Azonnal kirúghatnak: 3 munkahelyi tabu, amiért a főnököd el fog bocsájtani

A válság miatt senki nem érezheti teljesen biztosnak az állását: ne rontsd tovább a helyzetedet!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság kezdete óta szinte senki nem érezheti teljes biztonságban az állását, azonban nagyrészt rajtad múlik, hogy sikerül-e megtartani a megélhetésedet, vagy rövid úton kitesznek a munkahelyedről.

Az alábbi ballépéseket semmiképpen ne kövesd el, mert pillanatok alatt kettétörhetik a karrieredet, és - szerződésszegésre hivatkozva - végkielégítés nélkül is elbocsájthatnak miattuk.

Munkahelyi románc

A legtöbb esetben legfeljebb csak érzékeny kérdés, ami tapintattal és diszkrécióval jól menedzselhető, de a munkahelyi románc, ha nem kellő profizmussal kezeled, akár az állásodba is kerülhet.

Először is érdemes átgondolni, megéri-e a kezdeti fellángolás a kockázatot: ha csak múló szeszélyről van szó, és esetleg néhány hét múlva mind a ketten rossz szájízzel szálltok ki a viszonyból, az a munkakapcsolatotokra is rányomhatja a bélyegét. Lehet, hogy többé már nem tudtok olyan hatékonyan együtt dolgozni, ez pedig a főnöködnek is szemet szúrhat.

Ha mégis úgy döntötök, hogy belevágtok, először is mindenképpen járj utána, nem ütközik-e ez a szerződésed valamelyik pontjába - bizonyos munkakörök esetében ugyanis kikötik, hogy a kollégáknak nem lehet egymással romantikus kapcsolatuk.

Ha hivatalos akadálya nincs a szerelemnek, akkor a legjobb, ha nyíltan a főnökötök elé álltok, és elmondjátok neki a tényeket, a munkahelyen pedig a későbbiekben is profiként viselkedtek.

Bizalmi kérdés

Evidensnek tűnhet, hogy nem pletykálod ki a cég belső ügyeit, főleg, ha bizalmas adatokra - pénzügyekre, ügyfélkörre, távlati tervekre - is rálátásod van.

Sokszor azonban egy-egy elejtett információ is nagy botrányt kavarhat: nem is olyan régen egy banki alkalmazott került jókora slamasztikába. Egy ismert színész került hozzá, hogy elintézze végtörlesztési kérelmét. A dolgozó ezt sms-ben gyorsan megosztotta a barátnőjével, aki pedig rögtön továbbította is az információt egy közösségi oldalon az ismerőseinek.

Izgalmas lehet, ha a munkahelyeden híres emberekkel találkozol, vagy olyan információkat is megtudsz, amelyekről a többség csak később értesülhet, mégsem érdemes az ilyesmit kikotyogni, vagy akár utalást tenni rá, ezzel ugyanis megszeged a titoktartási szerződést, illetve rontod a cég presztízsét - ezekben az esetekben pedig azonnali hatállyal felfüggeszthetnek az állásodból.

Hosszú éjszakák

Mindenkivel előfordul időnként, hogy a hétköznap esti villámtalálkozás a barátnőkkel kicsit hosszabbra nyúlik, esetleg valamennyi alkohol is kerül a kávé és a narancslé mellé. Amíg a hétköznapi mulatozás csak alkalmi marad, és nem befolyásolja a munkahelyi teljesítményedet, addig ezzel nincs is gond, és valószínűleg a főnököd sem emel kifogást ellene - hiszen nem is veszi észre a hatását.

Ha azonban nemcsak kialvatlanul, hanem másnaposan, esetleg még mindig kicsit pityókásan érkezel a munkahelyedre, azzal komolyan vétesz a munkahelyi etikett ellen. A főnöködön múlik, hogy hogyan kezeli az első ilyen alkalmat: lehet, hogy rögtön fegyelmi bizottság elé citál, de az is lehet, hogy csak egy kis fejmosást kapsz tőle - ám akármilyen laza is a hozzáállása, a második alkalommal már egészen biztosan nem lesz elnéző veled.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bizonyos munkaköröknél pedig - például, ahol gépeket kell kezelned, vagy gyerekekre kell vigyáznod - fokozottan tilos az előző éjszakai tivornyázás, hiszen itt az is az állásodba kerülhet, ha egyébként már teljesen kijózanodtál, de egy rutinellenőrzés során alkoholt mutatnak ki a szervezetedben.

Ezt is szeretjük