Megfejtették az azték piramisok titkát: a tudósok most megpróbáltak ugyanúgy építkezni
Az Azték Birodalom a mai napig számos titkot rejt, de a kutatók szeretnének mindegyiknek utánajárni.

azték-piramis1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évente akár húszezer embert is feláldoztak isteneiknek, mégsem voltak barbárok az Azték Birodalom lakói. Legendássá ugyan harcosaik váltak, hiszen folyamatosan leigázták ellenségeiket.

Legalább ennyire figyelemfelkeltő munkát végeztek építészmérnökeik is, akik fantasztikus piramisokat, városokat és vízvezeték-hálózatokat terveztek.

Piramisépítés kőszerszámokkal

A Viasat History szakértőcsapata egy tizenkét fős építész különítménnyel arra vállalkozott, hogy egy arányosan kicsinyített, öt négyzetméter területű, két méter magas, húsztonnás azték piramist építsen fel. Méghozzá ugyanolyan eszközökkel, amiket az aztékok is használtak, így fémszerszámok és gépek szóba se jöhettek. Ehhez meg kellett fejteniük az ősi építészmérnökök titkát.

azték-piramis4
Fotó: Grafissimo / Getty Images Hungary

Kutatásaik során arra jutottak, hogy az aztékok építőanyagként egy üreges kőzetet, a tezontlet használták, ami ugyan kemény, mégis könnyű, ráadásul kőszerszámokkal megmunkálható. A méretre vágáshoz obszidiánból készült késeket és vágószerszámokat használtak. De még mindig adott a kérdés: hogy tudtak kerék és vontatóállatok nélkül akár egy piramishoz is elegendő követ elszállítani?

A cikk az ajánló után folytatódik

Valamint annak is utánamentek, hogyan tudták megoldani, hogy a túlnyomó többségében süppedős talajon - ahol Mexikóváros mai épületei sokszor máig is süllyednek -, az ő építményeik évszázadokon át stabilan álljanak. A mélyre ásott, épületeiket kitámasztó cölöpös technológiával csodákra voltak képesek.

Hogyan győzték le a spanyolok a fejlett azték hadsereget?

Az aztékok sorra hódították meg a környező népek területeit, majd a szentélyeikre ráépítették a sajátjukat, seregük maradékát pedig beolvasztották a magukéba. A hadászat kiemelten fontos volt számukra, a földrészen senki nem volt, aki ellen tudott volna szegülni nekik, így két évszázadon át uralkodtak a többi nép felett.

azték-piramis2
Fotó: OGphoto / Getty Images Hungary

Csakhogy, amikor a XVI. század elején kikötöttek a spanyolok, minden megváltozott. Az egy dolog, hogy a spanyoloknak voltak puskáik, hoztak magukkal lovakat, és hajókkal jöttek, de az aztékok akkora létszámfölényben voltak hozzájuk képest, hogy még így is gond nélkül le kellett volna győzniük őket. A spanyolok sikeres hódítását még az sem magyarázza meg, hogy okosan szövetségre léptek azokkal a népekkel, akik az aztékok ellenségei voltak.

azték-piramis3
Fotó: Ascent/PKS Media Inc / Getty Images Hungary

De akkor minek volt köszönhető, hogy az Európából érkezett hódítók ilyen gyorsan térdre tudták kényszeríteni a földrész legfejlettebb hadseregével bíró népét? Az aztékok elveszett piramisaiból kiderül, hogy az Európából behurcolt betegségek végzetes hatással voltak az azték népre, a bárányhimlő például 40 százalékukkal végzett. Ilyen állapotban képtelen voltak megvédeni magukat a spanyol hódítókkal szemben.

Ez van az egyiptomi piramisok mellett: 5 világhírű épület sosem látott szögből

Ennyire csalókák a Facebookon posztolt és a képeslapokon látott fotók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük