Egy arab asszony állt hozzá modellt, mégis Amerika szimbóluma lett: a Szabadság-szobor története

Mutatjuk, honnan származik, ki tervezte, és milyen körülmények között készült a Szabadság-szobor.

GettyImages-sb10064487p-001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a párizsi Eiffel-tornyot, az amerikai Szabadság-szobrot is mindenki ismeri. A függetlenséget és sokszínűséget jelképezi, bevándorlók ezreit üdvözli, amikor belépnek az Amerikai Egyesült Államok területére.

Arról viszont nem sok mindenkinek van fogalma, hogy honnan származik, ki tervezte, és milyen körülmények között készült a szobor.

A Szabadság-szobor

Az amerikai Szabadság-szobor a Liberty Islanden található New York előtt, közvetlenül a Hudson folyó torkolatánál. Alkotója Frédéric-Auguste Bartholdi volt, míg szerkezetét Gustav Eiffel tervezte. A 93 méteres szobor fél lábbal láncokon áll, ami az elnyert függetlenséget jelképezi.

Az amerikai Szabadság-szobrot egy arab nőről mintázták

Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrászművész az egyiptomi monumentalitás szerelmeseként elhatározta, hogy emlékművet épít a Szuezi-csatorna megnyitóünnepségére. A tervek szerint a csatorna déli nyílásánál helyezkedett volna el a szobor, amit egy kezében fáklyát tartó, arab parasztasszonyról mintáztak hagyományos öltözetben. Amikor viszont  Iszmail pasa, Egyiptom akkori uralkodója csődbe ment, a grandiózus szobrászati tervekre sem volt szükség többé.  

A szobrász szerencséjére Édouard René Lefebvre de Laboulaye francia jogtörténeti író, politikus és publicista, aki később a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja is lett, az időben több vitát is kezdeményezett a francia állammal, hogy milyen ajándék lenne legtökéletesebb az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának századik évfordulójára. Megoldásként megbízták Frédéric-Auguste Bartholdit, hogy tervezzen egy szobrot az alkalomra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkotást, mely eredetileg az Egyiptom fényt visz Ázsiába címet viselte volna, felajánlották az Amerikai Egyesült Államoknak a függetlenségi harcok századfordulós ünnepségére. A szobrász apróbb módosításokat végzett a szobron, és az arab parasztasszonyból létrehozta az amerikaiak már jól ismert görög-római szabadságistennőjét.

A szobor és az '56-os forradalom

A Szabadság-szobor a magyar történelemben is szerepet játszott. 1956. november 8-án vasárnap reggel magyar bevándorlók másztak fel rá, hogy kitűzzenek egy 7 méter hosszú magyar zászlót. A tervet Sisa István közíró eszelte ki társaival. Erőszakmentes, de figyelemfelkeltő akciót fontolgattak, ahogy a Szabadság-szoborra terelődött a téma. Eredetileg az akciót előző nap, szombat délelőtt ejtették volna meg, de a szélcsend és az eső miatt nem kapott volna akkora nyilvánosságot. A tervet végül sikerült megvalósítani, és amíg a Szabadság-szobron a magyar zászló lobogott, addig a talapzatánál a következő felirat volt olvasható: "STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY" - azaz állítsátok meg a népirtást, mentsétek meg Magyarországot.

(Képek: Getty Images)

153 méter magasan tornyosul a város fölé a világ legnagyobb szobra

A világ legmagasabb szobrai vallási eredetűek, szimbolikusak vagy éppen jelentős személyiségeknek, eseményeknek állítanak emléket kivételes formában. Néhány lenyűgöző, valóságos óriás évről évre számos turistát vonz abba a városba, ahol áll, ám meglepő módon az igazi rekordtartókról csak keveset hallasz. Nézz meg néhányat a világ legnagyobb szobrai közül!

Ezt is szeretjük