Ezen a képen egy húsos hernyó bújt meg: te kiszúrod, hol lebzsel?
Az Euthalia aconthea zöld hernyója zseniálisan tudja álcázni magát.

GettyImages-168335077
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fehérsávos lepkék alcsaládjába tartozó Euthalia aconthea lárvája a kamuflázs igazi mestere. Úgy tud elhelyezkedni a leveleken, hogy közben teljesen beleolvad a környezetébe - még akkor is nehéz kiszúrni, ha tudod, hol keresd.

Bizonyos állatok, főleg a puhább, érzékenyebb testűek hatékony álcákat fejlesztettek ki az evolúció során - egyesek hatékonyabbat, mint mások. Némely fajok egyszerűen mesterei lettek a rejtőzködésnek, szinte lehetetlen kiszúrni őket.

Az álcázó hernyó

Az Euthalia aconthea lepkék legtöbbször mangók leveleinek hátoldalára petéznek, és az ezekből kikelő hernyócskák szinte azonnal beolvadnak a környezetükbe. Húsos testük pigmentjei megszólalásig hasonlítanak az anyabölcsőként használatos levél színével. Te kiszúrod ezen a képen a hernyót?

Dakhan Common Baron butterfly caterpillar

A lárva hátán a növekedési fázisában egy sárga csík alakul ki, és lábaira pedig tűlevélszerű érzékelők nőnek, amik segítik a tájékozódásban. Innentől kezdve veszély esetén elég, hogyha egyszerűen a levél közepére araszol, és mozdulatlanul marad.

lepkék

A hernyó látványos, mi több eléggé feltűnő jelenség, ha nem épp egy fenséges mangó levélen trónol, ami nem mellékesen kedvenc eledele is egyben. És miközben vígan falatozik, nem kell attól tartania, hogy bármilyen ragadozó észreveszi őt. 

Nagyon nehéz megkülönböztetni a hernyót a kamuflázsként használt hátterétől, de ez is csak azt mutatja, hogy tényleg beválik ez az ötletes álca. Így jelentősen megnő az esély arra, hogy a lárvakorszakot túlélje, és pillangóvá alakuljon át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lepkeként már közel sem olyan jó az álcája, legalábbis leveleken nem működik, tekintve hogy a hímeknek teljesen barna színű szárnyuk és potrohuk van, a nőstények pedig halványzöld árnyalatúak.

Az álcázás koronázatlan királyai

Egyes fajok az életben maradáshoz tökélyre fejlesztették az álcázási képességeiket.

(Cikken belüli képek forrása: 2016 Jee & Rani Nature Photography / Wikipedia CC BY-SA 4.0, Getty Images Hungary, Sanjay Gandhi National Park - SGNP / Facebook, borító-, és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük