Anglia 3 csodálatos ékszerdoboza
Kihagyhatatlan úti célok
Angliában járva a legtöbben Londont célozzák meg, pedig az ország számtalan magával ragadó kincset rejt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bristol, Bath, Lacock - három érv, amiért Angliában járva nem feltétlenül Londont érdemes elsőként célba venni. A brit sziget nyugati partján fekvő Bristol, mely Anglia hatodik legnagyobb városa, lenyűgözi a történelem szerelmeseit, ahogy izgalmas kalandokat ígér azoknak is, akik a modern nagyvárosok lüktetésére vágynak.

A mesés Bath ókori római fürdőjével és meleg vizes forrásaival, valamint a mindössze két utcácskából álló Lacock különleges időutazásra hív.

Nyerj kétfős vakációt Nagy-Britanniába a VisitBritaintől!

Ha kedvet kaptál egy hasonló kalandhoz, a VisitBritain Turisztikai Hivatal jóvoltából megnyerheted a kétfős brit utazást!
Repülj el a szigetországba te is, és tölts el két feledhetetlen éjszakát a UMI Hotel Londonban másodmagaddal. Ha nyersz, partnereddel három napot tölthettek el izgalmas programokkal gazdagítva Londonban.

Az út során megcsodálhatjátok az angol fővárost a London Eye-ról, találkozhattok hírességekkel Madame Tussaud panoptikumában, valamint megnézhettek egy előadást a világhírű Globe Theatre-ben.

A regisztrációt és a nyeremény további részleteit a VisitBritain oldalán találod. »

A nyereményjáték 2010. március 31-ig tart.

Ahol a múlt és a jövő találkozik: Bristol

A Londontól 185 kilométerre nyugatra fekvő Bristol Anglia hatodik legnagyobb városa - az elővárosokkal együtt több mint félmillióan lakják. Bristol az 1300-as évek végén kapta a város címet, és a 18. század végéig Anglia egyik legnépesebb településének számított - egészen az ipari forradalomig, amikor Liverpool, Manchester és Birmingham rohamos fejlődésnek indult, és elcsalta a rajongók egy részét a várostól.

Bristol ennek ellenére azért megőrizte vezető szerepét: a régió oktatási és kulturális központja a mai napig népszerű úti cél mind a külföldiek, mind a helyiek körében. Nem véletlenül. Elég csak egy rövid sétát tenni reggel a Bristolt kettészelő Avon-folyó partján: az ébredő napsütésben a történelmi utcák és épületek azonnal magukkal ragadnak.

Cliftontól az @Bristolig

Bristolban járva feltétlenül keresd fel a város jelképét, a függőhidat, mely a leggazdagabb negyedből, Cliftonból érhető el. A híd, melyet Anglia leghíresebb mérnöke, Isambard Kingdom Brunel tervezett, és amelyet 1864-ben adtak át, az élet és a halál hídja lett: népszerű hely az öngyilkosjelöltek számára, de előszeretettel használták lánykérésre is. Az Avon-folyó felett 76 méter magasan ívelő hídról páratlan kilátás nyílik a völgyre és Bristol városára.
Clifton utcácskáin is tegyél egy sétát, és kukkants be a hangulatos árkádokban megbújó aprócska boltocskákba is - bár a nagybevásárlást az árak miatt ne itt intézd, bármennyire is csábító a kínálat.

Ha gyerekekkel utazol, feltétlenül keressétek fel Bristol és egyben a világ egyik leghíresebb tudományos centrumát, az @Bristolt. Itt interaktív kiállítás keretében fedezhetitek fel az emberi test titkait, megismerhetitek a Bermuda-háromszög rejtélyét, űrutazást tehettek, sőt, saját televíziós műsort is készíthettek.

A tükörben az @Bristol melletti tér

A központ mellett található Blue Reef akváriumban különleges tengeri élőlényeket figyelhettek meg testközelből, és háromdimenziós film segítségével ismerhetitek meg a delfinek és bálnák legkülönlegesebb fajait.

A tudományos centrum után időutazás vár az SS Great Britain fedélzetén. A szintén a híres mérnök, Brunel által tervezett gőzhajó volt a világ első, vasból készült utasszállító hajója, mely Bristolból indult első útjára 1843-ban - és ide is vontatták vissza 1970-ben. Ma múzeumként működik: a belsejét teljes mértékben restaurálták, minek köszönhetően a hatalmas termek és a kabinok tucatjai között járkálva úgy érezheted, mintha visszacsöppentél volna az időben.

Egy csepp ókori Róma, gyógyvízbe keverve: Bath

Mindössze 20 kilométerre található Bristoltól Bath városa kacskaringós utcáival, György-korabeli házaival, hatalmas katedrálisával és nem utolsósorban híres gyógyfürdőjével. A város meleg vizű forrásait az ókori rómaiak a terület időszámításunk után 43-ban történt megszállásakor fedezték fel, és hamarosan fürdőt alapítottak, és templomot építettek mellé. Az Aquae Sulis-t azonban a római kor végén eltemette a föld, majd a 12. században megépítették fölé a Királyi Fürdőt - anélkül, hogy tudtak volna a föld mélyén rejtőző római kori maradványokról. A romokra végül a 18. században leltek rá, a teljes Római Fürdőt pedig 1880-ban tárták fel.

Az Aquae Sulis belülről és a Sally Lunn's étterem

Bath-ra érdemes egy egész napot szánni, a fürdő meglátogatása mellett pedig végigsétálni a rokokó és neoklasszicista stílusban épült házak övezte utcácskákon. Az ebédet a Sally Lunn's nevű apró étteremben költsétek el, mely messze földön híres titkos recept alapján készült hatalmas zsemléjéről - köretként, desszertként és leveshez is ezt szolgálják fel. Sós angol vajjal egyszerű, mégis fenséges csemege. Az étterem Bath legrégebbi házában található, három szinten, minden emeleten csupán öt-hat asztalkával.

Tudtad?
Bath nem csak fürdőjéről híres: hosszú ideig Jane Austen lakhelye volt, és az írónő több regényében is szerepel a város, valamitn az ezekből készült filmekben is.

Harry Potter nyomában: Lacock

Mindössze két, alig negyed óra alatt végigjárható utca alkotja, házai legfeljebb két emelet magasak, és csupán néhány apró üzlet található benne, Lacock mégis az a hely, ahol az ember legalább egy egész napot elidőzne. A Bristoltól nagyjából 30 kilométerre fekvő apró falu ma a nemzeti örökség része, de a falumúzeum a mai napig él, minden házát lakják. Jólesik csak céltalanul andalogni is a terméskőből épített házak között, ha azonban már valaki Lacockban jár, a közeli apátságot is érdemes megnéznie a falu szélén - melyhez tavasszal kikericsek és hóvirágok ezreivel szegélyezett, kacskaringós út vezet.

Lacock aprócska házai

Az ódon épület falai között sétálva ne lepődj meg, ha ismerősnek tűnik egy-egy része: az apátság szolgált forgatási helyszínéül a nagy sikerű Harry Potter-filmek első és második részének, sőt, maga Harry Potter is Lacockban lakott. De a falu nem csak a Potter-filmek alkotóinak fantáziáját ragadta meg: számos film helyszíne volt már Lacock, többek között itt forgatták A másik Boleyn-lány című filmet, valamint több brit televíziós sorozatot és tévéfilmet.

Ha Anglia valódi arcára vágysz, feltétlenül látogass el a faluba, és érdemes a környéken is kirándulni. A dús, zöld lankákkal és a helyenként egymástól mérföldekre található hatalmas, ódon házakkal díszített angol vidék garantáltan lenyűgöz majd.

(%oldalmero(473992,384011)%)

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük