Apró, zsíros, dohos bűnök

Aprósütiket teszteltünk

Nincs időd sütni? Ilyenkor jönnek jól a készen kapható aprósütik. Ám ne csodálkozz, ha nem fogy majd belőlük, többségük ehetetlen.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már nem okoz problémát, ha valaki nem mondhatja el magáról, hogy a konyha tündére. A vasárnapi asztalra kerülő sütemények ugyanis szinte bárhol készen is megvásárolhatóak, kívánjon a család linzert, islert, vagy éppen hókiflit.

A kérdés csak az, hogy valóban megéri-e a több órás sürgölődést kiváltani ezekkel az aprósüteményekkel? A cukrászdai változat persze ízletes lehet, ám a bevásároló központokban vagy a piacon kaphatóak már kevésbé.

Linzerek, islerek, perecek és hókiflik

Húszféle édes aprósütemény képezte tesztünk alapját. Kizárólag előre csomagolt linzerek, islerek, mézes percek és hókiflik kerültek a kosarunkba a szuper- és hipermarketekben, illetve a piacokon kapható választékból.
Először azt vettük szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e megfelelő eligazítást a vásárlók számára. A csomagolás pedig rendkívül változatos színvonalúnak bizonyult: találkoztunk ugyanis kemény tálcán elhelyezett, a tálcát kartonnal is védő, és megfelelően fóliázott édességekkel is - Norbi, Benei -, de akadt bőven arra is példa, hogy a fólia nem védte meg a tartalmát, a sütemény törött, a doboz zsíros volt - Fiesta, Eszter.
A címkézés is erősen heterogén képet mutatott: a címkék általában hiányos, vagy ellentmondásos információkat tartalmaztak. Nem kis meglepetésünkre olyan is akadt - Édes Zsuzsi perec -, amelyiken kétféle összetétel szerepelt...

Jó, ha tudod!
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a teasütemény búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, szükség szerint tojáskészítményből, ízesítők - cukor, só -, dúsítóanyagok - sajt - hozzáadását követően egyneműsített, formázással, sütéssel készült tartós sütemény, ami tölthető, bevonható, kenhető, díszíthető. Édes vagy sós változatokban készülhet.

A ropogós, a porladós meg a kőkemény

Aki közülünk abban reménykedett, hogy csupán a csomagolás és a címkézés sikerült gyatrára, fájdalmasan csalatkozott. A tesztelt sütik egy része ugyanis olyan erősen morzsálódott, hogy alig lehetett megfogni. Másik csoportjuk viszont olyan kemény volt, hogy ember legyen a talpán, aki elrágja. És persze olyan is akadt, amelyik tényleg elrághatatlannak bizonyult. Volt, amelyikben ropogott a cukor, akadt fojtogatóan, élvezhetetlenül száraz, és olyan is, amelyikben hiába kerestük, nem találtuk az ígért tölteléket. Aztán az is megesett, hogy megtaláltuk, de nem volt benne sok köszönet: a lekvárnak szánt gumis, barnás valami látványa ugyanis nem sokat segített a falat lenyelésében.

És még csak most jön a java. Az édes aprósütemények ugyanis olykor sósnak bizonyultak, máskor pedig meghatározhatatlan mű íz, megint máskor erősen aromás ízek kínozták ízlelőbimbóinkat. Annak ellenére, hogy a süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin, ráadásul a címkéken sem szerepelt, mint összetevő, gyakran volt olyan érzésünk, hogy avas zsírral készült süteményt majszolunk. A kóstolás jelentős hányadában a következő szavakkal lehetett leírni a kellemetlen íz-élményt: rántásos, avas, dohos, zsíros. Ami pedig nem volt zsír ízű, dohos, avas, vagy rántás ízű, semlegesnek, kellemetlennek, túl édesnek vagy túl aromásnak bizonyult.

Ha nincs időd, de valami finomra vágysz: fahéjas csillag

Hozzávalók:
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg besűrűsödött méz
  • evőkanálnyi fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 35 dkg darált mandula
A tojásfehérjét verd habbá, majd adj hozzá apránként mézet. Tegyél félre belőle öt evőkanálnyit, a többit fűszerezd fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverd bele a mandulát, és gyúrd az egészet kemény tésztává. Folpack fólia közé téve nyújtsd ki a tésztát, majd öt centiméter átmérőjű formával szaggass ki csillagokat belőle. Ezután sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 12 percig, végül pedig vond be a sütiket a félretett tojás-méz keverékkel.

Akadtak azért finomak is

Szerencsénkre, ha sok nem is, de akadt finom linzer és isler is a kínálatban. A Benei magasan nyerte a tesztet, második pedig a Tallér Bt. háromféle vegyes linzere lett - a többi gyártó terméke azonban közepes vagy annál is rosszabb minősítést kapott. Sajnos nem kevesebb, mint hat süti a nem megfelelő kategóriába csúszott. Ami a mézes pereceket és hókifliket illeti, alaposan leszerepeltek. Utóbbiak közül kettő kapott olyan kevés pontot, ami csak a nem megfelelő minősítéshez volt elég.

Azok a fránya árak

Olcsó sütinek kidobás a vége, tekerhetnénk ki a húsra használt jól ismert mondatot, de nem lenne igaz, ugyanis a drága sem biztos, hogy jó. A tesztünkben szerepelt édességek legdrágábbika - 6490 Ft/kilogramm - csak közepes minősítést kapott, ezzel szemben a csupán jó minősítéssel aranyérmes süti kilogrammja 1674 Ft-ért kapható.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A linzerek csoportjának egyik nem megfelelő minősítést kapott tagja pedig alig valamivel kevesebbért, 1438 Ft-ért kelleti magát a boltok polcain.

2008. április 10-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin áprilisi számának tartalmából:
  • Mit kapunk 1000 forintért ebédre? Ebédteszt
  • Gyengén vágnak, és balesetveszélyesek – fűnyírógépek tesztje
  • Elölről támadhatóak - elöltöltős mosógépek tesztje
  • Pro és kontra a közlekedésről
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük