Újabb aszteroida tart felénk: a kutatók szerint a Földnek ütközhet
Krími csillagászok szerint néhány évtizeden belül a Földnek ütközhet egy közeledő aszteroida.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Krími csillagászok felfedeztek egy körülbelül négyszáz méteres aszteroidát, amely 2032-ben nekiütközhet a Földnek - adta hírül csütörtökön az ukrán és az orosz média. 

A krími obszervatórium október 12-i felvételein észlelték a tudósok a kisbolygót, amelyet a 2013 TV135 jelzéssel láttak el. Az égitest létezését azóta oroszországi obszervatóriumok, továbbá olasz, brit és spanyol csillagászok is megerősítették. 

A Földnek ütközhet az aszteroida

Az előzetes röppályamérések alapján az aszteroida 2032. augusztus 26-án csapódhat a Földnek, de ennek valószínűsége csak egy a 63 ezerhez. Ez alapján a Torino-skálán egyes fokozatúnak minősítették a kisbolygó veszélyességét.

Az 1-től 10-ig terjedő skála az aszteroidák veszélyességi fokának mérésére szolgál, az egyes szint azt jelenti, hogy a becsapódás esélye több mint 1 ezrelék, a test pedig nagyobb, mint 20 méter. A tízes szint a biztos becsapódást jelenti.

A 2013 TV135 egyes fokozatot kapott, ami azt jelenti, hogy csekély, de nem kizárt a kockázata annak, hogy a becsapódás valóban megtörténik.

Az égitestet ugyanakkor a potenciálisan veszélyes aszteroidák osztályába sorolták a tudósok, mivel a Föld és a kisbolygó röppályája közötti minimális távolság 1,7 millió kilométer. Amennyiben a kisbolygó valóban becsapódik, becslések szerint a robbanás ereje 2,5 ezer megatonna lesz.

A 2012-es eset

Legutóbb a tavalyi év elején keltett pánikot egy orosz műhold, a Fobosz-Grunt. Az anyagminta-visszahozó űrszondát 2009 novemberében indították el a Mars egyik holdjára, de 2012. január 15-én ismét a Föld légkörében volt. Amíg a szonda bolygónk felé tartott, nem lehetett pontosan tudni, hol fog földet érni.

A számítások szerint jó esély volt rá, hogy végül Magyarországon zuhan majd le, ezért a katasztrófavédelem azonnal készenlétbe állt, és kiadtak egy közleményt is, mely szerint elképzelhető, hogy hazánk lesz a szonda végállomása. Arra kérték a lakosságot, hogy ha valaki becsapódást észlel, telefonáljon.

Magyarország végül megmenekült, és a műhold messzire elkerült minket. Később kiderült, hogy a kutatók elszámolták magukat, és a Fobosz-Grunt űrszonda végül a Csendes-óceánba zuhant.

Ezt is szeretjük