2 kutyából 6 év alatt 67 ezer lesz: ezért ne adj ajándékba állatot!

Karácsony után megsokszorozódik a kóbor kisállatok száma.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A statisztikák is bizonyítják, állatbarát nemzet vagyunk: negyedik helyen állunk az európai ranglistán, ha kisállattartásról van szó. A felelős állattartás terén azonban még lenne mit fejlődnünk: hazánkban a kisállatok csupán kevesebb mint 10%-a ivartalanított, mely a túlszaporodásból eredő problémákat tekintve drámaian alacsony szám.

Populációszabályozás nélkül egy nőstény és egy kan kutya - a leszármazottaikkal együtt - hat év alatt összesen 67 ezer kölyköt hoz világra, az állatok jelentős része pedig sajnos az utcára kerül: Magyarországon csaknem százezer kóbor vagy elhagyott kutya él az utcákon, amibe sok állat gyakran bele is pusztul. Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy összesen hány kisállat-tulajdonos él Magyarországon, a becslések szerint azonban közel 2,5 millió kutya él az országban.

Sajnos minden második kutyáról menhelyek, alapítványok vagy egyesületek gondoskodnak, és sokan közülük sosem találnak szerető gazdára. Bár a felmérések alapján négyből hárman tudatosan döntenek úgy, hogy nem ajándékoznak kisállatot karácsonykor, még mindig népszerű meglepetésnek számítanak a kiskutyák és kiscicák, akiknek a gondozása hamar gondot jelenthet a család számára.

Közel százezer elhagyott kutya kóborol országszerte az utcákon, az ünnepi időszakot követő hónapokban pedig jellemzően megsokszorozódik a számuk. Szerencsére egyre növekszik az örökbefogadási kedv is: csaknem 1200 állat talál gazdára minden évben. A tavalyi felmérések alapján 877 kutyát fogadott örökbe magánszemély, a hontalan állatok 10-15%-át pedig állatvédő alapítványok és egyesületek veszik védelmük alá.

A kisállat nem tulajdon - a társunk

A kutyák és macskák többsége akár 15 évig is élhet, ezért a kutya- és macskatartás hosszú távú elköteleződést jelent. A tulajdonosoknak idejük jelentős részét az állat gondozására kell fordítani, így egy kedvenc befogadása előtt számos dolgot érdemes mérlegelni. Többek között az állattartás havi költsége, a leendő gazdi lakókörnyezete és életmódja, valamint a rendelkezésre álló tér mind rendkívül fontos szempont.

Ha kutyát szeretnél vásárolni, ajándékozni vagy örökbe fogadni, szintén ne feledd, hogy a 2012. június 11-én elfogadott 115/2012. számú kormányrendelet több módosítást is bevezetett az állattartással - elsősorban a kutyatartással - kapcsolatosan. A kötelezően biztosítandó terület nagysága is változott: zárt területen tartott, 20 kilogramm alatti kutya esetén minimum 10 négyzetméter, 20-40 kilogramm között minimum 15 négyzetméter, 40 kilogramm felett pedig minimum 20 négyzetméter nagyságú területet kell biztosítania a gazdinak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felelős állattartás komoly anyagi vonzattal jár

"A kisállattartás anyagi vonzata korántsem elhanyagolandó. A törvény két fontos lépésre is kötelezi a kutyatartókat: az egyik a mikrochipes megjelölés, mely minimum 3500 forintos díjjal jár, a másik pedig a veszettség elleni védőoltásról való gondoskodás, ami körülbelül ötezer forintos költséget jelent. A veszettség elleni védőoltást három hónapos korban kell beadatni, fél év múlva megismételni, később pedig évente újra beadatni.

Szintén fontos számolni az alapimmunizálással is, melynek a költsége öt- és tízezer forint között mozog oltásonként, valamint a féregtelenítéssel, amiről az állat kéthetes korától ajánlott gondoskodni. Az éves állatorvosi szűrés, az ivartalanítási műtét, valamint a kullancs, bolha és szúnyog elleni termékek havi költségét is érdemes számításba venni, mielőtt kisállatot ajándékozunk karácsonyra - mivel erre nemcsak az állat, hanem a gazda védelme miatt is fontos gondolni" - fejtette ki dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.

A kutya egészségéről való gondoskodás mellett fontos, hogy kényelmes fekhelyet, etető- és itatótálat, hámot, pórázt, illetve játékokat is beszerezzünk, nem beszélve az új családtag esetleges képzéséről vagy a kényeztetésnek tűnő, ám számos kutyafajtánál nélkülözhetetlen kozmetikai kezelésekről. A fenti költségek mellett a megfelelő, fehérjében, szénhidrátokban és zsírban gazdag, ásványi anyagban és vitaminban bővelkedő táplálásról se feledkezzünk meg, ami minden házi kedvenc esetén jelentős költséggel jár.

Miért ne ajándékozzunk karácsonykor kisállatot?

A karácsonyi időszak kifejezetten stresszes lehet a kisállat számára. Az új környezettel és emberekkel való ismerkedés folyamata önmagában sem mindig egyszerű, ezért az összeszokás időszakában fontos, hogy a gazda figyelme teljes mértékben a kisállatra irányuljon. Az ünnepi készülődés, a kapkodás, a vendégsereg, a rokonlátogatás elvonhatja a figyelmet a megszeppent, új családtagról.

"Az új jövevénynek az érkezés után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerje a szokatlan szagokat, idomuljon a gazdája életmódjához, megtanulja, hogy mikor kap vacsorát vagy éppen figyelmet. Az idegen környezet kifejezetten ijesztő lehet számára a zsúfolt ünnepi forgatagban. Nyugodt, türelmes és gondoskodó közegre van szüksége, hogy megismerhesse az együttélés szabályait, és kialakulhasson közte és a gazdi között a megfelelő kötődés" - hívta fel a figyelmet dr. Bollók Árpád.

"Egy kisállat hatalmas örömforrás és nagyszerű társ mindenki számára, mielőtt azonban gazdivá válnánk, vagy kisállatot ajándékoznánk, alaposan gondoljuk végig, hogy tudjuk-e vállalni az ezzel járó hosszú távú elköteleződést és gondoskodást is" - tette hozzá a szakértő.

Ezt is szeretjük