Méretes aszteroida közelíti meg a Földet, de aggodalomra semmi ok
Az égitest mozgását már több mint húsz éve figyelik a kutatók.

aszteroida1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az űrkutatás keretein belül a tudósok már hosszú évtizedek óta figyelik és tanulmányozzák a különböző égitesteket, ami azért is fontos, mert így meg tudják jósolni a mozgásukat, és hogy esetleg veszélyt jelentenek-e a Földre.

Az aszteroidákat különös figyelemmel kell kezelniük a tudósoknak, hiszen akár hatalmas katasztrófák okozói is lehetnek az óriási, felettünk lebegő objektumok. Szerencsére a történelem során csak nagyon ritkán fordult elő olyan eset, amikor kárt tettek volna a bolygónkban.

Újabb aszteroida halad el a közelben

Az 1998 OR2 nevű égitest neve is arra utal, hogy huszonkét évvel ezelőtt fedezték fel, azóta pedig folyamatosan figyelik a mozgását, valamint azt is előre tudták vetíteni a kutatók, hogy 2197-ig milyen pályát fog bejárni. Mivel a római Virtuális Teleszkóp Projekt és a Puerto Ricó-i Arecibo Csillagvizsgáló is figyelemmel követi az útját, ezért biztosan meg tudták mondani, hogy az aszteroida április 29-én, vagyis jövő szerdán dél körül ér a legközelebb a Földhöz.

aszteroida2
Fotó: Elenarts / Getty Images Hungary

A kutatók azonban megnyugtattak mindenkit, hogy aggodalomra semmi ok, hiszen bár a Föld mellett halad el az aszteroida, még így is nagyon messze lesz, nagyjából 6,3 millió kilométerre, így semmilyen hatással nem lesz az életre. Ez még a Föld-Hold távolságnál is hosszabb. A 31 320 km/órával haladó 1998 OR2 a számítások szerint soha nem fog ütközni a Földdel. 2079-ben azonban a mostaninál közelebb, 1,8 millió kilométerre halad majd el mellettünk az aszteroida, ami az egyik legnagyobb és legfényesebb, amelyik elrepül a Föld mellett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így néz ki egy meteor belseje: nem is gondolnád, milyen gyönyörű

Szeretsz a dolgok mögé látni, vagy egyenesen a belsejükbe? Akkor ez az összeállítás neked való.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük