Kövérnek is jár az élethosszig tartó évi 25 millió?
Kolláth György alkotmányjogász válaszol
Milyen jogkörökkel rendelkezik, és mi jár az ideiglenes államfőnek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Schmitt Pál lemondott államfőnek élete végéig jár a luxus, ahogy utódjának is, Kövér Lászlónak viszont nem - tudtuk meg Kolláth György alkotmányjogásztól.

Kövér László Schmitt lemondása közben, MTI Fotó: Földi Imre

Ennek oka, hogy Kövér László nem vált államfővé, ő csupán helyettes, így viszont a köztársasági elnököknek automatikusan, életük végéig járó juttatások sem illetik meg.

Kegyelmet adhat a bírósági tárgyalás közben

Ha a luxus nem is jár Kövérnek, minden más igen. Megszüntették ugyanis azt a szabályt, amely csak korlátozott hatáskört biztosított az államfőt helyettesítő házelnöknek. Ez annyit jelent, hogy Kövér László elméletileg akár olyan törvényeket is visszadobhatna az Országgyűlésnek, melyeket előzőleg ő írt alá - és ezzel átengedett -, vagy fel is oszlathatná a Házat, amelynek ő volt az elnöke. Ám ami még fontosabb: olyan ügyekben is adhat elnöki kegyelmet, amelyek még az ítélethozatalig sem jutottak el - hívta fel a figyelmet a szakember.

- Csókosokat is meg lehet menteni úgy, hogy az az életben nem fog kiderülni - tette hozzá Kolláth György.

Felvetésünkre, hogy az elnöki kegyelemben részesülők listáját nyilvánosságra kell hozni, Kolláth György azt mondta: elég csak a neveket közölni, a konkrét ügyről nem kell tájékoztatást adni.

- Az a veszélyes, hogy a kegyelmet meg sem kell indokolni, és az sem jelent túl nagy védelmet, hogy a kegyelmekhez miniszteri ellenjegyzés szükséges. Ha egy pártcsaládhoz tartozik az államfő és a miniszter, akkor nem hiszem, hogy ez problémát jelent - folytatta a szakember.

Az elnöki kegyelmeknek két fajtája van: az eljárási és a végrehajtási. Az eljárási kegyelem a jogerős bírósági határozat előtt menti fel a vádlottat, a végrehajtási pedig az ítélet után változtat a helyzeten. 

Magyarországon évente mintegy ezer fő kér kegyelmet, közülük 60-70 fő meg is kapja. A kegyelmek tekintetében a legbőkezűbb Göncz Árpád volt, aki a kegyelmi kérelmek több mint 10%-át hagyta jóvá. Mádl Ferenc a kérelmek 3%-át nem utasította el. 

Az eljárási kegyelem nagyon ritka, egyáltalán nem nevezhető gyakorinak az, hogy a köztársasági elnök a bírósági ítélet előtt szabadon engedi a vádlottakat.

De miért hoztak ilyen szabályt?

Kérdésünkre, hogy a hatáskörökre vonatkozó passzusokat miért változtathatták meg, elképzelhető-e, hogy csak figyelmetlenségből hagyták ki a korlátozásokat eltörlő szabályokat, Kolláth György közölte: mivel a változtatás indoklásaiban is a hatáskör kiterjesztése mellett érvelnek, nehezen elképzelhető, hogy a véletlen műve volt a módosítás.

Az alaptörvény tervezetének részletes indoklásában valóban szerepel a jogkörök teljessé tétele, így a figyelmetlenségre csak nehezen lehet fogni a változtatást. A tervezetben ez áll: a javaslat helyettesítési szabályokat határoz meg annak érdekében, hogy a köztársasági elnök feladatainak ellátása folyamatosan biztosított legyen. A helyettesítésre két okból kerülhet sor: a köztársasági elnök átmeneti akadályozatása esetén, valamint a köztársasági elnök megbízatásának megszűnésekor, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig. A köztársasági elnök jogköreit ezekben az esetekben az Országgyűlés elnöke látja el, helyettesítési jogköre teljes.

- Ez egy tudatos változtatás volt - szögezte le Kolláth György, aki azt is elmondta: amikor a miértekről érdeklődtek, válaszként vállvonogatást kaptak. Ugyanez volt a reakció Kolláth György szavai szerint arra a kérdésre is, hogy az új alkotmányból miért vették ki azt a szabályt, amely alapján köztársasági elnök csak az lehetne, aki választójoggal rendelkezik.

Bűnöző és elmebeteg is lehet köztársasági elnök

Ma már ez nem feltétel, ami annyit jelent, hogy akár egy köztörvényes bűnöző, akár - ahogy Kolláth György fogalmazott - egy Lipótmezőről szabadult elmebeteg is lehet köztársasági elnök.

- Kire tetszettek gondolni e szabály meghozatalakor? - tette fel a költői kérdést Kolláth György, aki szerint a köztársasági elnökre vonatkozó új passzusok tökéletesen mutatják, hogy mekkora a különbség a régi és az új alkotmány között.

Kövér László egyébként 30 napig helyettes köztársasági elnök, az új államfőt várhatóan az április 23-ai héten választják meg.A posztra sajtóhírek szerint Áder János a legesélyesebb. Ez annyit jelent, hogy a Fidesz egykori keményvonalas politikusa adhat majd elnöki kegyelmet indoklás nélkül bárkinek, bármikor, ehhez pedig nem lesz szüksége másra, mint párttársa, Navracsics Tibor ellenjegyzésére.

Ezt is szeretjük