Diákok árulják a kormány ajándékát: ennyit költöttek rá

100 milliós költség

Az érettségizők egy forintért árulják a díszkiadást.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint arra a Vastagbőr blog felhívta a figyelmet, feltételezhetően a most érettségiző diákok árulják egy forintért a Vaterán az ajándékba kapott Alaptörvény különkiadását.

Mint megtudtuk, az Alaptörvényt nem az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága küldte a diákoknak, hanem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, így kérdéseinkkel is hozzájuk fordultunk. Arra voltunk kíváncsiak, mennyit költött a kormány az ajándékra, és mit szólnak ahhoz, hogy a diákok fillérekért adnák tovább.

131 millió forint

A KIM sajtóosztálya közölte, Magyarország kormánya minden érettségizőt a 2011 tavaszán elfogadott Alaptörvény - erre az ünnepélyes alkalomra szánt - A4-es formátumú díszkiadásával ajándékozott meg, melyet több mint 132 ezer érettségiző, valamint szakképzési bizonyítványt szerző végzős diák kapott meg. Az ajándékozás összköltsége 131 millió forint volt, melyet a költségvetés e célra szánt kerete fedezett. Ez gyerekenként ezer forintot jelent.

- Valószínűleg sokan értenek egyet abban, hogy mivel az új Alaptörvény az állam működésének alapköve, annak ismerete minden demokráciában fontos és hasznos lehet az állampolgárok számára, különösen a fiatalok számára ahhoz, hogy az országukat és nemzetüket ismerő állampolgárok legyenek - indokolták a döntést, hozzátéve, hogy annak erkölcsi megítélését, hogy a 132 ezer diák között esetleg akadnak olyanok, akik úgy döntöttek, hogy a saját példányukat nem tartják meg, netán pénzzé teszik, "a Femina Tisztelt Olvasóira" bízzák.

Nem a módosított szöveget kapták

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az a diák, amelyik úgy dönt, végigolvassa az Alaptörvényt, vajon releváns információkat talál-e a jogszabálygyűjteményben. Ugyanis az Alaptörvényt elfogadása óta már többször módosították, kikerült belőle például a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetősége, illetve kétharmados törvényben az Alaptörvényben betonozták be Schmitt Pál volt államfő juttatásait is.

Mint kiderült, a diákok erről nem értesülnek, ha az ajándék példányt olvassák: a KIM ugyanis nem a módosított szöveget, hanem "a 2011 tavaszán, húsvétkor kihirdetett - szimbolikus jelentőséggel is bíró - Alaptörvényt kapták".

Ezt is szeretjük