Azonnal kirúghatnak: 3 munkahelyi tabu, amiért a főnököd el fog bocsájtani

A válság miatt senki nem érezheti teljesen biztosnak az állását: ne rontsd tovább a helyzetedet!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság kezdete óta szinte senki nem érezheti teljes biztonságban az állását, azonban nagyrészt rajtad múlik, hogy sikerül-e megtartani a megélhetésedet, vagy rövid úton kitesznek a munkahelyedről.

Az alábbi ballépéseket semmiképpen ne kövesd el, mert pillanatok alatt kettétörhetik a karrieredet, és - szerződésszegésre hivatkozva - végkielégítés nélkül is elbocsájthatnak miattuk.

Munkahelyi románc

A legtöbb esetben legfeljebb csak érzékeny kérdés, ami tapintattal és diszkrécióval jól menedzselhető, de a munkahelyi románc, ha nem kellő profizmussal kezeled, akár az állásodba is kerülhet.

Először is érdemes átgondolni, megéri-e a kezdeti fellángolás a kockázatot: ha csak múló szeszélyről van szó, és esetleg néhány hét múlva mind a ketten rossz szájízzel szálltok ki a viszonyból, az a munkakapcsolatotokra is rányomhatja a bélyegét. Lehet, hogy többé már nem tudtok olyan hatékonyan együtt dolgozni, ez pedig a főnöködnek is szemet szúrhat.

Ha mégis úgy döntötök, hogy belevágtok, először is mindenképpen járj utána, nem ütközik-e ez a szerződésed valamelyik pontjába - bizonyos munkakörök esetében ugyanis kikötik, hogy a kollégáknak nem lehet egymással romantikus kapcsolatuk.

Ha hivatalos akadálya nincs a szerelemnek, akkor a legjobb, ha nyíltan a főnökötök elé álltok, és elmondjátok neki a tényeket, a munkahelyen pedig a későbbiekben is profiként viselkedtek.

Bizalmi kérdés

Evidensnek tűnhet, hogy nem pletykálod ki a cég belső ügyeit, főleg, ha bizalmas adatokra - pénzügyekre, ügyfélkörre, távlati tervekre - is rálátásod van.

Sokszor azonban egy-egy elejtett információ is nagy botrányt kavarhat: nem is olyan régen egy banki alkalmazott került jókora slamasztikába. Egy ismert színész került hozzá, hogy elintézze végtörlesztési kérelmét. A dolgozó ezt sms-ben gyorsan megosztotta a barátnőjével, aki pedig rögtön továbbította is az információt egy közösségi oldalon az ismerőseinek.

Izgalmas lehet, ha a munkahelyeden híres emberekkel találkozol, vagy olyan információkat is megtudsz, amelyekről a többség csak később értesülhet, mégsem érdemes az ilyesmit kikotyogni, vagy akár utalást tenni rá, ezzel ugyanis megszeged a titoktartási szerződést, illetve rontod a cég presztízsét - ezekben az esetekben pedig azonnali hatállyal felfüggeszthetnek az állásodból.

Hosszú éjszakák

Mindenkivel előfordul időnként, hogy a hétköznap esti villámtalálkozás a barátnőkkel kicsit hosszabbra nyúlik, esetleg valamennyi alkohol is kerül a kávé és a narancslé mellé. Amíg a hétköznapi mulatozás csak alkalmi marad, és nem befolyásolja a munkahelyi teljesítményedet, addig ezzel nincs is gond, és valószínűleg a főnököd sem emel kifogást ellene - hiszen nem is veszi észre a hatását.

Ha azonban nemcsak kialvatlanul, hanem másnaposan, esetleg még mindig kicsit pityókásan érkezel a munkahelyedre, azzal komolyan vétesz a munkahelyi etikett ellen. A főnöködön múlik, hogy hogyan kezeli az első ilyen alkalmat: lehet, hogy rögtön fegyelmi bizottság elé citál, de az is lehet, hogy csak egy kis fejmosást kapsz tőle - ám akármilyen laza is a hozzáállása, a második alkalommal már egészen biztosan nem lesz elnéző veled.

Bizonyos munkaköröknél pedig - például, ahol gépeket kell kezelned, vagy gyerekekre kell vigyáznod - fokozottan tilos az előző éjszakai tivornyázás, hiszen itt az is az állásodba kerülhet, ha egyébként már teljesen kijózanodtál, de egy rutinellenőrzés során alkoholt mutatnak ki a szervezetedben.

Ezt is szeretjük