Anglia tagadja a rejtélyes UFO-leszállást
Szemtanúk állítják, hogy megtörtént
Anglia történetének leghíresebb UFO-esetét máig homály fedi.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1980. december 27-én egy azonosítatlan repülő tárgy szállt le a rendleshami erdő egyik tisztásán, nem messze az amerikai légierő Bentwaters és Woodbridge légibázisától, az angliai Ipswich-nél. A helyettes bázisparancsnok, Charles Halt alezredes és több embere is látta a landolást. Az eseményt észlelték a brit katonai radarok is, ami tényleges bizonyítékot szolgáltatott.

12 esztendővel később egy kérlelhetetlen brit parlamenti vizsgálóbiztos megállapította, hogy az Egyesült Királyság kormányzata megpróbálta eltitkolni a tényeket. 2002-ben a parlament ombudsmanja, Ann Abraham úgy találta, hogy a védelmi minisztérium elmulasztotta nyilvánosságra hozni a rendleshami eset észlelésének pontos körülményeit, majd az eseményeket örök időkre el akarta titkolni egy jól szervezett fedőakcióval.

Bizonyítható, hogy eltitkolták

Az incidens minden idők egyik legfontosabb UFO-észlelésének számít, és az angliai Roswell néven vált közismertté. Az valószínűleg csak véletlen egybeesés, hogy mindkét esetben érintett az Egyesült Államok hadserege, és mindkettő kifejezetten érzékeny, az amerikai nukleáris védelmi rendszer szigorúan titkos fegyverzetét állomásoztató katonai területek közelében történt. Az eset érdekessége, hogy ez volt az egyetlen, UFO-kkal kapcsolatos összeesküvés, amelyikben a tények leplezésére egyértelműen bizonyíthatóan egy kormányzat szervezkedett.

Figyelemfelkeltő tény továbbá az, hogy egyetlen más esetben sem álltak rendelkezésre ennyire meghökkentő, mégis megbízható, hivatásos katonáktól származó szemtanúi beszámolók idegenek látogatásával kapcsolatban.

Az angliai látogatás - percről percre

1980 karácsonyának másnapján, nem sokkal éjfél után a norfolki RAF Watton radarjának képernyőjén a rendleshami erdő közelében hirtelen megjelent egy tárgy. Mivel az erdő szélén elterülő ikerbázisokat a USAF bérelte, és hatalmas fegyverkészletet tároltak bennük, a riadókészültséget fokozták, amikor az objektum hirtelen eltűnt, mielőtt még megjelent volna a Bentwater bázis radarján.

Amellett, hogy a furcsa repülő szerkezetét más radarállomások is jelentették, három katonai rendőr furcsa fényeket látott a fák között a reptér hátsó kapuja mögött, és szerencsétlenségtől tartva gyorsan elszeleltek.

Az éjszakáról tett jelentésében Halt alezredes a következőket írta: azt jelentették, hogy egy furcsa fénylő tárgyat láttak az erdőben. Megjelenésében fémes volt, alakja háromszögletű, melynek alapja megközelítőleg két-három méter, magassága két méter lehetett. Fehér fénye bevilágította az egész erdőt. A tárgy tetején pulzáló vörös fényt, az alján pedig kék fényekből álló szegélyt láttak. A szerkezet vagy lebegett, vagy lábakon állhatott. Ahogy az őrszem megközelítette, a fák közé repült, majd eltűnt. Ugyanebben az időben a közeli farmon tartott állatok megzavarodtak.

A nyomok

A következő éjjel Halt alezredes csatlakozott egy járőrhöz, és három benyomódást találtak az erdő talajában azon a helyen, ahol korábban a tárgyat látták. A mért sugárzás tízszerese volt a normálisnak, és miközben vizsgálták a területet, a szerkezet újra megjelent.

Sok évvel az eset után Halt nyilvánosságra hozott egy 18 perces hangfelvételt, melyen kivehető, hogy az emberek pánikba estek, amikor a gép sugarat bocsátott ki, mely egy időre megbénította a közelben lévő elektromos berendezéseket. Az eseményeket más katonák is rögzítették fényképezőgépekkel és videokamerákkal egyaránt.

Mindent eltitkoltak

Az elkövetkező években az amerikai és brit hadsereg is mindent elkövetett, ami a hatalmában állt, hogy eltitkolja azt, ami a rendleshami erdőben történt. A hadsereg és mások is azt próbálták sugallni, hogy csak a pár mérföldre lévő Orfordness világítótorony fényei látszottak szokatlan módon.

A földön látható mélyedések nyúlüregek voltak, a sugárzás pedig megfelelt a természetes szintnek. Sok szemtanút elbocsátottak, rágalmaztak, zaklattak, követtek és megfélemlítettek a hatóságok és a katonai hírszerzés emberei.

Az összeesküvés után a nyomozók az első áttörést 1983-ban érték el, amikor a Freedom of Information Act keretében előkerült egy emlékeztető, melyet Halt alezredes írt a brit védelmi minisztériumnak. Amint a kirakós első eleme napvilágra került, kezdetét vette az igazság kiderítéséért folytatott harc.

Később az író és jegyzetíró Georgina Bruni is a rendleshami esetre irányította a kutatók figyelmét, majd a történtek összefoglalását egy könyvben is megírta. 1997-ben egy társasági összejövetelen végre nekiszegezhette kérdését a leszállásról Margaret Thatchernek, aki a történtek idején Anglia miniszterelnöke volt. Meglehetősen felháborodott már magától a Rendleshammel kapcsolatos kérdéstől is, és Brunira förmedve annyit mondott: nem mondhatja el az embereknek.

Fotók: geograph.org.uk, doingsomethingpositive.blogspot.com.

Cikkünk megírásában David Southwell Rejtélyes esetek című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

repulo ufo
  • tudomány
  • földönkívüliek

Már nyilvánosak a titkos UFO-akták

Ezt is szeretjük