A 3 legjobb antikvárium
Szerintünk
A könyveknek lelkük van, főként azoknak, amelyek már megjártak néhány kezet. Ezt érezni is, ha belépsz egy igazi antikváriumba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy könyvből, úgy antikváriumból is sok van, ám igaziból kevés. Hogy milyen is az igazi? Olyan, ahol azonnal érezni az irodalom illatát, az írók keservekkel teli perceinek, óráinak hangulatát, amint erőszakosan keresték a megfelelő mondatot, a megfelelő jelenetet, vagy éppen a felfedezés örömének illatát, amikor lelki szemeik előtt végre megjelent az a lezárás, amely lehetővé tette, hogy a regény, mely életük egy darabja, valóban olyan legyen, mint ahogy az a képzeletükben élt.

Hogy milyen is az igazi antikvárium? Olyan, ahol kincsek bújnak meg: ismert írók már-már feledésbe merült, de annál nagysikerűbb regényei vagy alig néhány példányban kiadott első munkái, régi idők magazinjai, esetleg ismeretlen szerzők tollából született, de annál izgalmasabb könyvek tucatjai.

És nem utolsósorban az irodalomért rajongó, és benne otthonosan mozgó antikvárius. Merthogy egy igazi antikváriumhoz ő elengedhetetlen.

A nagybetűs: Az Antikvárium

Ki gondolta volna, hogy a ferencvárosi Soho-nak is nevezett Ráday utcában az éttermek, kávézók és teázók rengetegében olyan kincsre is lelni, mint a szerényen csak Az Antikvárium névvel illetett könyveskuckó? Márpedig ott van, pontosabban az Erkel utca és a Ráday utca sarkán, még ha elsőre nehéz is észrevenni. Felkutatni azonban mindenképpen érdemes, ebben az alagsori antikváriumban ugyanis nemcsak az irodalmat kedvelik, hanem a vevőket is, sőt azokkal is hasonló törődéssel foglalkoznak, akik már a belépéskor előrebocsátják, hogy csupán nézelődni jöttek. Merthogy csak ezért is jó lemenni az Antikváriumba, hiszen itt megszűnik az idő, tömegnek és a stressznek nyoma sincs, a körülmények tehát ideálisak arra, hogy az ember egy kicsit elvonulhasson az irodalom világába.

Bár az üzlet alapvetően aprócska, annyi könyvet tartanak - a lexikonoktól kezdve a műszaki és tudományos könyveken át egészen a könnyed, szórakoztató irodalomig -, hogy azok a mennyezetig borítják a falakat, néhánynak pedig csak a bejáratban jut hely, ahol dobozokba kényszerítve várják leendő tulajdonosukat. Kínzásról persze szó sincs, itt minden könyvvel, még a dobozban lakókkal is kedvesen, szeretettel bánnak, mégha több ezren is vannak egyszerre. Merthogy annyian biztos vannak.

Az Antikvárium
1092 Budapest, Ráday utca - Erkel utca sarok.
Telefon: 06(1)210-1452
Nyitva: hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között, szombaton 15 és 20 óra között.

Szinte paradicsom: Központi Antikvárium

A Budapest belvárosában található hatalmas könyvparadicsom méltán használja a "központi" jelzőt, itt ugyanis kevés olyan kérés van, amit ne tudnának teljesíteni. A lexikonok tucatjai és neves írók ismert regényei mellett ismeretlen kincseket is találni, ráadásul a könyvek szinte egytől egyig kitűnő állapotban várják új gazdájukat annak ellenére, hogy elvileg használtak. Az áruk ebből következően kissé borsosabb, de azért akad szép számmal olyan kiadvány is, amelyhez néhány száz forintért hozzá lehet jutni.
Bár a Központi Antikvárium hatalmas alapterületével nem tekinthető kuckósnak, mégis könnyen elbújhat benne az ember, és Az Antikváriumhoz hasonló nyugodt körülmények között böngészhet a kincsek között - már amikor a megfelelő időben megy, akad ugyanis olyan nap, amikor szinte tömve van a hely.

Ennek ellenére nem kell aggódnod, hogy a kiszemelt kiadványt elviszik az orrod elől, hiszen előrendelésre itt is lehetőség van, ráadásul általában nem is kell túl sokat várni az érkezésére. Az eladók kedvesek, segítőkészek, és otthon is vannak az irodalomban, így akkor sem kell aggódnod, ha esetleg nem tudod pontosan, hogy mit keresel. Egyébként is, nincs is jobb hosszú órákat könyvek között tölteni, nem igaz?

Központi Antikvárium
1053 Budapest, Múzeum körút 13-15.
Telefon: 06(1)317-3514
Nyitva: hétfőtől péntekig 10 és 18:30 között, szombaton 10 és 14 óra között.

Bármikor, bárkinek: Antikvárium.hu

Ha már antikvárium, akkor nem feledkezhetünk meg az interneten elérhető üzletekről sem. És ha már internet, akkor nem is ajánlhatunk mást, mint a nemes egyszerűséggel Antikvárium.hu-ként ismert oldalt. Hogy miért ezt? Mert nemcsak hatalmas könyvállománnyal rendelkezik, hanem mert az oldalon megrendelt vagy előjegyzett könyveket rövid időn belül postázzák, ráadásul Budapesten és Szegeden személyes átvételre is lehetőséget adnak mindenféle plusz költség nélkül.
Az oldalon többek között szerző, cím és kiadási év alapján is kereshetsz, de használhatod a témakörökre bontott keresőt is, érdekeljen akár a parapszichológia, akár az orvostudomány, a történelem, az útikönyvek, vagy éppen a háztartástan.

A könyvek többsége témakörtől függetlenül jó állapotban van, a kevésbé "egészséges" vagy sérült kiadványokhoz viszont lehetőség van kedvezményesen hozzájutni.

A személyes kapcsolatról online tekintetben nehéz nyilatkozni, ám ha abból indulunk ki, hogy a szegedi üzletben mennyire segítőkészek, türelmesek, hozzáértők és kedvesek az eladók, valószínűsíthető, hogy az oldalon feladott megrendeléseket hasonló személyek intézik.

Antikvárium.hu
www.antikvarium.hu

Budapesten: IX. kerület, Soroksári út 18.
Nyitva: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 13 óra között.
Telefon: 06(1)215-7972

Szegeden: Körút Antikvárium
Tisza Lajos krt. 59.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között.
Telefon: 06(62)315-322
Ezt is szeretjük