Akik szerint a feketék állatok
Nézd meg a rasszisták városát
Nyílt rasszizmus vagy furcsa utópia? Orania városa nem véletlenül osztja meg napjaink közvéleményét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orania városa első ránézésre ártalmatlan közösségnek tűnik, egyfajta környezetbarát utópiának, mely a globalizációval szembehelyezkedve célul tűzte ki, hogy megóvja lakóinak saját kultúráját, nyelvét és identitását. Sokak szerint azonban nyílt rasszizmusról van szó, a helyiek ugyanis mindezzel nem csupán saját értékeiket védik, de veszélyes módon helyezkednek szembe az afrikai fekete lakossággal.

Orania zászlaja
Oraniai épület
Öko-ház Oraniában
Jellegzetes oraniai ház

Szellemvárosból fehér közösség

Az Orange-folyó mentén elhelyezkedő, Fokvárostól mintegy 1000 km-re található város lakosságát tekintve egyedülálló a világon: egytől egyig afrikánerek élnek határain belül, vagyis a 17. században Dél-Afrikában letelepedett, holland és flamand telepesek összeolvadásából létrejött etnikai csoport, a búrok afrikaans nyelvet beszélő leszármazottai.

Orania területe 1990-ben még szellemváros volt, amikor is 40 fehér, afrikáner család Carel Boshoff vezetésével, aki a korábbi dél-afrikai miniszterelnök, Hendrik Verwoerd veje volt, megvette a korábban munkások átmeneti táboraként szolgáló területet. Mindezt tette épp azután néhány hónappal, hogy az apartheidtörvényeket eltörölték, Nelson Mandelát pedig kiengedték a börtönből.

Csak afrikánereknek!

Orania lakóinak célja egy olyan közösség megalkotása volt, mely biztos pontot jelent az afrikáner kultúra számára, egyúttal nyitva áll mindenki előtt, aki magáénak vallja ezt az identitást.

A helyiek főként azáltal kerültek be a nemzetközi sajtóba, hogy elveiket nem csupán hangoztatni képesek, de a gyakorlatban is úgy élnek, hogy mindehhez tartani tudják magukat.

A városban minden munkát, az adminisztratív feladatoktól a fizikai teendőkig afrikánerek végeznek, akik nem azok, azok számára mindez tiltott, mondván, hogy Orania lakói nem akarják, hogy olyan emberek irányítsák őket, akik etnikai hovatartozásuk miatt nem érezhetik magukénak kultúrájukat.

Saját pénz, napenergia, ökoházak

A város csaknem teljes mértékben önellátó, főként mezőgazdaságból tartják fenn magukat - többek között jelentős mennyiségű pekándiót termesztenek -, 2004 óta saját pénzzel rendelkezik - ora -, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a fenntartható fejlődésre, újrahasznosítják a hulladékot, új házaik napenergiával működnek, számos környezetbarát épülettel rendelkeznek, a jövőben pedig kizárólag hasonlók építését tervezik.

A bűnözés elől menekülnek ide

Orania az idegenforgalomnak köszönhetően is számottevő bevételre tesz szert, részben a folyóparton felépült wellnesshotelje miatt, másrészt azonban azért, mert vezetői szerint sokan menekülnek ide a nagyvárosokban tapasztalható bűnözés elől - melyet a legtöbben a feketékkel kötnek össze -, mint ahogy a város lakossága is jórészt olyanokból áll, akik korábban súlyos bűncselekmények, betörések, rablások és fizikai erőszak áldozataivá váltak.

Orania lakói talán ezért is menekülnek egy olyan ideológia mögé, mely a város falain kívülre rekeszti a feketéket, és ezért is hirdetik úgy városukat, mint a helyet, ahol az embernek nem kell folyton a háta mögé néznie, ha az utcákon sétál.

A feketéket nem látják szívesen

A feketék nem csupán nem dolgozhatnak a városhatárokon belül, de az éjszakát sem tölthetik el itt, mint ahogy nem mehetnek be a templomokba, az iskolába, és ételt sem rendelhetnek a vendéglátóhelyeken. Az oraniaiak nem védik magukat biztonsági rendszerrel vagy kerítéssel, véleményük szerint ugyanis csupán a békés elhatárolódás a céljuk, nem szorulnak másokra, ezért nem is avatkoznak be senki dolgába, mint ahogy szeretnék, ha az ő ügyeiket is tisztelettel kezelnék a kívülállók.

Az Orange-folyó
Az egyik legfőbb megélhetési forrás: pekándió

Veszélyes ideológiák

Hivatalosan bármelyik fekete a városba költözhet, ám kicsi rá az esély, hogy bárki olyan helyen kívánjon élni, ahol nem fogadják jó szívvel. Orania lakóinak egy része modernebb felfogást vall, és egyetért azzal, hogy a szegénység vezet a bűnözéshez, ami ellen sürgősen tennie kellene valamit a kormánynak, sokan azonban ideológiájukat tekintve jóval radikálisabb nézeteket vallanak, és úgy vélik, a feketék nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyekkel a fehérek, olyanok csupán, mint az állatok, akik kizárólag fizikai munkavégzésre alkalmasak, épp ezért nem szükséges, illetve nem is tanácsos kapcsolatba lépni és keveredni velük.

Több mint tízezer támogató

Bár sokak szerint a dél-afrikai körülményeket ismerve érthető az oraniaiak hozzáállása és a félelem miatti elszigetelődése, a többség úgy véli, a rasszista kinyilatkoztatások - melyek miatt 2005-ben egy időre be is szüntették a város rádióállomásának sugárzását - a város falain kívülre is eljutnak, aminek súlyos következményei lehetnek a diszkrimináció elleni, hosszú ideje tartó harc szempontjából. Oraniában alig hétszázan laknak, regisztrált támogatóik száma azonban már rég meghaladta a tízezret.

Képek: en.wikipedia.org Orania szócikk, Africa South; Everson; Orange River szócikk, Kierano.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük