Döbbenetes, mit találtak a középkori festmény mögött - Röntgennel világítottak rá a Habsburg uralkodó portréjára

A spanyol festő ott felejtett valamit a vásznon.

GettyImages-526776850 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A modern technológiának köszönhetően már lehetséges felfedni bizonyos régi festmények és történelmi műalkotások valódi háttereit. Az egyik legújabb felfedezés egy 17. századi királyi portréhoz köthető, amit Carreño de Miranda készített Spanyolország utolsó Habsburg királyáról.

Carreño de Miranda egy udvari festő volt Madridban, akinek portréfestészetére olyan nagy barokk művészek voltak hatással, mint Tiziano, Rubens vagy Van Dyck. A 17. század második felében spanyol nemeseket és királyi családtagokat ábrázolt, köztük az 1661-ben született II. Károlyt is. 

Ezt rejtette a Habsburg uralkodó portréja

II. Károly 1665-ben lett gyerekként király, majd ő lett az egyetlen gyerek, aki felnőtt koráig életben maradt. Carreño 1681-ben készítette el róla festményét, amikor a fiatal király húszéves volt. A festményben Károly páncélzatot visel, büszkén áll, és harcba készül. A festményre rávilágítva azonban ennél egy kicsivel több látszik. Egy röntgenvizsgálat során azonban felfedték, hogy a vászon korábban egy másik képpel büszkélkedhetett. A fiatalember mögött ugyanis egy sokkal alacsonyabb, de hasonló megjelenésű gyerek király áll.

A festményt őrző Museo del Prado szerint a művész valószínűleg a gyerek király régi portréjának vázlatát használta fel, és ráfestett a vászonra egy új portrét a már felnőtt Károly kinézetével. Az uralkodó fiatalkori portréja merőben megegyezik a tízéves Károlyról festett változattal, amit egy másik spanyol múzeumban, a Museo de Bellas Artes de Asturiasban tárolnak.

Az azonban biztos, az uralkodóról alkotott mindkét festmény mögött Európa egyik legdominánsabb királyi házának szomorú története áll. II. Károlynak ugyanis nem volt egyszerű élete. A király a 16 generációs Habsburg beltenyészet egyik gyermeke volt, saját szülei is szoros genetikai kapcsolatban álltak. Több mint 34 gyerek született a családban, akiknek a fele tizedik, tízen pedig az első születésnapjuk előtt meghaltak. Károly egyike volt azoknak a szerencséseknek, akik sikeresen felnőttek, azonban komoly szellemi és fizikai fogyatékossággal született, ami korlátozta beszédkészségét. Meddő volt, nem hagyott örökösöket, végül pedig 35 évesen hunyt el.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Levessel öntötték le a Mona Lisát a párizsi Louvre-ban - Videó is készült a döbbenetes esetről

Ismét támadás érte a Mona Lisát.

Elolvasom

(Cover-fotó: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük