Mindenki azt hiszi, elcserélték az újszülötteket: nem arra hasonlítanak, akire kellene

Albínó Benett-kenguru született a Szegedi Vadasparkban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Albínó Benett-kenguru született a Szegedi Vadasparkban.

Újra albínó Benett-kenguru - Macropus rufogriseus - született a Szegedi Vadasparkban. Különleges látvány fogadja azonban a látogatókat, a fehér kölyök egy szürke nőstény erszényéből bújik néha elő, az albínó anya pedig átlagos kicsinyét gondozza - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A szokatlan esetről nem a néhány grammosan születő kengurukölykök cseréje tehet. 

A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke. Szegeden nem először született fehér kenguru, amelyekből több sikeresen fel is cseperedett. A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, mivel a kontinens éghajlati körülményei között is megélnek, fűtött házat télen sem igényelnek. Ezért vadaskertekben is sikeresen tartják, sőt, több nyugat-európai országban el is vadultak.

Éjjel aktívak, nappal pihennek

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár 30 fős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott, vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát. A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy, fejletlen utódjuk születik. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat. A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Ezt is szeretjük