Te hogyan szívod a cigarettát?
Ezt árulja el rólad
Az, hogy hogyan dohányzol, árulkodó, ahogy az is, hogy rendszeresen rágyújtasz-e, vagy csak társaságban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás nemcsak egyszerűen káros szenvedély: a cigarettától való függésnek komoly pszichológiai magyarázata van.

Kutatások bizonyítják, hogy a cumisüvegből táplált gyermekből háromszor akkora eséllyel lesz dohányos, mint abból, akit szoptatott a mamája. Az anyamell ugyanis biztonságérzetet nyújt a babának, amit a cumisüveg nem tud megadni.

A dohányzás tehát belső zaklatottság vagy konfliktus jele is lehet, és több köze van a megnyugvás iránti vágyhoz, mint a nikotinéhséghez. Egy olyan pótcselekvés, melynek elsődleges célja a feszültség levezetése - és ami akaratod ellenére is árulkodik rólad.

A nők másképp füstölnek, mint a férfiak

A cigarettázó nő általában feltartja a cigarettát, kihívóan hátrahajtott csuklóval és érzékien fújja ki a füstöt, miközben teste így nyitott, hiszen nem zárja el a karjaival. A férfiak egyenesen tartják a csuklójukat, nehogy nőiesnek tűnjenek, és többnyire minden slukk után leeresztik a cigarettát tartó kezüket, mintegy védve testük elejét.

A dohányzás tehát egyfajta rejtett szexuális üzenet is lehet. A nők kacéran a szájukba vehetik a füstrudacskát, mint fallikus szimbólumot, ezzel erős erotikus hatást gyakorolva a másik nemre. A férfiak a rejtőzködő, csábos cigarettatartással a férfiasságukat hangsúlyozhatják. Egymás arcába fújni a füstöt azonban nem illik, kivéve Szíriában, ahol, ha a férfi fújja nőre, az egyértelmű szexuális közeledést jelent.

Merre fújod a füstöt?

A cigaretta tartásán túl árulkodó az is, hogy hogyan és milyen irányba fújod ki a füstöt - többek között leleplezed vele azt, hogy pozitívan vagy negatívan állsz-e az adott helyzethez. Természetesen ez utóbbi eldöntéséhez szükséges az a feltételezés, hogy a dohányzó bármerre fújhatná a füstöt, és nem azért fújja felfelé, mert nem akar vele másokat zavarni.

Aki pozitívan, magabiztosan vagy felülről kezeli a látottakat, hallottakat, az jórészt felfelé fújja a füstöt. Aki ellenben negatívan, zárkózottan vagy gyanakvással közelít az adott helyzethez, az leginkább lefelé.
Ha ez a száj sarkából történik, az még negatívabb, még magába fordulóbb attitűdre utal, sőt, titkolózást is jelenthet.

A füst iránya az alá- és fölérendeltségi viszonyt is jól jellemzi. Egy filmbeli gengszterbanda feje általában kemény, agresszív fickó, aki felszegett állal, telve önbizalommal, fölényének teljes tudatában, kiszámítottan fújja a cigarettafüstöt az ég felé. A füst kifújásának ütemét is befolyásolja a lelkiállapot. Minél magabiztosabb valaki, annál gyorsabban fújja ki felfelé, és minél negatívabb a hangulata, annál gyorsabb tempóban fújja ki lefelé a füstöt.

Tudtad?
Egy felmérés szerint a tárgyalásokon a dohányosok lassabban hoznak döntést, mint a nemdohányzók. Ezért, ha gyors döntést akarsz elérni a dohányos partnered részéről, tárgyalj vele olyan helyen, ahol tilos a dohányzás.

Szenvedélyes vagy társasági füstölő vagy?

A szenvedélyes dohányosok a nikotin nyugtató hatásának rabjai, ez segít nekik megbirkózni a stresszel. Az ilyen dohányos a tapasztalatok szerint jellemzően hosszabban, mélyebben szívja le a füstöt, és egyedül is dohányzik.

A társasági dohányos ezzel szemben csak mások jelenlétében gyújt rá, illetve ivás alkalmával. Ez a fajta dohányzás tehát inkább társasági mutatvány abból a célból, hogy az illető bizonyos képet fessen magáról másokban.

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A társasági dohányzás alkalmával a cigaretta meggyújtása és eloltása közötti időnek mindössze 20%-a telik tényleges szívással, az is gyors, rövid slukkokban. Az idő 80%-ában különféle speciális gesztusok és rítusok történnek.

Tudtad?
A dohányosok 80%-a úgy érzi, kevésbé feszült, ha dohányzik. A tudomány mai állása szerint azonban a dohányzás nem segít a hangulat kézben tartásában, mert a nikotinfüggőség kifejezetten fokozza a stresszt. A nikotin feltételezett nyugtató hatása tulajdonképpen csak azt a feszültséget csökkenti, melyet a dohányos szervezetének a nikotinhiány okoz.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük