Igazi érzelmi hullámvasút vár rád az Agymanók folytatásában - Új szereplők is feltűnnek a színen

Így sikerült a várva várt Agymanók 2.

Agymanók 2. - Kritika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kreatív, empatikus és rendkívül szórakoztató film lett az Agymanók 2., ami virtuóz módon folytatja az első rész által megkezdett utat, és helyenként meg is tudja lepni a nézőt!

Agymanók 2. - Kritika

Vannak filmek, amelyekről szinte ordít, hogy csak üzleti megfontolásból folytatták őket. Az alkotónak nem maradt már érdemi mondanivalója, de a jól csengő névnek köszönhetően továbbnyújtják a történetet, akár a rétestésztát, hogy biztos legyen a siker a mozipénztáraknál. Az Agymanók 2. szerencsére egyáltalán nem ebbe a kategóriába tartozik, hiszen a film alapkoncepciójából szervesen és logikusan következik a folytatások lehetősége. 

A 2015-ös első részben megismert Riley Andersen előtt még ott állt az élet, amikor utoljára találkoztunk vele, a személyisége még épphogy csak elkezdett kialakulni. Az Agymanók 2-ben ismét a lány fejében találjuk magunkat, nem sokkal az első film eseményei után.

Riley 14 éves lett, még mindig San Franciscóban lakik, sikeresen beilleszkedett az új iskolájában, barátnői is lettek, ráadásul a hoki is nagyon jól megy neki. Olyannyira jól, hogy a gimnáziumi edző meghívja a lányt a két legjobb barátnőjével együtt egy edzőtáborba, ahol a legjobban teljesítők akár még a híres-neves gimnáziumi csapatba is bekerülhetnek. A tét tehát óriási, ráadásul Riley a táborba vezető úton megtudja, hogy a barátnői a következő évben nem ugyanott folytatják az iskolát, ahol ő. A helyzet tehát alapból sem lenne túl egyszerű hősünk számára, ám mindeközben az agyában található Fejhadiszálláson is furcsa dolgok kezdenek történni.

Egyik éjjel a vezérlőpulton ugyanis elkezd villogni egy Kamaszkor feliratú, vörös lámpa, ami teljesen felforgatja Riley érzelmeinek, Derűnek, Bánatnak, Haragnak, Undornak és Majrénak a mindennapjait. 

INSIDE-OUT-2-ONLINE-USE-i140 15mT pub.pub16.1581
Fotó: Pixar/Fórum Hungary

Riley idősödik, így az érzelmei egyre bonyolultabbak lesznek, az alapérzelmek már egyedül nem tudják ellátni a feladatukat, ezért új segítőkre van szükségük.

Feltűnik a színen tehát a kócos és túlvezérelt Feszkó, a csillogó szemű Irigység, a francia akcentussal beszélő, flegma Uncsi és a nagyra nőtt, melák Ciki is. 

Riley kamaszkorral járó érzelmi viharainak köszönhetően az első részben megismert érzelmek elvesztik a kontrollt a Fejhadiszállás felett, és száműzetésbe kerülnek, miközben az irányítást az új csapat veszi át. Derűnek és társainak vissza kell jutniuk a vezérlőhöz, és meg kell találniuk Riley elveszett énképét. Az idő azonban egyre fogy, és Riley élete egyre kacifántosabbá válik. 

A Pixar animációs filmek nagy erőssége, hogy a szimbolikájuk egyszerre tud nagyon egyszerű és magától értetődő, de nagyon komplex is lenni. Az Agymanók egy igazi telitalálat volt kilenc éve, a vicces, esendő és nagyon színes karakterek által megszemélyesített érzelmek nem csak öncélúan cukiskodtak, hanem fontos és érvényes dolgokat tudtak mondani egy cseperedő lány érzelmi világáról és arról, hogy a teljes képhez nemcsak a boldog pillanatok, hanem a szomorúság és minden egyéb érzelem is szükségesek. 

A második rész méltó módon folytatja az Agymanók örökségét. Pete Docter (Szörny Rt., Fel!, Lelki ismeretek) és Ronnie Del Carmen helyett ezúttal Kelsey Mann ült a rendezői székbe, és előbbi csak produceri feladatokat látott el. Az írószobában szintén jelentős változás történt, az első rész írói gárdájából csupán Meg LeFauve (Dínó tesó, Marvel Kapitány) csatlakozott be a második etapba is. 

A változtatások ellenére az élmény igen hasonló, ami működött az első részben, az itt is működik, az egész film tele van kreatív, frappáns kis ötletekkel, és maga a történet és annak kifutása is teljesen jól működik.

A film alapmetaforája annyira találó, és az alkotók annyira jól építkeznek rá, hogy minden alkotóelem hibátlanul csusszan a helyére, és az arra vevő nézőknek katartikus élményben lehet része. 

A filmben ráadásul van néhány játékos és merész animációs stílusbeli kikacsintás is, amelyek meglepőek, de teljesen logikusak a kontextusukon belül. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A kamaszkor nem egyszerű időszak, a megbolydult hormonok, a változó belső és külső tényezők, az énkép lassú alakulása mind-mind próbára teszik az embert, miközben egy új fejlődési szakaszba ér, és megtanulja, hogy nem szabad elfojtani a rossz emlékeket, hiszen ezek is hozzátartoznak a személyiségünkhöz, ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy ott tartsunk, ahol tartunk.

Az Agymanók 2. kiváló pedagógiai érzékkel, kreatívan, empatikusan és rendkívül szórakoztatóan mesél erről, úgy, hogy 6 évesekhez és 106 évesekhez egyaránt tud szólni. Mindenképp megéri a mozijegy árát!

Megérkezett a két nagyágyú, Austin Butler és Tom Hardy közös filmje - Vajon felér a Szelíd motorosok szintjéhez?

Jövő csütörtökön érkezik a mozikba Austin Butler, Tom Hardy és Jodie Comer új filmje, a Motorosok. Megnéztük, és elmondjuk, hogyan sikerült.

Elolvasom

Képek: Pixar/Fórum Hungary

Ezt is szeretjük