövő nyár elején nagy valószínűséggel óriási árvaszúnyograjzás lesz. A szakemberek szerint közepes a valószínűsége annak, hogy ha felmelegszik az idő, az eddiginél is erősebb algásodás jön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így kicsi esély van arra, hogy a nagy algatömeg pusztulása és gyors lebomlása szeptember második felében oxigénhiányt, ennek következtében tömeges hal- és kagylópusztulást okozna. Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség - hangsúlyozta Istvánovics Vera.

Fotók: Getty Images

Őszi látnivalók a Balatonnál

A Balatonon nemcsak a fürdőzni vágyók és a vízi sportok szerelmesei találják meg számításaikat, a tó közelében ugyancsak megannyi lehetőség akad a szabadidő aktív eltöltésére, akár hűvösebb idő esetén is.

Ezt is szeretjük