Azt hitték, csak meghempergett a porban, de egészen mástól lett furcsa a zebra külseje
A fotós eredetileg az állatok vonulását akarta megörökíteni, aztán észrevett egyikükön valami felettébb szokatlan dolgot.

zebra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élet sok furcsaságot produkálhat, és ez nemcsak az emberekre, az állatvilágra is igaz. Sergio Pitamitz, a National Geographic fotósa a napokban testközelből is megtapasztalhatta ezt. Különös felfedezéséről pedig az IFLScience-en is beszámolt.

A fotós éppen egy tanzániai körutazáson volt, hogy megörökítse a zebrák vándorlását. Az afrikai szavannák legnépszerűbb növényevőjét senkinek sem kell bemutatni, hiszen jellegzetes, csíkos mintázata kilométerekről is jól látszik.

Albínó zebra a csordában

Miközben a patásokat fényképezte, Pitamitz-nak feltűnt, hogy egyikük szőre meglehetősen fakó társaiéhoz képest. Mivel a zebrák éppen egy közeli tóhoz igyekeztek, a fotós először azt gondolta, biztosan csak meghempergett a porban, de a fürdéstől majd megtisztul. Nos, ez nem történt meg, így egy pillanattal később világossá vált számára: nem egy hétköznapi zebrával, hanem egy részleges albínóval hozta össze a sors.

Az albinizmus genetikai rendellenesség, melynek során a melanin - a sötét pigmentek előállításáért felelős anyag - sem a bőrben, sem a szőrzetben nem termelődik. Az albinizmussal élő zebrák messziről leginkább fehér lovakra hasonlítanak, hiszen fekete-fehér csíkos mintázatuk nagyon halvány. Sőt, mi több, a szőke zebrák lágyabb bundát is viselnek, ami számukra még inkább megkönnyíti a rejtőzködést.

Ritkán érik meg a felnőttkort

Albínó zebrákat többnyire fogságban tartanak, vadon élő példányaik ugyanis csak ritkán érik meg az ivarérett kort. A legújabb felfedezettnek minden bizonnyal szerencséje volt, mivel a csorda nem közösítette ki, és ezzel esélyt kapott a túlélésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakértők szerint a kiközösítés oka nem kegyetlenség, inkább ösztönös reakció: a zebrák csíkjai ugyanis nemcsak a rejtőzködésben és a párválasztásban segítik őket, hanem egymás beazonosításában is. A csíkok funkciója hasonló az emberi ujjlenyomatéhoz, a növényevők pedig kilométerekről is képesek beazonosítani társaikat.

10 imádni való, állatos fotó, amiről csak úgy árad a boldogság

Julian Rad természetfotós a vadvilág legszerethetőbb oldalát mutatja meg képeivel. A mókusokat, rókákat, hörcsögöket és más kis termetű állatokat megörökítő felvételeken bepillantást nyerhetünk a bundás kis teremtmények mindennapjaiba, és annyira közelinek érezhetjük őket, mint még soha.

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük