Apró, zsíros, dohos bűnök

Aprósütiket teszteltünk

Nincs időd sütni? Ilyenkor jönnek jól a készen kapható aprósütik. Ám ne csodálkozz, ha nem fogy majd belőlük, többségük ehetetlen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már nem okoz problémát, ha valaki nem mondhatja el magáról, hogy a konyha tündére. A vasárnapi asztalra kerülő sütemények ugyanis szinte bárhol készen is megvásárolhatóak, kívánjon a család linzert, islert, vagy éppen hókiflit.

A kérdés csak az, hogy valóban megéri-e a több órás sürgölődést kiváltani ezekkel az aprósüteményekkel? A cukrászdai változat persze ízletes lehet, ám a bevásároló központokban vagy a piacon kaphatóak már kevésbé.

Linzerek, islerek, perecek és hókiflik

Húszféle édes aprósütemény képezte tesztünk alapját. Kizárólag előre csomagolt linzerek, islerek, mézes percek és hókiflik kerültek a kosarunkba a szuper- és hipermarketekben, illetve a piacokon kapható választékból.
Először azt vettük szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e megfelelő eligazítást a vásárlók számára. A csomagolás pedig rendkívül változatos színvonalúnak bizonyult: találkoztunk ugyanis kemény tálcán elhelyezett, a tálcát kartonnal is védő, és megfelelően fóliázott édességekkel is - Norbi, Benei -, de akadt bőven arra is példa, hogy a fólia nem védte meg a tartalmát, a sütemény törött, a doboz zsíros volt - Fiesta, Eszter.
A címkézés is erősen heterogén képet mutatott: a címkék általában hiányos, vagy ellentmondásos információkat tartalmaztak. Nem kis meglepetésünkre olyan is akadt - Édes Zsuzsi perec -, amelyiken kétféle összetétel szerepelt...

Jó, ha tudod!
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a teasütemény búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, szükség szerint tojáskészítményből, ízesítők - cukor, só -, dúsítóanyagok - sajt - hozzáadását követően egyneműsített, formázással, sütéssel készült tartós sütemény, ami tölthető, bevonható, kenhető, díszíthető. Édes vagy sós változatokban készülhet.

A ropogós, a porladós meg a kőkemény

Aki közülünk abban reménykedett, hogy csupán a csomagolás és a címkézés sikerült gyatrára, fájdalmasan csalatkozott. A tesztelt sütik egy része ugyanis olyan erősen morzsálódott, hogy alig lehetett megfogni. Másik csoportjuk viszont olyan kemény volt, hogy ember legyen a talpán, aki elrágja. És persze olyan is akadt, amelyik tényleg elrághatatlannak bizonyult. Volt, amelyikben ropogott a cukor, akadt fojtogatóan, élvezhetetlenül száraz, és olyan is, amelyikben hiába kerestük, nem találtuk az ígért tölteléket. Aztán az is megesett, hogy megtaláltuk, de nem volt benne sok köszönet: a lekvárnak szánt gumis, barnás valami látványa ugyanis nem sokat segített a falat lenyelésében.

És még csak most jön a java. Az édes aprósütemények ugyanis olykor sósnak bizonyultak, máskor pedig meghatározhatatlan mű íz, megint máskor erősen aromás ízek kínozták ízlelőbimbóinkat. Annak ellenére, hogy a süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin, ráadásul a címkéken sem szerepelt, mint összetevő, gyakran volt olyan érzésünk, hogy avas zsírral készült süteményt majszolunk. A kóstolás jelentős hányadában a következő szavakkal lehetett leírni a kellemetlen íz-élményt: rántásos, avas, dohos, zsíros. Ami pedig nem volt zsír ízű, dohos, avas, vagy rántás ízű, semlegesnek, kellemetlennek, túl édesnek vagy túl aromásnak bizonyult.

Ha nincs időd, de valami finomra vágysz: fahéjas csillag

Hozzávalók:
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg besűrűsödött méz
  • evőkanálnyi fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 35 dkg darált mandula
A tojásfehérjét verd habbá, majd adj hozzá apránként mézet. Tegyél félre belőle öt evőkanálnyit, a többit fűszerezd fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverd bele a mandulát, és gyúrd az egészet kemény tésztává. Folpack fólia közé téve nyújtsd ki a tésztát, majd öt centiméter átmérőjű formával szaggass ki csillagokat belőle. Ezután sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 12 percig, végül pedig vond be a sütiket a félretett tojás-méz keverékkel.

Akadtak azért finomak is

Szerencsénkre, ha sok nem is, de akadt finom linzer és isler is a kínálatban. A Benei magasan nyerte a tesztet, második pedig a Tallér Bt. háromféle vegyes linzere lett - a többi gyártó terméke azonban közepes vagy annál is rosszabb minősítést kapott. Sajnos nem kevesebb, mint hat süti a nem megfelelő kategóriába csúszott. Ami a mézes pereceket és hókifliket illeti, alaposan leszerepeltek. Utóbbiak közül kettő kapott olyan kevés pontot, ami csak a nem megfelelő minősítéshez volt elég.

Azok a fránya árak

Olcsó sütinek kidobás a vége, tekerhetnénk ki a húsra használt jól ismert mondatot, de nem lenne igaz, ugyanis a drága sem biztos, hogy jó. A tesztünkben szerepelt édességek legdrágábbika - 6490 Ft/kilogramm - csak közepes minősítést kapott, ezzel szemben a csupán jó minősítéssel aranyérmes süti kilogrammja 1674 Ft-ért kapható.

A linzerek csoportjának egyik nem megfelelő minősítést kapott tagja pedig alig valamivel kevesebbért, 1438 Ft-ért kelleti magát a boltok polcain.

2008. április 10-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin áprilisi számának tartalmából:
  • Mit kapunk 1000 forintért ebédre? Ebédteszt
  • Gyengén vágnak, és balesetveszélyesek – fűnyírógépek tesztje
  • Elölről támadhatóak - elöltöltős mosógépek tesztje
  • Pro és kontra a közlekedésről
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük