Az elmúlt évek legmegrázóbb videoklipjei
Nézd meg őket most!
A megindító zene és kép együttes erővel még inkább képes hatni a lélekre. Ezek a videók is bizonyítják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zene különös erővel hat az ember lelkére, csakúgy, mint az, ha emberi sorsokat és a világ szomorúbb oldalát bemutató képsorokat festenek alá vele.

A következő videoklipek célja nem csupán egy-egy dal jelentésének felerősítése volt, de szerették volna ráirányítani a figyelmet azokra az eseményekre, melyek az utóbbi néhány évben az egész világot szíven ütötték, és soha nem lett volna szabad megtörténniük.

Rémálmok helyett - DHT featuring Edmee: My Dream

A képek technikai minőségét tekintve visszafogott videó 2004-ben készült az Amnesty International számára, a Listen to Your Heart című dalával ismertté vált belga duó és énekesnőjük, Edmee közreműködésével.

A megrázó képsorokkal dokumentált videoklip a háborúk és a fegyveres erőszak ellen emeli fel a hangját, a dal pedig egy olyan világról szól, melyben két évtized leforgása alatt nem veszti életét több mint 3,6 millió ember a háborúk miatt, a taposóaknák nem ölnek meg minden huszadik percben valakit, ahol nem szolgál több mint félmillió gyermek fegyveresként a világ különböző hadseregeiben, és nem hal éhen mindennap 30 ezer kiskorú az éhínség vagy az egészségügyi ellátás hiánya miatt.

A karitatív nemzetközi szervezet, mely 1961-es alapítása óta küzd az emberi jogok elismertetéséért és védelméért, a kormányoktól pedig nem kér, és nem is fogad el pénzt, a videóban egyúttal arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy hozzanak intézkedéseket a fegyverviselés ellen és a gyermekek jogaiért, hogy senkinek ne kelljen háborút játszania, és ne legyen szükség az olyan kezdeményezésekre, mint az Amnesty International.

Amikor az egész világ megremegett - Helping Haiti: Everybody Hurts

2010. január 12-én 7-es erősségű földrengés rázta meg Haitit, a nyugati félteke legszegényebb államát. Az áldozatok száma a 170 ezret is elérte, a pusztítást pedig anarchia, betegségek, káosz és bűnözés követte.

A segélyszervezetek ennek ellenére igyekeztek megtenni minden tőlük telhetőt, hogy lehetőségeikhez mérten javítsanak a helyzeten, illetve adományokat gyűjtsenek a rászorulók számára. Ennek részeként született meg a rádiókban először február 2-án leadott REM-feldolgozás, az Everybody Hurts a Helping Haiti nevű projekt keretében, olyan előadók közreműködésével, mint Leona Lewis, Rod Stewart, Cheryl Cole, Susan Boyle, Jon Bon Jovi, Kylie Minoque vagy Robbie Williams.

Az első két napon már 205 ezer másolat fogyott el a dalt tartalmazó lemezből csak az Egyesült Királyságban, az első héten pedig közel félmillió, minden idők egyik legsikeresebb jótékonysági felvételévé téve azt. A hivatalos videoklipet 2010. március 6-án mutatták be, fekete-fehér formában, a haiti katasztrófa képeivel illusztrálva, amit azonban február 7-én egy jóval szomorúbb és realistább dokumentumklip is megelőzött.

Az egyszerű emberek kiáltása - Green Day: Working Class Hero

Az azonos című dal először a híres békeharcos, John Lennon Beatles-korszak utáni első szólóalbumán volt hallható az 1970-es években, 2007-ben azonban a Green Day előadása tette újfent népszerűvé, köszönhetően annak is, hogy a darfúri elnyomás és igazságtalanságok ellen emelte fel a hangját.

A fekete-fehér, dokumentumszerű beszámolókkal és sokkoló adatokat tartalmazó feliratokkal átszőtt videoklip az emberség és az emberiség elleni bűntettekkel szembeni küzdelemre kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a korábban békében élő emberek feje fölött végzetes intézkedéseket hozó kormányoknak ideje lenne szembesülniük azzal a pusztítással, melyet nap mint nap véghezvisznek.

A Szudán északi részén található régióban, Darfúrban 2003-ban kezdődtek meg a fegyveres összecsapások a felkelő afrikaiak és az arabok által vezetett kormányzat között. A súlyos áldozatokat követelő bombázások is komoly traumát okoztak a területnek, a hatalom fegyveresei azonban minden korábbinál súlyosabb mértékben sértették meg az emberi jogokat, tömeggyilkosságokat követtek el, kifosztották az embereket, és számtalan nőt megerőszakoltak.

Szudánban máig folynak a harcok, a fegyverszünetet többször is megszegték. A halottak száma napjainkban már 400 ezerre tehető, a menekülteké pedig több mint kétmillióra.

Ezt is szeretjük