Mekkora hideget bír ki az emberi szervezet? Itt a tudósok válasza

-27°C-nál 30 perc elegendő a fagyás beálltához.

no-tel-telefon
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a klímaváltozásból adódóan ezen a szélességi körön az elmúlt években ritkák voltak a hideg telek, a világnak számos olyan pontja van, ahol gyakori a -40°C körüli hőmérséklet.

Az emberi szervezet az állatokhoz képest sokkal rosszabbul tolerálja a hideget, és talán egy-egy mínusz előjelű téli napon felmerül benned a kérdés: hogy lehet ezt kibírni?

Mekkora hideget bírunk ki?

Az emberi szervezet egészséges hőmérséklete 37°C fok körül alakul. A kinti hideg ellen a test először úgy védekezik, hogy összeszűkíti a bőr alatti vérereket: ilyenkor bár a kéz, a láb és az arc fázhat, ám a test a belső, létfontosságú szerveket igyekszik melegen tartani. Ha a test hőmérséklete 37°C alá csökken, elkezdesz dideregni - így próbál a szervezet hőt termelni.

- A hipotermia akkor következik be, amikor a maghőmérséklet 35°C fokra vagy alacsonyabb hőmérsékletre esik vissza. 33°C-nál amnézia alakulhat ki, 28°C-nál az ember elveszíti az eszméletét, 21°C-nál pedig olyan erős hipotermia alakul ki, mely halálhoz vezet - mondta Michael Sawka, az Egyesült Államok Hadseregének Környezeti Orvostudományi Kutatóintézetének egyik vezetője.

Bár az Antarktiszon akár -70°C-ot is túlélnek a sarkkutatók, ám ehhez speciális védőfelszerelést használnak. Ezenkívül extrém hidegben fontos elkerülni a szeles helyeket, a szél ugyanis jelentősen rontja az esélyeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Kísérletekkel bizonyították, hogy -27°C-nál 30 perc elegendő a fagyás beálltához, -34°C-nál 10 perc, -45°C-nál alig 5 perc alatt megfagyhat az ember - mondja John Castellani, az Egyesült Államok Hadseregének Környezeti Orvostudományi Kutatóintézetének egy másik vezetője.

Az élet Ulánbátorban

Mongólia fővárosa 1300 méter magasságban fekszik, az évi átlaghőmérséklete pedig a nyári röpke felmelegedés ellenére is mindössze -2°C körül van, a kemény telek idején nem ritkán mínusz 30-40°C-ig is lecsökken hőmérséklet.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük