Gond van a világ leghidegebb területén: a történelem során először történt ilyen
A klímaváltozás miatt szokatlan jelenségek zajlanak a Déli-sarknál.

antarktisz-jégolvadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás hatásait már a világ szinte minden pontján érezni lehet. Európában enyhébbé váltak a telek, és egyre eltolódnak az évszakok, a világ más pontjain pedig gyakoribbá váltak az árvizek vagy éppen az erdőtüzek.

A világ leghidegebb helyén, az Antarktiszon is hatalmas változások történtek az elmúlt néhány évben. A jégtakaró folyamatosan olvad, nemrég pedig 40 fokkal melegebb hőmérsékletet mértek ezen a vidéken a szokásosnál, ennek pedig következményei is lettek.

Megtört a jég a Déli-sarkon

A ScienceAlert információi szerint az 1200 négyzetkiloméretes területű jégdarab a Déli-sark keleti részén, valószínűleg március 14. és 16. között omlott le, ezért pedig csak részben okolható a szokatlan hőhullám, a szakértők szerint az óceán folyamatos melegedése is közrejátszott benne. Peter Neff, a Minnesotai Egyetem gleccserkutatója egy TikTok-videóban elmondta, hogy az Antarktisznak ezen a részén, amely a legmagasabb, legszárazabb és leghidegebb régióhoz, a Kelet-Antarktiszhoz tartozik, nem számítottak arra, hogy összeomolhat a jéghátság. Ilyenre a történelem során még nem volt példa.

Ez a jég az 1970-es évek óta lassan zsugorodott, olvadása pedig 2020-ban felgyorsult, így a mérete nagyjából havonta felére csökkent. Korábban két gleccser, a Conger és Glenzer, valamint a melegedő óceánvizek között állt. Az összeomlás azt mutatja, hogy még a tudósok szerint a klímaválság hatásaitól védettnek vélt területek sem annyira érinthetetlenek. 

Képeken a rejtélyes antarktiszi piramis

A piramisalakzat az Antarktiszon sok kutatót lázba hozott, és érdekes következtetésekre is jutottak.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük