Az árfolyamrögzítés és a pluszköltségek: teljes a fejetlenség
Kell nullás igazolás a rögzítéshez? A Fészekrakó program kizáró ok? Nincs egyértelmű válasz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány bank, annyiféle a válasz arra a kérdésre, hogy ha egyéni vállalkozóként vettük fel lakáshitelünket, választhatjuk-e az árfolyamrögzítést, és ha igen, akkor a rögzítéshez szükséges tulajdoni lap több ezer forintos kikérése mellett be kell-e szereznünk további plusz kétezer forintért az úgynevezett nullás igazolást - amely azt mutatja, hogy nincs tartozásunk - az APEH-tól.

De nemcsak a nullás igazolással kapcsolatban tapasztalható fejetlenség az ügyfélszolgálatokon, így van ez a Fészekrakó hitelre vonatkozó szabályokkal is. A kormány álláspontja az, hogy nem zárhatók ki a körből, akik Fészekrakó hitellel rendelkeznek, a bankok viszont mást mondanak.

OTP - nem kell nullás igazolás, Fészekrakó hitel kizáró ok

A pénzintézetek közül kedd délelőtt elsőként az OTP-t hívtuk fel, ahol közölték, hogy a Fészekrakó hitellel rendelkezők nem választhatják az árfolyamrögzítést, hozzátették ugyanakkor, hogy ez még változhat. A nullás igazolásra itt azt mondták: arra nem lesz szükségünk az árfolyamrögzítéshez.

K&H, első kör - kell nullás igazolás, nem tudni, kizáró ok-e a Fészekrakó

Ezt követően tárcsáztuk a K&H egyik belvárosi fiókját, ahol a Fészekrakó hitellel kapcsolatos kérdésünkre kitérő választ adtak, csupán annyit közöltek: "most fog kialakulni", hogy választhatják-e a fészekrakósok az árfolyamrögzítést, vagy sem.

A nullás igazolásról a K&H-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy arra bizony szükségünk lesz a szerződésmódosításhoz, és emellé még egy jövedelemigazolást is be kell mutatnunk.

FHB - nem kell nullás igazolás, a Fészekrakó kizáró ok

Az FHB-nál egyértelmű volt az ügyintéző, aki közölte: a Fészekrakó hitel kizáró ok, nullás igazolásra pedig nem lesz szükségünk.

Raiffeisen - egyéni vállalkozók nem is vehetik igénybe

Ezt követően jött a legnagyobb meglepetés, a Raiffeisen, ahol többszöri értetlenkedésünk ellenére is azt felelték, hogy egyéni vállalkozóként nem vehetjük igénybe az árfolyamrögzítést, mivel az lakossági ügyfeleknek van, az egyéni vállalkozók pedig vállalati ügyfélnek számítanak.

K&H, második kör - nem kell nullás igazolás

Ezt viszont másodszori megkeresésünkre egyértelműen cáfolta mind az OTP, mind K&H. Érdekesség, de a K&H-ban ismételt kérdésünkre már azt közölték: mivel nem történik jövedelemvizsgálat, így nem kell sem jövedelemigazolás, sem nullás igazolás az árfolyamrögzítéshez.

Csekély az érdeklődés

Az InfoRádió információi szerint egyébként az árfolyamgáttal kapcsolatban várt óriási érdeklődés elmaradt, a bankok ehelyett "visszafogott érdeklődésről" számoltak be. Az árfolyamrögzítést péntek óta választhatják az ügyfelek.

Ezt is szeretjük