Durva áremelkedések: a benzin csak a hatodik a listán
Ezek a termékek előzik
Az élelmiszerek jóval nagyobb mértékben drágultak egy év alatt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Januárban a fogyasztói árak 5,5%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. A növekedésben szerepet játszottak egyes adóintézkedések - az áfakulcs 27%-ra történt emelése -, valamint a forint árfolyamának alakulása is. Decemberről januárra a benzinár-emelkedés a harmadik helyre kúszott fel, az egyéves táblázatból nézve viszont csak a hatodik a járműüzemanyagokra vonatkozó emelkedés.

Az előző havinál nagyobb mértékben emelkedett az üzemanyagok, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára, a tartós fogyasztási és a ruházkodási cikkekért viszont kevesebbet kellett fizetni.

2011. decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak 2,1%-kal növekedtek, ezen belül az élelmiszerek 2,8%-kal drágultak. Növekedett a csokoládé, kakaó, a tojás, az étolaj, az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs -, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka, a kávé és az iskolai étkezés ára.

A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben egy hónap alatt, 3%-kal. Az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedés volt az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,3%-kal nőtt.

Drágultak a szolgáltatások, ezen belül a postai szolgáltatások ára átlagosan 12,4, a szemétszállítás díjtételei 3,2%-kal növekedtek. A háztartási energia esetében átlag alatti áremelkedés következett be. A ruházati cikkekért átlagosan 2,7, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,2%-kal kellett kevesebbet fizetni az előző hónaphoz viszonyítva.

Top 5 drágulás

 1. Csokoládé, kakaó - 10,1%
 2. Tojás - 8,1%
 3. Járműüzemanyagok - 5,3%
 4. Étolaj - 5,1%
 5. Idényáras élelmiszerek - 4,9%

Egy év alatt, 2011. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlaggal megegyező mértékben, 5,5%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor, a margarin, a sertészsiradék, a tojás, a csokoládé, a kakaó, a kávé, a sertéshús és a marhahús ára. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,5%-kal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18%-kal, a gyógyszereké, gyógyáruké 5,3%-kal. Szintén átlag felett, 6,4%-kal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 11,7%-kal, a palackos gázé 9,2%-kal, a vezetékes gázé 5,7%-kal.

A szeszes italok, dohányáruk körében is átlag feletti volt az áremelkedés mértéke. A szolgáltatások árai átlag alatt növekedtek, ezen belül a csatornadíj 7,5, a szemétszállítás 6,7%-kal drágult. A ruházkodási cikkekért átlagosan 2,8%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, míg a tartós fogyasztási cikkek esetében átlagosan 1,5%-kal csökkentek az árak 2011. januárhoz képest.

Top 5 drágulás - és a benzin

 1. Cukor - 36,3%
 2. Margarin - 28,6%
 3. Sertészsiradék - 23,8%
 4. Tojás -19,5%
 5. Csokoládé, kakaó - 18,5%
 6. Járműüzemanyag - 18,0%
Ezt is szeretjük