Mániás depresszióban szenvedett Arany János a pszichológusok szerint
Pszichológusok tárták fel Arany János és hősei személyiségét: 19. századi karakterek 21. századi értelmezésben.

arany-janos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Petőfi Irodalmi Múzeum október végéig látható Arany-emlékkiállítása kapcsán Tari Annamária pszichológus a modern pszichoanalízis szemszögéből vette végig az Arany-hősöket, sőt, magának Arany Jánosnak a lelki alkatát is segített jobban megérteni.

Aranyt tépelődő, gyakran melankolikus személyiségnek ismerjük, ami költészetére is rányomja bélyegét. Czeizel Endre A magyar költő-géniuszok sorsa című könyvében egyenesen mániás depressziós tüneteket vélt felfedezni az alkatában. A pszichológus ennek gyökerét a gyermekkorból eredezteti. Arany szegény családból származott, ennél is lényegesebb azonban, hogy nagyon kései gyermekként jött világra.

arany

Apja hatvanéves, anyja 45 volt, amikor tizedik gyermekként megszületett, úgy, hogy előzőleg kilenc testvéréből nyolcat elveszítettek a szülei. A szinte tehát nagyszülői korban lévő szülők a családdal történtek miatt túlféltve, mindentől óvva nevelték fel az egyetlen fiúgyereket. Ez pedig akkor is, most is egyenes útként vezethet a betegeskedő, tépelődő és gyakran perfekcionizmusra hajló karakter kialakulásához.

Mindezzel együtt az is látható, hogy a fiatal Arany próbált ebből kitörni, és a saját útját járni, amikor alig húszévesen elhagyta a szülői házat, és felcsapott színésznek. A korabeli vándorszínészek hányattatott életét élte, amikor álmot látott, melyben meghalt az anyja. Hazasietett, és otthon az álom valósággá vált, két hét múlva valóban meghalt az édesanyja, az édesapja pedig megvakult. Ez pedig valószínűleg örökre bűntudatot keltett az álmodóban, mintha ő maga okozta volna a tragédiát a beteljesítő álommal.

Arany karaktereinek pszichéje

Különös háromszög alakul ki a Toldiban is Toldi, a bátyja és az anyja között. Ebben a viszonyrendszerben az anya láthatóan a kisebbik fiát szereti jobban. Ez testvérféltékenységgel párosulva agresszív, nárcisztikus és fejlődésre képtelen állapotot eredményez az idősebb fiúnál. György meg is reked, nem is tud ezen továbblépni, míg Miklósnál - nem utolsósorban az anyai biztos háttérnek köszönhetően - látványos a jellemfejlődés, ahogy ösztöneit, dühkitöréseit megzabolázó, a saját maga fölötti kontrollt a kezében tartó személyiséggé válik.

toldi

Vele párba állítva érdekes karakter Bolond Istók is, aki olyan hátrányokkal indul az életben, amilyeneket csak el lehet képzelni. Se anyja, se családja, szerencsétlen sorsú, mégis töretlen erővel küzd. És tulajdonképpen ez a pszichológus tanácsa a mai kor emberének is. Ha értelmet akarunk találni az életben, egyetlen dolgot tehetünk, küzdünk, és megpróbálunk a jellemfejlődésünkben időről időre szintet ugrani.

Ez utóbbi nem sikerül például Ágnes asszonynak, aki vélt vagy valós bűne miatt magára rótt büntetésétől kényszeressé válik, bűntudatától szabadulni nem tud, az örvényként húzza le magával. Sorsával kapcsolatban a mai kor embere számára is érdekes és tanulságos az, hogy ki hogyan válaszol arra a kérdésre, hogy érez-e sajnálatot Ágnes asszony iránt. Sokan nem, ők azt mondják, magának köszönheti a sorsát.

Ma is aktuális lehet

Az empátia hiányának problémájával a 21. században tulajdonképpen máris az internetes zaklatások, az öngyilkosságba kergetett tinik vagy a szexuális zaklatások áldozatainak szegezett „miért ment oda” kérdéskörnél tartunk. És visszakanyarodva Aranyhoz, a Tamburás öreg úr vagy a Vojtina ars poetikája szerepversek, melyekben a valóságos és fiktív személyiség képe szándékosan összemosódik, és ezzel nem csupán az adott léthelyzet kifejezésére nyílik lehetőség, hanem a számvetésre és a költészet örök érvényű értékeinek megfogalmazására is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Arany a költői hallgatások utáni nagy újrakezdő, a tökéletességre törekvő alkotó, aki akkor sem enged a maga szabta munka mennyiségéből és minőségéből, ha a világ körülötte már végzetesen felhígult. Nem engedni valamiből, amire talán már nincs is szükség, óhatatlanul iróniába, öniróniába hajló szomorúsággal tölti el az embert, és ezzel Arany 21. századi "kortársai" sincsenek másképpen.

Ezt is szeretjük