Agatha Christie 11 napra eltűnt: semmire nem emlékezett abból, ami addig történt
A híres krimiírónő életében volt tizenegy nap, amely éppolyan rejtélyes és izgalmas volt, mint regényei.

GettyImages-3430805
beauty and style
Top olvasott cikkek

Agatha Christie már akkor híres író volt, amikor 1926-ban, 36 évesen egyszerűen nyoma veszett, így nem csoda, hogy egy egész ország őt kereste.

Máig nem tudni pontosan, hogy mi is történt Christie életének legrejtélyesebb időszaka során, főleg, mivel az írónő később sem nyilatkozott az esetről. De egyáltalán mi az az információ, ami nyilvános arról a tizenegy napról?

Egy szóváltás miatt történt

A különös eltűnés ahhoz a veszekedéshez vezethető vissza, amely az írónő és hűtlen férje, Archibald Christie között zajlott le 1926. december 3-án este. A veszekedés után Christie még felment az emeletre, hogy elbúcsúzzon alvó kislányától, majd autóba ült, és elhajtott - onnantól kezdve pedig csak találgatni tudtak, mi lehet vele.

Az írónő és kislánya (jobb oldalt) egy korabeli újságban, mely az eltűnéséről ír
Az írónő és kislánya (jobb oldalt) egy korabeli újságban, mely az eltűnéséről ír

Különös nyomok

Pár nappal később az angliai Guildford közelében, egy meredek lejtőn rátaláltak az üres, elhagyatott autóra. Több mint ezer rendőr és rengeteg civil csatlakozott a kereséshez. Akkoriban újdonság volt, de még repülőgépeket is bevetettek. Sőt a kor másik krimiíró zsenije, Sherlock Holmes megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle is részt vett a kutatásban, vagy legalábbis kikérte egy médium véleményét, ami végül nem vezetett sokra. 

Rendőrök fésülnek át egy erdős részt az írónő után kutatva
Rendőrök fésülnek át egy erdős részt az írónő után kutatva

Két fő spekuláció terjedt el: vagy gyilkosság áldozatává vált az írónő - mintha csak az egyik regénye elevenedett volna meg különösen morbid módon -, vagy pedig öngyilkos lett. Olyan elmélet is akadt, mely szerint Archibald ölte meg a feleségét, és csak megrendezte az eltűnését.

Előkerülése csak még több kérdést vetett fel

11 nap múlva egy bendzsójátékos ismerte fel az írónőt, mégpedig egy fürdő szállodájában, az angliai Harrogate-ben. Beszédes a tény, miszerint férje szeretőjének nevén jelentkezett be, vagyis mint Teresa Neele. Itt még nem volt vége a dolognak, ugyanis ahelyett, hogy Christie magyarázattal szolgált volna, fel sem ismerte az odasiető férjét, sőt saját magáról sem tudott semmit. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudatosan tervelte ki?

Egyesek szerint Christie tudatosan alakította így az egészet, míg mások szerint autóbalesetet szenvedett, és ezért vesztette el a memóriáját. Andrew Norman orvos szerint pszichogén amnéziában szenvedhetett, melyet komoly depresszió válthatott ki, ezért afféle transzszerű állapotban volt 11 napon keresztül. Az írónő hamarosan elvált férjétől, az esetről pedig soha többé nem volt hajlandó nyilatkozni.

Ismered a titkokat a leghíresebb festmények mögött?

Megtudhatod, ki volt az igazi Lány a gyöngy fülbevalóval, vagy hogyan változott a Mona Lisa mosolya.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük